fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Zakaj je pomembno redno preverjanje tlaka v pnevmatikah?

Oprijem in zaviranje vozila ne prepustite naključju

Zračni tlak v pnevmatikah ne vpliva le na življenjsko dobo pnevmatik, bistveno pripomore tudi pri porabi goriva in voznih lastnostnih vašega vozila. Ker se pri vožnji želi voznik počutiti varno, vam v nadaljevanju članka ponujamo nekaj hitrih nasvetov, zakaj in kako preveriti zračni tlak v gumah.

 

Zakaj je pomembno redno preverjanje tlaka v pnevmatikah?

 

Preverjanje tlaka v pnevmatikah je hitro, enostavno in predvsem pomembno opravilo. Vožnja z neustreznim zračnim pritiskom v pnevmatikah je lahko nevarna, saj vpliva na odzivnost in vodljivost celotnega vozila.

Oprijem in zaviranje avtomobila se poslabša. Zavorna pot se pri prenizkem zračnem tlaku v pnevmatikah v povprečju podaljša za več kot 10 metrov, vožnja z neustreznim tlakom krajša življenjsko dobo pnevmatik in njihovo obliko, pnevmatika se predčasno in neenakomerno obrablja, poraba goriva se poveča pri vožnji s pnevmatikami, ki so napolnjene z zračnim tlakom, nižjim od priporočenega (poraba goriva se lahko poviša vse do 6 %), nižji tlak v gumah pripomore tudi do večje nevarnosti splavanja na mokri cesti.

 

Fotografija prikazuje preverjanje zračnega tlaka v pnevmatiki.

 

Kako preprosto in hitro preverim tlak v svojih pnevmatikah?

 

Pred pričetkom preverjanja stanja zračnega tlaka vam svetujemo, da v priročniku za uporabo vozila natančno poiščete podatek o ustreznem tlaku za vaš avtomobil. Velikokrat je informacija dostopna tudi na notranji strani voznikovih vrat, na notranji strani pokrova posode za gorivo ali v prostoru za varovalke.

Če želite preveriti zračni tlak v pnevmatikah doma, boste potrebovali merilnik tlaka v pnevmatikah imenovanega manometer. V kolikor te naprave nimate, so v avtomehaničnih delavnicah in na bencinskih črpalkah po navadi zračni kompresorji opremljeni z manometri in vam tako v pomoč.

Tlak se vedno meri v hladnih in neogretih pnevmatikah.* Odvijemo plastično kapico z ventila in nanj nastavimo manometer. Ko zaslišite kratek sikajoč zvok zraka se na merilni napravi pojavi odčitek. Nato primerjamo dejanski rezultat zračnega tlaka s tistim, ki smo ga poiskali v priročniku za uporabo vozila. V kolikor merite pritisk s kompresorjem, zračni tlak po potrebi znižamo ali zvišamo na optimalno raven. Postopek ponovimo na vseh pnevmatikah, vendar bodite pozorni na to, da zračni tlak pogosto ni enak na sprednjih in zadnjih pnevmatikah.

 

Kdaj ste nazadnje preverili zračni tlak v pnevmatikah?

 

V popolnih voznih razmerah pnevmatika vseeno počasi pušča zrak in tako znižuje pritisk v gumi. Vsem voznikom priporočamo preverjanje tlaka v pnevmatikah vsaj enkrat mesečno, obvezno pa pred vsako daljšo vožnjo. Več kot polovica voznikov ni pozorna na tlak v pnevmatikah – ne bodite eden izmed njih!

Če doma ne uporabljate manometra, vas vabimo, da nas kontaktirate ali obiščete v Avtocentru AvtoStop, Devova 18 v Ljubljani, kjer vam naši strokovnjaki preverijo, po potrebi znižajo ali zvišajo zračni tlak v pnevmatikah ter strokovno svetujejo!

*To pomeni, da ne smete npr. voziti 2–3 ure in potem meriti tlak, ker ne bo pravilen, ampak večji (med vožnjo se tlak poveča). Avtomobil mora stati nekaj časa po dolgem potovanju predno merite pritisk v gumah, oz. da se zapeljete do najbližje črpalke in preverite tlak.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

TPMS senzorski ventil

AVTO GUME

Hramba gum