fbpx

V današnjem času velikokrat iščemo načine, kako privarčevati pri življenjskih potrebščinah. Ker je vozilo postal eden od glavnih osebnih stroškov, si želimo prihraniti tudi na tem področju.

Redni servis za lastnika vozila predstavlja velik strošek, zato nekateri menijo, da ni potrebe, da bi hodili na servis, dokler je z vozilom vse v redu. Takšen način razmišljanja lahko privede do večje okvare vozila, ki lastnika na koncu drago stane. Pri stroških servisa privarčujete tako, da sproti, z rednimi servisi odpravljate napake na vozilu.

1.Vozilo peljite na redni servis

Čeprav na vozilu ni vidnih okvar, se z uporabo obrabljajo mehanski deli in tekočine. Z rednim pregledovanjem vozila se izognete okvaram, ki se pojavijo zaradi obrabe.

Redni pregledi novega vozila so pogoj za priznanje garancije, redni pregledi rabljenega vozila pa preprečijo hude okvare in s tem visoke stroške popravila.

Poznamo redni servis in veliki servis. Redni servis, ki mu rečemo tudi mali servis, nastopi glede na priporočila proizvajalca vozila enkrat letno oziroma po servisnih intervalih (na cca. 15.000 km).

Po prevoženih 100.000 kilometrih, 5 letih, ali po servisnem intervalu, ki ga priporoča proizvajalec vozila, je treba narediti veliki servis. Ta poleg rednega servisiranja zajema še menjavo zobatega jermena in vodne črpalke.

2.Redno preverjajte nivo motornega olja

Olje redno preverjajte enkrat mesečno oziroma na 2.000 km, zlasti pa pred daljšim potovanjem.

Motorno olje je ključnega pomena za delovanje motorja. Premalo olja v motorju lahko povzroči okvaro motorja.

3.Priporočljiva je redna menjava motornega olja

Kdaj menjati motorno olje, je odvisno od načina vožnje in starosti motorja. Priporočamo menjavo olja na 10.000–15.000 prevoženih kilometrih.

Ob menjavi olja je treba zamenjati tudi oljni filter. Obenem je priporočljivo zamenjati tudi bencinski oziroma naftni filter, filter za klimo in filter zraka.

4.Skrb za pnevmatike

Redno preverjajte zračni tlak v pnevmatikah. Neustrezen tlak v pnevmatiki lahko povzroči večjo porabo goriva, težave z upravljanjem volana, daljšo zavorno pot, neenakomerno obrabo in celo eksplozijo pnevmatike. Pnevmatike z neustreznim tlakom je treba tudi hitreje menjati.

V lastniški knjižici vašega avtomobila preverite, kolikšen je ustrezni zračni tlak za vaše pnevmatike. Tlak preverjajte v hladnih pnevmatikah. Vedno preverite tudi tlak v nadomestni pnevmatiki.

Če ste vozilo dodatno obremenili, morate temu prilagoditi tudi tlak v pnevmatikah.

5.Polnjenje klime

Klima v vozilu ne hladi le zraka v potniški kabini, ampak tudi kompresor klimatske naprave. V primeru, da je plina premalo ali ga zmanjka, lahko pride do okvare kompresorja, saj je njegovo hlajenje neučinkovito.

V klimatskem sistemu se nabira tudi vlaga, ki sčasoma prispeva k širjenju neprijetnih vonjav v avtu.

Da bi se izognili večjim stroškom, je priporočljivo enkrat letno napolniti klimo. Ob tem vam bodo certificirani strokovnjaki klimatsko napravo tudi pregledali, preverili tesnost sistema, jo po potrebi dezinficirali in zamenjali kabinski filter. Glede na to, da kabinski filtri niso dragi, priporočamo, da jih menjate dvakrat letno. Čist filter omogoča večji pretok zraka in s tem tudi klima deluje bolje.

6.V primeru okvare vozilo nemudoma odpeljite na servis

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

 

Rezervirajte termin
* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>