fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje ročno čiščenje avtomobila pozimi.

Zakaj pranje avtomobila pozimi podaljša življenjsko dobo avtu?

Imamo dober razlog za čiščenje vozila pozimi

Čiščenje avtomobila nam je mogoče v večini letnih časov vsakdanje, nekaterim tudi prijetno početje. Kaj pa pozimi? Mrzlo je, pri stopinjah pod ničlo pa tudi voda zmrzuje in na našem avtomobilu se pri pranju dela led. Zakaj bi pozimi sploh čistili avtomobil, če bo čez naslednjih nekaj metrov spet umazan?

Za čiščenje vozila pozimi obstaja dober razlog – redno pranje avta v zimskem času bo podaljšalo njegovo ohranjenost. Ne samo, da je čiščenje avtomobila pozimi potrebno, prati ga je treba pogosteje kot v drugih letnih časih.

Velike količine soli in peska na cestišču v zimskem času, ki se zadržujejo na podvozju in kolesih, lahko povzroči rjavenje. Posebej čas, ko se temperature dvigujejo in potem padajo pod ledišče, je ugoden za rjavenje.

 

Fotografija prikazuje ročno čiščenje avta.

 

Pranje in zaščita podvozja

 

V zimskem času je zelo pomembna zaščita podvozja in pranje podvozja. Na podvozju je veliko kotičkov, kjer se rja lahko širi. Prav zaradi tega je bolj priporočljivo ročno čiščenje avta kot pa avtomatska avtopralnica, saj pri ročnem pranju lahko temeljito očistimo podvozje.

Za podvozje je treba posebej skrbeti, saj se korozija sčasoma vse bolj širi, v najslabšem primeru se s časom lahko naredijo luknjice skozi katere bo v notranjost začela teči voda.

Torej če pranje celega avtomobila ni mogoče, vsaj očistite sol in umazanijo s podvozja in blatnikov. Z rednim splakovanjem boste preprečevali korozijo, obenem pa tudi na enostaven način poskrbeli za antikorozijsko zaščito podvozja.

 

Ročno čiščenje avtomobila pozimi – navodila za pranje avtomobila doma

 

Najbolj prijetno pranje pozimi je seveda v garaži z odtočnim kanalom, kjer je tudi bolj toplo. Na prostem lahko mraz omilimo s PVC rokavicami in uporabo tople vode. S toplo vodo se bo avto tudi hitreje posušil. Prati je treba podnevi in ne proti večeru, ko se začnejo temperature spuščati.

Ročno pranje avta je najboljše opraviti z visokotlačnim čistilnikom, s katerim lahko dobro očistite kolesa in platišča.

 

1. Izberite kvalitetna čistila in pranje začnite pri strehi

 

Uporabljajte kvalitetne pripomočke za čiščenje avta ter peno in čistila, ki imajo višjo PH vrednost od vsakdanjih klasičnih mil. Navadno čistilo za posodo ni priporočljivo, saj lahko poškoduje lak.

Pomagajte si z dvema gobama za pranje avtomobila. Eno uporabljajte za čiščenje lakiranih površin in stekla, z drugo pa očistite ostale dele.

Pranje avtomobila začnite od strehe navzdol, da ne bi zrnati delci na spodnjem delu avta poškodovali laka. Pazljivo sperite delce na pokrovu motorja in maski. Dobro operite področje okoli koles in podvozje.

 

2. Temeljito obrišite, ne pozabite na poliranje

 

Po pranju avtomobil temeljito obrišite, predvsem karoserijske spoje, saj se tam lahko hitro pojavi rja. Dobro obrišite tudi ključavnice, poškropite jih lahko z WD-40. Tesnilne gume je priporočljivo namazati z glicerinom.

Zelo dobrodošlo je poliranje avta, ki zaščiti lak avtomobila. Poliranje je treba opraviti zelo pazljivo, da ne bi poškodovali laka. Poliranje vozila je zato večinoma najboljše prepustiti profesionalnim in izkušenim strokovnjakom.

 

3. Očistite notranjost avtomobila, stekla, prednja svetila in seveda registrske tablice!

 

Pozimi ne pozabite tudi na notranje čiščenje avtomobila. Notranje očiščen avtomobil vpliva na mentalno pripravljenost voznika na nepredvidljive zimske razmere na cesti.

S sesalnikom očistite umazanijo s tal in sedežev, očistite prah z armaturne plošče in merilnikov, predvsem pa dobro očistite stekla. Pozimi je v zraku veliko več vlage, zaradi česar se umazanija hitro nabira na steklih.

V primeru bolj trdovratne umazanije je dobro narediti globinsko čiščenje notranjosti avtomobila. S tem se očisti nesnaga na sedežih, stropu in vratne obloge.

Ne pozabite očistiti prednja svetila. Z umazanim steklom prednjih svetil boste na cesti pozimi imeli slabšo vidljivost. Počistiti je treba tudi registrske tablice, saj je tudi po zakonu potrebno imeti dobro vidne in čitljive registrske tablice.

 

Na fotografiji je DARSov tovornjam med posipanjem in pluženjem ceste.

Zanimivost: Kaj uporablja DARS pri posipanju cest?

  • sol (natrijev klorid) pri temperaturi do –8 stopinj Celzija;
  • mokro soljenje (mešanica soli in raztopine kalcijevega klorida ali magnezijevega klorida) do temperature –18 stopinj Celzija. Uporabljajo ga za preventivno posipavanje, predvsem za preprečevanje in odstranjevanje poledice;
  • mešanica soli in drobirja za izjemne primere, kot so žled ali poledenelo vozišče;
  • drobir samo izjemoma v primeru poledenelega vozišča ali strjenega snega na vozišču. Načeloma ga ne uporabljajo za posipanje avtocest, hitrih in glavnih cest, posipajo ga samo na regionalnih in makadamskih cestah.

 

Nimate časa ali prostora za ročno pranje avtomobila doma?


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

ČIŠČENJE

Globinsko čiščenje sedežev

ZA LESK IN SIJAJ

Poliranje avta

PICK UP

Pridemo po vaš avto za čiščenje