fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje, kako lahko z napravo preverimo, ali je avto guma obrabljena ter koliko meri profil pnevmatike.

Kako preverite obrabo pnevmatike?

Obrabljene pnevmatike niso varne v prometu

Obraba pnevmatik izrazito poveča možnost nastanka prometne nesreče v zimskih razmerah, oslabljen je oprijem vozila in nadzor nad njim. Da je košara polna, ste lahko z obrabljenimi gumami v cestnem prometu tudi oglobljeni. Pnevmatike so edini del vozila, ki se stikajo z voziščem, vozniki pa pogosto posvečamo premalo časa za kontrolo obrabe gum.
Namen tega članka je predstaviti, kako preveriti obrabo pnevmatik. V sklopu tega vam v nadaljevanju podajamo nekaj koristnih nasvetov, da do prehitre obrabe ne pride.

Kako preverimo kolikšna je obraba pnevmatike?

 

Prvi korak pri preverbi pnevmatik je, da vozilo postavite na ravno podlago ali površino in zavrtite volan tako, da so sprednje pnevmatike jasno vidne. Pri zadnjih pnevmatikah to žal ni mogoče, vendar si lahko pomagamo npr. z žepno svetilko in tako omogočimo lažjo vidljivost gume.
Naslednji korak je splošni, vizualni ogled stanja gume – obraba pnevmatike. Preverimo stanje pnevmatike, odstranimo morebitne tujke, ki so zagozdeni v profil gum, očistimo pnevmatiko na mestu, kjer bomo merili ostanek profila in pripravimo merilnik globine profila.

Preverjanje ostanka globine profila je tretji korak. Priporočena je uporaba merilnika globine profila, v kolikor pa te naprave nimate, se lahko zanesete na indikatorje obrabe, ki postanejo vidni ob obrabi.

Meritev ostanka profila se opravi na notranjem in zunanjem robu pnevmatike. Slovenska zakonodaja določa da je obraba pnevmatik – ostanek globine profila pri 1,6 mm za letne pnevmatike in 3 mm za zimske gume. Menjava zimskih gum za nove je priporočena pri ostanku 4 mm globine profila, saj je vožnja z nizkim ostankom profila podvržena večjim možnostim splavanja na vodi, slabši je oprijem vozila na cestišču in podaljša se zavorna razdalja vozila.

 

Fotografija prikazuje indikator obrabe pnevmatike, ko je ta močno obrabljena.

Koristni nasveti za daljšo življenjsko dobo pnevmatik

Najpogostejši vzrok za obrabo ali neenakomerno obrabo gum je prenizek ali previsok tlak v pnevmatikah.

Priporočamo vam, da tlak v gumah redno preverjate, vsaj enkrat mesečno in pred vsako daljšo vožnjo. V kolikor na pnevmatikah opazite obrabo profila na zunanji strani, je to lahko posledica prenizkega tlaka v gumah ali neopravljene rotacije pnevmatik na vozilu. V primeru previsokega tlaka se profil pnevmatik obrabi bistveno hitreje na sredini gume. Z merilnikom tlaka je priporočeno znižati pritisk na priporočeno vrednost, v nasprotnem primeru tvegate razpočenje gume.

Preobremenjenost gum je prav tako odločilen faktor pri obrabi pnevmatik. Vsaka pnevmatika ima svoj indeks nosilnosti (oznaka na boku pnevmatike), ki določa največjo obremenitev posamezne gume v kilogramih. Vsak poskus preobremenitve lahko vodi do pretirane obrabe in poškodb. Življenjska doba pnevmatik pa se bistveno skrajša.
Za doseganje enakomerne obrabe profila je pomembna rotacija gum. Sprednje gume namestimo zadaj, zadnje pa spredaj ter tako ohranimo optimalno obrabo in življenjsko dobo. Da bo obraba pnevmatik le najmanjša, je pomembna tudi pravilna hramba gum.

Naši vulkanizerji priporočajo hrambo v temnem, hladnem in ne vlažnem prostoru. V kolikor nimate ustreznega prostora, vam je hramba pnevmatik po ugodnih cenah na voljo v Avtocentru AvtoStop v Ljubljani!


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum