fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je roka voznika, ki med vožnjo počiva na menjalniku.

Vozne navade, ki pospešijo servis avta

Tudi vaša roka med vožnjo »počiva« na menjalniku?

Dlje časa ste že voznik, več navad pri vožnji imate. Toda niso vse navade dobre. Zaviranje izključno z zavoro ali vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem so navade, ki lahko povzročajo pretirano obrabo in vodijo do okvare določenih avto delov.

Tukaj je 6 navad, ki bi jih bilo najboljše čim prej opustiti. Mogoče bo najtežje tisto z roko na menjalniku.

 

1. Zaviranje samo z zavoro

 

V avtošoli nas učijo: »Pazite na varnostno razdaljo in držite se avta pred vami.« Če pri tem nenehoma zavirate samo z zavoro, si dajte na stran kup denarja za pogosto menjavanje zavornih ploščic in diskov. Bolje je dovolj zgodaj spustiti gas in zavirati z motorjem, ko je to seveda možno. Dodatno zmanjšanje hitrosti dosežemo tako, da z občutkom prestavimo v nižjo prestavo in sklopko ob tem počasi spuščamo.
K ohranjanju zavor bo pomagal tudi prijazen in umirjen način vožnje.

 

2. Čakanje do zadnjega s popravilom

 

Škripanje in drugi nenavadni zvoki lahko pomenijo določeno okvaro. Veliko voznikov si pogosto zatiska ušesa, ker so preprosto navajeni čakati do zadnjega. Posledično se takšni avtomobili pokvarijo sredi ceste. Če vaš avto spušča nenavaden zvok, je najboljše čim prej reagirati in se posvetovati z mehanikom. Prihranili si boste slabo voljo in denar.

 

3. Zanemarjanje ročne zavore pri avtomatskem menjalniku

 

Ko parkirate avto s avtomatskim menjalnikom na klancu brez ročne zavore, trpi vgrajen mehanizem sklopk. Pri parkiranju na klancu držite zavoro in prestavite v »P«. Potem zategnite ročno zavoro in potem počasi spustite zavoro.

 

4. Vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem

 

Večina novodobnih motorjev v avtomobilih ne potrebuje ogrevanja. Toda dokler se motor ne ogreje na delovno temperaturo, ne bi smeli voziti več kot 2000 obratov na minuto.
Kaj pa v hladnem vremenu? Tudi takrat boste motor najhitreje ogreli z umirjeno vožnjo.

 

5. Pri vožnji po klancu navzdol ne zavirajte le z zavoro

 

Ali imate tudi vi pri vožnji po klancu navzdol navado uporabljati samo zavoro? Pri tem lahko pride do pregrevanja zavornega sistema ter obrabe zavornih diskov in ploščic. Uporabite tudi zaviranje z motorjem, tako da prestavite v nižjo prestavo.

 

Na fotografiji je roka voznice, ki ji med vožnjo roka počiva na menjalniku.

 

6. Roka, ki počiva na menjalniku

 

Veliko voznikov ima navado, da njihova roka med vožnjo »počiva« na menjalniku. To ni priporočljivo iz več razlogov. Najbolj očiten razlog je, da za manevriranje potrebujete obe roki na volanu. Poleg tega majhen vendar pa stalen pritisk na menjalniku vpliva na menjalniški sklop, kar lahko počasi privede do prevelike obrabe in težav pri menjavanju prestav. Nekateri proizvajalci avtomobilov tudi v navodilih odsvetujejo držanje roke na menjalniku.

Navade je včasih težko opustiti, še posebej izkušenim voznikom. Ne glede na vozniški staž, nikoli ni prepozno za začetek lepega odnosa do avta in za varčevanje. Če se ujamete pri kakršnikoli od naštetih navad, pomislite na denar, ki ga lahko privarčujete.

 


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOSERVIS

Menjava olja

SERVIS ZAVOR

Menjava zavornih ploščic

SERVIS AVTA

Menjava olja