V današnjem času velikokrat iščemo načine, kako privarčevati pri življenjskih potrebščinah. Ker je vozilo postal eden od glavnih osebnih stroškov, si želimo prihraniti tudi na tem področju.

Velik strošek pri vozilu predstavlja redni servis, zato so nekateri mnenja, zakaj bi sploh hodili na servis, če je z vozilom vse v redu. Vendar takšen način lahko privede le do večje okvare vozila, kar je ogromen strošek.

Pri stroških servisa privarčujete tako, da sproti odpravljate napake na vozilu. To boste storili z rednimi servisi in redno menjavo pnevmatik. Na dolgi rok se boste izognili velikim okvaram in s tem velikim stroškom popravil, ki nastanejo zaradi ne vzdrževanega vozila.

Pripravili smo vam 6 nasvetov, s katerimi boste poskrbeli za svojo varnost in obenem zmanjšali stroške servisa.

1.Vozilo peljite na redni servis

Čeprav na vozilu ni vidnih okvar, se z uporabo obrabljajo mehanski deli in tekočine. Z rednim pregledovanjem vozila se izognete okvari, ki se pojavi zaradi obrabe.

Redni pregledi novega vozila so pogoj za priznanje garancije.

Redni pregledi rabljenega vozila preprečijo hude okvare in s tem visoke stroške popravila.

Pri rednem servisiranju poznamo redni servis in veliki servis. Redni servis, ki mu rečemo tudi mali servis, nastopi glede na priporočila proizvajalca vašega vozila 1x letno oz. po servisnih intervalih (na cca 15.000 km).

Po prevoženih 100.000 kilometrih oziroma 5 letih je potrebno narediti veliki servis. Ta zajema poleg rednega servisiranja še menjavo zobatega jermena in vodne črpalke.

2.Redno preverjajte nivo motornega olja

Olje redno preverjajte enkrat na mesec oziroma na 2.000 km, še posebej pa pred daljšim potovanjem.

Motorno olje je ključnega pomena za delovanje motorja. Premalo olja v motorju lahko povzroči celo okvaro motorja.

3.Priporočljiva je redna menjava motornega olja


Kdaj menjati motorno olje je odvisno od načina vožnje in kako star je motor. Priporočamo menjavo olja na 10.000 – 15.000 km.

Ob menjavi olja je obvezno istočasno zamenjati tudi oljni filter. Poleg tega je priporočljivo zamenjati tudi bencinski oz. naftni filter, filter za klimo in filter zraka.

4.Lepo skrbite za pnevmatike

Redno kontrolirajte zračni tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak prispeva k hitrejši obrabi pnevmatik in večji porabi goriva, zato je priporočljivo tlak redno preverjati.

Odkrijte, kaj pomenijo oznake na boku vsake pnevmatike. Dobro je tudi vedeti, kaj pomenijo EU oznake na pnevmatikah. S tem izberete prave pnevmatike na podlagi vaših potreb in zmanjšate obrabo pnevmatik in porabo goriva.

Menjajte položaj pnevmatik za enakomerno obrabo vseh pnevmatik (iz sprednjih osi na zadnje in obratno).

Pnevmatike morajo imeti dovolj globok profil, letne najmanj 1,6 mm, zimske pa vsaj 4 mm. Globina profila je zakonsko določena, vendar priporočamo, da je vsaj 3 mm na letnih in 5mm na zimskih pnevmatikah. Na spolzki in mokri cesti je nujno imeti dovolj globok profil. Poleg tega pnevmatike morajo biti brez razpok.

Obrabljene pnevmatike redno menjajte.

5.Polnjenje klime

Klima v vozilu ne hladi le zraka v potniški kabini, ampak tudi kompresor klimatske naprave. V primeru, da je plina premalo ali ga zmanjka, lahko pride do okvare kompresorja, saj je njegovo hlajenje neučinkovito. Zraven tega se nabira vlaga v sistemu, ki sčasoma prispeva k širjenju neprijetnih vonjav v avtu.

Da bi se izognili večjemu strošku, ki je povezan s klimatsko napravo v vozilu, je priporočljivo 1x letno polniti klimo. Pri tem vam naši certificirani polnilci klime pregledajo klimatsko napravo, tesnost sistema in jo ponovno napolnijo z novim plinom. Po potrebi dezinficiramo zračne kanale in zamenjamo kabinski filter.
Glede na to, da so kabinski filtri zelo poceni, jih priporočamo menjati 2x letno. Bolj čist filter omogoča večji pretok zraka. S tem deluje tudi klima bolje.

6.V primeru okvare vozilo nemudoma odpeljite na servis

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare se v najkrajšem času oglasite na servisu. Da je nekaj narobe z vozilom, lahko prepoznate tudi po različnih vonjavah.

Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Vabimo vas v naš strokoven in ugoden avtoservis za vsa osebna vozila v Avtocentru AvtoStop!

 

Ugodno: menjava pnevmatik že od 24,90 € za ALU in jeklena platiščaVeč »