fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Kako lahko porabo goriva zmanjšate do 20 %?

Nasveti za prihranek denarja na gorivu

Najboljši način, kako izkoristiti vaše vozilo v čim večji meri, ne glede na to ali vozite športni, hibridni avtomobil ali pa terensko vozilo, je, da ste pozorni na izkoristek goriva in da vaša poraba goriva ostane čim nižja. V tem članku vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, kako prihraniti denar na gorivu in obenem ohraniti odgovorno držo do okolja.

 

Kako lahko porabo goriva zmanjšate do 20 % in na letni ravni prihranite tudi do 600 evrov?

 

Vozniki se vedno bolj zavedamo, da predstavlja strošek goriva velik udarec za naše denarnice, avtomobil pa je v današnjem času nepogrešljiv za marsikoga. V nadaljevanju si preberite uporabne namige.

 

1. Ogrevanje vozila

Ne priporočamo vam ogrevanje vozila. Ko avtomobil zaženete, je priporočljivo, da se čimprej odpravite na pot.

 

2. Če stojite na mestu

V kolikor z vozilom čakate na mestu več kot par minut je bolje, da motor ugasnete. Tako boste privarčevali na gorivu in manj škodovali okolju!

 

3. Tlak v pnevmatikah

Preverite tlak pnevmatik in optimizirajte obtežitev vozila. Prenizek tlak poleg prekomerne obrabe pnevmatike prav tako poveča porabo goriva. Svetujemo vam, da v vozilu ne prevažate prekomerno težkih predmetov, s seboj na pot vzemite le nujno potrebne stvari in ne uporabljajte svoje vozilo kot nadomestno skladišče.

 

4. Enakomerna vožnja

Izogibajte se odvečnem zaviranju in pospeševanju, vozite čimbolj tekoče, enakomerno in prestavljajte po potrebi. Vozniki najpogosteje delamo napake, kot je vožnja s prevelikimi obrati, menjavanje prestav pri visokih vrtljajih in prepozno zaviranje. V kolikor vaše vozilo vsebuje tempomat, ga izkoristite, kadar je to mogoče. S tempomatom lahko prihranite celo 5 % goriva.

 

5. Avtoklima

Marsikdo ne ve, da lahko avto klima porabi tudi do 10 odstotkov goriva! Priporočamo vam, da avtoklimo uporabljate zmerno ali pa na primer pri visokih hitrostih, kjer bi odprta okna povzročala dodaten upor in povišala porabo goriva. Pri manjših hitrostih je priporočljivo zračenje vozila z odprtimi okni in s tem zmanjšate porabo energije.

 

6. Strešni dodatki

Strešni dodatki, kot so na primer prtljažniki ali nosilci za kolesa, povečujejo zračni upor vozila in s tem tudi večjo porabo goriva. Te dodatke je priporočljivo namestiti na vozilo le takrat, ko jih uporabljate.

 

7. Redni servis avta

Poraba goriva se lahko zmanjša tudi z rednim vzdrževanjem in servisiranjem avta. Preverjajte stanje in kvaliteto motornega olja, redno opravljajte avto servise in menjave zračnih filtrov.

 

Fotografija prikazuje merilnik goriva v vozilu.

Kako se meri poraba goriva?

Na svetu poznamo različne metode merjenja porabe goriva, vendar so vsi načini merjenja predstavljeni v razmerju dveh dejavnikov – prevožene razdalje in porabe goriva (dizla ali bencina).

V večini evropskih držav, Kanadi, Avstraliji in Južni Afriki se uporablja oblika porabljenih litrov goriva na sto prevoženih kilometrov (l/100 km), medtem ko v Veliki Britaniji, ZDA in ponekod v Kanadi uporabljajo metodo merjenja prevoženih milj na galono goriva (angleško: miles per gallon).

Kot zanimivost naj dodamo, da na primer poraba pri 7 l/100 km predstavlja porabo 40 milj na galono (VB) oz. 33.6 milj na galono goriva (ZDA).

 

Poraba goriva – kako jo lahko enostavno preverim preko spleta?

 

Na spletni strani https://poraba.com lahko vsak voznik preveri porabo goriva svojega vozila in si brezplačno sname aplikacijo ter sproti preverja porabo.

Portal Spritmonitor.de, ki je na voljo tudi v angleškem jeziku (https://www.spritmonitor.de/en/), pa omogoča tudi aplikacijo za mobilne telefone. Tako lahko pripomorete k boljšem obvladovanju stroškov goriva pri vsakodnevni vožnji, hkrati pa boste z varčnejšo vožnjo poskrbeli tudi za okolje!


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOSERVIS

Menjava olja

AVTOSERVIS

Hitri servis avta

SERVIS AVTA

Polnjenje avtoklime