fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje test akumulatorja, ko se preverja delovanje akumulatorja za avto.

Akumulator – kaj je treba vedeti, preden postane prazen

Nenadne spremembe temperature so pogoste krive za prazen akumulator

Akumulator je elektrotehnična naprava za shrambo električne energije, v kemični obliki. Danes so akumulatorji neizogibni sestavni del v vseh večjih tehničnih sistemih transporta, signalizacije, varovanja, sodobnih računalnikih in telekomunikacijskih sistemih.
Pozno jeseni nas hitro presenetijo stalne temperature pod lediščem, zato v tem času pogosto pride do praznega avtomobilskega akumulatorja – največkrat zaradi slabše zmogljivosti baterije in neprimernega vzdrževanja. V tem članku predstavljamo osnovne lastnosti avtomobilskega akumulatorja, in kako vedeti, kdaj je nujna menjava akumulatorja, in kdaj popravilo akumulatorja.

 

Menjava akumulatorja – kaj je dobro poznati ob menjavi

Najpomembnejša funkcija akumulatorja za avto je startna. Na nalepki avtomobilskega akumulatorja je zapisan zagonski tok, ki je merjen v amperih (A). Različni proizvajalci zagonsko moč merijo po različnih normah (npr. CCA – zagonski tok merjen pri -17 °C ali CA – zagonski tok merjen pri 0 °C). Ko primerjate zagonske moči različnih akumulatorjev, bodite pozorni, da primerjate po enakem standardu (npr. EN, DIN …). Za zagon motorja ne potrebujemo velike kapacitete akumulatorja, ampak zagonsko moč!
Naslednji pomemben podatek je kapaciteta akumulatorja za avto, ki se meri v amperskih urah (Ah). Zmogljivost avtomobilskega akumulatorja nam pove količino električne energije, ki jo akumulator oddaja v časovnem obdobju. Na primer, kapaciteta akumulatorja 12V 100Ah pri C20 (20 ur) pomeni, da se bo avtomobilski akumulator popolnoma izpraznil, če ga 20 ur praznimo s tokom 5A.
Napetost akumulatorja se meri v voltih (V). Električna napetost pove, koliko dela je potrebno za premik elektrike po električnem polju, merimo pa jo z voltmetrom. Ker je vse več porabnikov elektrike v vozilu, so se s časom napetosti polnjenja v akumulatorju povzpele.

 

Tipi akumulatorjev za avto

V osnovi ločimo dve vrsti akumulatorjev. Akumulator s tekočimi elektroliti in akumulatorje brez vzdrževanja (v tehnologiji AGM – Absorbed glass mat). Pri AGM akumulatorjih je elektrolit napit na steklenih vlaknih, zaradi posebne tehnologije pa je akumulator uporaben brez vzdrževanja – dolivanja destilirane vode. AGM akumulator je sestavljen tako, da bolje »preživlja« večkratno polnjenje ciklov. Pri akumulatorju s tekočimi elektroliti je potrebno vzdrževanje, vendar je v primerjavi z AGM baterijami veliko cenejše.

Fotografija prikazuje test akumulatorja, ko se preverja delovanje akumulatorja za avto.

Kdaj je treba opraviti menjavo ali se odločiti za popravilo akumulatorja?

Menjava avtomobilskega akumulatorja je priporočljiva takoj, ko zaznate, da akumulator izgublja na moči. Predvsem starejši akumulatorji za avto (4 leta ali več) bodo ob prvi večji spremembi temperature tisti, ki bodo najprej odpovedali. V poznih jesenskih in zimskih dneh prihaja do večje porabe električne energije z ogrevanjem vozila, sedežev in oken, na splošno pa se v krajših obremenitvah akumulator ne uspe napolniti. Mraz in vlaga pa dodatno povzročita počasnejše delovanje kemičnih procesov v bateriji.

 

Menjava akumulatorja Ljubljana

V kolikor uporabljate v vašem jeklenem konjičku starejše akumulatorje, vam priporočamo, da se oglasite v Avtocenter AvtoStop na Devovi 18 v Ljubljani, kjer vam bomo s pomočjo sodobnih diagnostičnih naprav naredili test akumulatorja ter vam glede na vaše želje in potrebe ponudili ustrezen, novi akumulator za avto.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

TEST AKUMULATORJA

Akumulator

STORITVE

Avtoelektrika

PREGLED AVTA

Avtodiagnostika