fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je oznaka na gumah, ki pove leto izdelave (dot), m+s, xl.

Kaj pomenijo EU oznake na pnevmatikah?

EU oznake na pnevmatikah dajo hiter vpogled v lastnosti pnevmatike

EU oznake na pnevmatikah ali »EU nalepka«, kot jo poimenujejo naši vulkanizerji, je od 1. novembra 2012 dalje obvezno prisotna na vsaki novi pnevmatiki kupljeni na evropskem tržišču. EU oznake na pnevmatikah omogočajo potrošniku neposreden in hiter vpogled v lastnosti pnevmatike. Sorodne oznake o varčnosti pa ste lahko opazili že pri gospodinjskih aparatih.

 

Kje najdem EU oznake na pnevmatikah?

 

Oznaka EU za pnevmatike mora biti pritrjena na pnevmatiki, v kolikor je ni, vam svetujemo, da o nalepki povprašate prodajalca ali vulkanizerja. EU oznaka za pnevmatike zajema osnovne informacije o zmogljivosti pnevmatike (izkoristek goriva, oprijem na mokrem cestišču in hrup, ki ga pnevmatika ustvarja) in omogoča potrošniku lažjo primerjavo med pnevmatikami.

 

Na fotografiji so oznake na pnevmatiki, ki povedo leto izdelave, dot, m+s, porabo goriva, hrup itd.

 

Katere so EU oznake na pnevmatikah?

Izkoristek goriva

Pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva potrebujejo manj energije za kotaljenje, zato porabimo manj goriva. Da ima guma majhen kotalni upor pomeni, da ima boljši izkoristek goriva in obratno. Za označitev izkoristka goriva na EU oznaki na gumah se uporablja barvna lestvica z razredi od A do G. Razred A (zelena barva) predstavlja najboljši izkoristek goriva dane pnevmatike, medtem ko razred G (rdeča barva) predstavlja najslabšega. Razlika med razredoma A in G lahko pomeni tudi do 6 litrov prihranka na 1000 prevoženih kilometrov.* Na izkoristek goriva vpliva še predvsem vedenje voznikov, na primer energetsko varčna vožnja, vožnja s primernim zračnim tlakom v pnevmatikah in ustrezna obremenitev vozila.

*Na podlagi povprečne porabe goriva 8 litrov/100 km, cene goriva 1,50 EUR/liter in povprečno 35.000 prevoženih kilometrov s pnevmatikami.

 

Oprijem na mokri podlagi

 

Oznake EU na pnevmatikah ali oznaka EU za gume vsebuje tudi shemo, ki ponazarja možnost pnevmatike, da tudi na mokri podlagi ohrani stik z voziščem. Pnevmatike z boljšim oprijemom na mokri cesti zagotavljajo krajšo zavorno pot pri zaviranju. EU oznaka za pnevmatiko pa se koncentrira le na en vidik oprijema – zmožnost pnevmatike pri zaviranju na mokrem cestišču. Oprijem na mokri podlagi je na oznaki opredeljen z razredi od A do G (razreda D in G se za osebna vozila ne uporabljata). Pri čemer razred A ponazarja najboljši oprijem, razred F pa najslabši. V praksi to pomeni, da ima pnevmatika razreda A s hitrostjo 80 km/h kar 18 metrov krajšo zavorno pot kot pnevmatika razreda F.*

*Merjeno skladno s testnimi metodami, določenimi v Uredbi ES 1222/2009. Zavorna pot se lahko razlikuje glede na vozne razmere in druge vplivne dejavnike.

Fotografija prikazuje oprijem na mokri pogladi, ki ga lahko razberete iz oznake na pnevmatikah.

Hrup

 

Vozilo pri vožnji ustvarja zvok, pnevmatika pa k hrupu, ki ga oddaja vozilo, le pripomore. Zaradi okoljevarstvenega vidika je Evropska komisija omejila hrup, ki ga pnevmatika lahko proizvede. EU oznaka za gume v treh razredih odraža emisijo zunanjega hrupa pnevmatike v decibelih (dB). En črni val predstavlja tiho pnevmatiko, ki proizvede hrup 3 dB ali več pod omejitvijo EU. Dva črna valova – zmerno tiha pnevmatika (vrednost proizvedenega hrupa pnevmatike med omejitvijo in 3 dB pod omejitvijo). Trije črni valovi pa izražajo hrupno pnevmatiko, ki ustvarja hrup nad dovoljenim limitom. Če bi večina uporabnikov vozil uporabljali gume z manjšim hrupom, bi pripomogli k manjšemu hrupu v okolju.

 

 

Želite varnejše pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva?

Fotografija prikazuje izkoristek goriva, ki ga lahko odčitate iz oznake na pnevmatikah.

 

Upamo, da smo s tem prispevkom razložili nejasnosti, ki se porajajo v zvezi z EU oznakami na gumah. Oznaka EU za pnevmatike na hitro ponazori lastnosti posamezne gume, kupcu pa tako omogoča, da lažje izbira in primerja pnevmatike med seboj. V Avtocentru AvtoStop vam nudimo bogat izbor pnevmatik. Vabimo vas, da obiščete našo spletno trgovino oziroma nas kontaktirate in obiščete na Devovi ulici 18 v Ljubljani.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum