fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je profil pnevmatike - letne in zimske gume.

9 nasvetov, da se bo nakup pnevmatik obrestoval

Kako izbrati prave pnevmatike?

Vsak nakup novih gum zahteva premislek glede na vaše potrebe.

 

1. Dimenzija pnevmatik

 

Upoštevajte navodila proizvajalca vašega vozila glede dimenzij pnevmatik ter hitrostni in nosilnostni razred.

 

2. Vrsta pnevmatik

 

Pnevmatike izberite glede na letni čas, zimske za vožnjo pozimi (od 15. novembra) in letne pnevmatike za toplejše vreme (od 15. marca). Izberete lahko tudi zimsko-letne gume (celoletne), vendar jih priporočamo za kraje, kjer ni ekstremnih zimskih pogojev. Oznaka M+S pomeni blato in sneg. Več o oznaki M+S na zimski in celoletni pnevmatiki » 

 

3. Celoletne pnevmatike kupite samo, če vozila ne uporabljate pogosto

 

Celoletne gume na testih niso pokazale takšne kvalitete kot zimske ali letne pnevmatike. Za nakup celoletnih pnevmatik se odločite, če se z avtom vozite bolj poredko in od njih ne pričakujete visoke kvalitete. Uporabo celoletnih pnevmatik priporočamo za obmorske kraje oziroma, kjer temperatura ne pade pod -3 stopinje °C.

 

Na fotografiji je zimska pnevmatika Continental in EU oznaka lastnosti gume.

 

4. Energijska nalepka

 

Vse pnevmatike so od novembra 2012 označene z energijsko nalepko (oznaka EU za pnevmatike). Na nalepki so zapisane informacije o izkoristku goriva, oprijemu na mokri cesti ter zunanjem kotalnem hrupu.

 

5. V toplejšem vremenu uporabljajte letne pnevmatike

 

Po zakonu je po 15. marcu dovoljeno zamenjati zimske pnevmatike za letne, ni pa obvezno. Vendar je vožnja z zimskimi pnevmatikami v toplejšem, še posebej v vročem vremenu manj varna. Zimske pnevmatike na vročem asfaltu postanejo mehke in imajo zato slabši oprijem v ovinkih ter med zaviranjem. V vročem vremenu se tudi močno poveča njihova obraba. Uporaba letnih pnevmatik občutno zmanjša tudi porabo goriva.

 

6. Starost pnevmatik

 

Preverite, kdaj je bila pnevmatika izdelana (poiščite štiri številke za oznako DOT, prvi dve predstavljata teden, zadnji dve pa leto). Vsi najboljši svetovni proizvajalci gum zagotavljajo, da so gume tretirane kot nove do 10 let, pod pogojem, da so skladiščene v pravilnih pogojih. Starati se začnejo z dnevom uporabe.

 

7. Lastnosti dobre pnevmatike

 

Lastnosti, ki jih ima dobra pnevmatika, je dober oprijem na mokri in na suhi cesti, dolga življenjska doba in nizka poraba goriva. Če na cesti dnevno preživite veliko časa, priporočamo najkakovostnejše avtogume ne glede na ceno. Seveda je tudi odvisno, katero vozilo uporabljate, kajti tudi najboljša guma na testu še ne pomeni, da bo dobra tudi na vsakem vozilu.

V primeru, da na leto naredite zgolj nekaj tisoč kilometrov in vozite predvsem po mestu, lahko naredite bolj racionalen nakup in pretehtate kvaliteto pnevmatike glede na ceno. Ne priporočamo tudi, če vozila ne uporabljate veliko, da gledate na ceno gume in se odločite na podlagi tega za cenejše gume proizvajalcev iz Daljnega vzhoda.

 

8. Naselje, avtocesta, hriboviti kraji?

 

Če je pri nakupu pnevmatike treba skleniti kompromis, pnevmatike izberite glede na okoliščine, v katerih se običajno vozite.

Če se večino časa peljete predvsem po mestu oziroma naselju, so najboljše pnevmatike z dobrimi zaviralnimi lastnostmi in z manjšo obrabo.

Za vsakdanjo vožnjo po avtocestah se priporočajo pnevmatike, ki imajo najkrajšo zavorno pot na mokri in suhi podlagi, majhno obrabo in varčujejo gorivo.

Če se z avtom pogosto odpravite na vožnjo v hribovite predele, je dobro kupiti pnevmatike z odličnim oprijemom.

 

9. Primerjalni testi gum

 

Pri izbiri si pomagajte s primerjalnimi testi potrošniških organizacij (Zveza potrošnikov Slovenije, AMZS …). Glede odločitve, katerega proizvajalca izbrati, si preberite članke na forumih, kajti še enkrat vas opozarjamo, da so vozne lastnosti ne glede na uporabo gum, katere so na testih na prvih treh mestih, še vedno treba upoštevati, katero vozilo uporabljate.

Na tej povezavi si lahko preberete, katere pnevmatike najbolj ustrezajo vašemu vozilu. Povezava je v angleščini.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum