fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00 - 19:00; Sobota: 8:00 - 15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Kaj je DPF filter, čemu služi in zakaj ga moramo čistiti?

Kakšna je vloga DPF filtra oz. filtra trdih delcev?

Če ste se še pred nekaj leti odločali o nakupu avtomobila in si želeli nekaj zanesljivega, varčnega ter z dovolj navora, da lahko poleti udobno pripeljete do morja tudi počitniško prikolico, je bila izbira jasna: dizelski motor. A izkazalo se je, da dizli niso bili brez napak, saj so v zrak poleg toplogrednih plinov izpuščali tudi trde delce, ki so zdravju škodljivi. Zato so avtomobilski proizvajalci začeli v avtomobile vgrajevati filtre trdih delcev, znane tudi pod kratico DPF, ki so od uvedbe emisijskega standarda EURO 5 obvezni. Tako ste lahko še naprej brez skrbi kupovali dizelske avtomobile in če je vaš avtomobil mlajši od 10 let, ga gotovo imate.

 

Kaj je DPF filter?

 

DPF je kratica za diesel particulate filter oz. filter trdih delcev. Namen DPF filtra je zbiranje in izločanje trdih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva in ki so škodljivi za ljudi, saj lahko prispevajo k razvoju pljučnih bolezni, poškodb srčno-žilnega sistema in živčnega sistema. Filter trdih delcev deluje tako, da med počasno vožnjo na nižjih obratih (mestna vožnja) zbira proizvedene trde delce, nato pa ob hitrejši vožnji na višjih obratih in višji temperaturi motorja (relacija, avtocesta) ti delci zgorijo, filter pa se očisti.

 

Fotografija prikazuje armaturo, na kateri se je prižgala opozorilna servisna lučka za zamešen DPF filter oz. filter trdih delcev.

 

Ahilova peta filtra trdih delcev so kratke vožnje pri nizkih hitrostih. Če avtomobil z dizelskim motorjem vozite pretežno v mestu, DPF filter nima priložnosti, da bi se očistil, kar lahko pripelje do zamašitve in posledično slabšega delovanja motorja. Prav tako lahko težave povzroči slabo servisiranje avtomobila (uporaba nekakovostnega olja) in drugi nestrokovni posegi v motor (chip tuning). Prižgala se bo rumena lučka, ki vas bo opozorila, da nekaj ni v redu. O joj! Kaj storiti? Vas čaka draga zamenjava filtra?

 

Kako odpraviti opozorilno lučko za zamašen DPF filter?

Ne nujno. V primeru, da se opozorilna lučka prižgala pred kratkim, lahko težavo poskusite odpraviti sami. Avtomobil morate za daljše obdobje spraviti na višje obrate, kar bo sprožilo proces aktivne regeneracije filtra. Priporočamo vam, da opravite 20-30 minutno vožnjo po avtocesti (hitrost vsaj 100 km/h), kar bi moralo zadostovati, da se DPF filter regenerira. Dodatno mu lahko pomagate z uporabo posebne tekočine za čiščenje DPF filtra, ki jo dolijete gorivu in ki trde delce veže nase ter pomaga pri hitrejšem izgorevanju. Pri nakupu in pred uporabo se posvetujte z enim od naših izkušenih serviserjev.

 

Kam na ugoden servis avta?

 

V primeru, da težava z DPF filtrom traja že nekaj časa oz. se ponavlja, pa aktivna regeneracija z vožnjo žal ne bo pomagala. A brez skrbi, saj se lahko obrnete na nas! V Avtocentru Avtostop na Devovi 18 v Ljubljani nudimo strokovno in kakovostno čiščenje filtrov trdih delcev. Uporabljamo najnovejšo komoro EMR 98 za mokro čiščenje DPF filtrov z vodo, s katero lahko popolnoma odstranimo trde delce, ne da bi poškodovali sam filter. Pri servisiranju DPF filtra ne segrevamo na ekstremno visoke temperature, ga ne čistimo s kemikalijami, ter ga ne potrebujemo razstaviti ali rezati in nato ponovno zavariti skupaj. Za nasvet ali rezervacijo servisnega termina pokličite 041 544 533.

Z našo metodo lahko zagotovimo, da bo filter trdih delcev vašega avtomobila spet praktično kot nov, s tem pa boste prihranili na stotine evrov, ki bi jih plačali za zamenjavo filtra z novim. Tako boste lahko z avtomobilom varno in neškodljivo naredili še veliko kilometrov. V prihodnje pa imejte v mislih, da dizelski avtomobili ne marajo samo umirjene vožnje od semaforja do semaforja. Vsaj občasno jih morate zapeljati domov, na avtocesto.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOPRALNICA

Pranje podvozja

UČINKOVITO

Čiščenje DPF filtra

AVTOSERVIS

Menjava filtrov