fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je letna pnevmatika GoodYear, ki ima aktualno DOT oznako 2021.

Ali mora imeti nova pnevmatika res oznako DOT 2021?

Iščete nove pnevmatike z aktualno DOT oznako?

Pri nakupu pnevmatik je ena glavnih tematik, o kateri se na internetu veliko govori, t. i. DOT oznaka. Vas zanima, kaj ta številka sploh pove in, ali je pomembna pri izbiri novih pnevmatik? Berite naprej.

Kratica DOT pomeni »Department of Transportation,« oz. v prevodu ameriško ministrstvo za promet, ki je tudi pobudnik te oznake, ki se uporablja po vsem svetu. Sama DOT oznaka pa je zaporedje številk, ki nam sporoči, kdaj je bila pnevmatika izdelana. DOT 2021 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 20. tednu leta 2021. Z DOT oznako torej izvemo starost gume.

 

Kako pomembna je DOT oznaka tekočega leta?

 

Po spletu se širi veliko člankov, ki svetujejo, da morate pri nakupu novih pnevmatik vedno izbrati »sveže« gume, z DOT oznako tekočega leta. A to preprosto ne drži. Pnevmatike niso pokvarljivo blago in ob pravilnem skladiščenju (v suhem, zračnem prostoru z enakomerno temperaturo pod 35 °C, proč od sonca, olj in raznih kemikalij) zdržijo kot nove do pet let. Pretirana skrb za to, da dobite gumo s »svežim DOT« lahko pripelje do tega, da boste obiskali 5 vulkanizerjev, preden boste dobili želeno pnevmatiko z oznako DOT letošnjega leta, že prvi vulkanizer pa vam je nudil gumo z lanskim DOT, ki je bila proizvedena le nekaj tednov prej. Se vam splača izgubiti toliko časa?

 

Kje najti “sveže” in kvalitetne pnevmatike?

 

V praksi boste, če nove pnevmatike kupujete pri katerem od večjih ponudnikov, težko naleteli na gume, ki so starejše od enega leta, saj gredo pri njih pnevmatike hitro v promet, nenazadnje pa je zaloga za vulkanizerje tudi nepotreben strošek.

Na oznako DOT bodite pozorni predvsem, ko kupujete gume od manjših vulkanizerjev, ko kupujete rabljene pnevmatike ali pa rabljen avto. V tem primeru vam je lahko DOT oznaka v veliko pomoč. Če torej kupite rabljeno pnevmatiko ali avtomobil, le preverite DOT oznako. Tudi če ima pnevmatika še vedno dovolj profila, so se lahko zaradi njene starosti vozne lastnosti tako poslabšale, da jo morate zamenjati. Priporočila proizvajalcev pravijo, da morate gumo zamenjati najkasneje po desetih letih od datuma izdelave, ne glede na samo obrabo.

 

Potrebujete nove pnevmatike?

 

Obiščite nas v Avtocentru AvtoStop na Devovi 18, kjer vam zagotavljamo strokovno vgradnjo kakovostnih pnevmatik za vsak žep. Pokličite 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum