fbpx

Kako uporabljati klimo, če se vam je zaradi parkiranja na soncu v poletni vročini ali dolgotrajne počasne vožnje v koloni na morje pregrel avto? V takih trenutkih si najbolj želite ohladitve s pomočjo delujoče klime.

Klima v avtu pa nam prav pride tudi za gretje in odroševanje oken v mrzlih in deževnih dneh. 

Kako deluje klima?

kako-uporabljati-klimo

Klima je toplotna črpalka. Klimatska naprava deluje tako, da premika topel zrak iz notranjosti kabine ven iz avta.

Klima naprava ima tri glavne sestavne dele: kompresor, kondenzator in uparjalnik. Kompresor omogoča kroženje hladilnega plina skozi kondenzator in uparjalnik, ki sta povezana s cevmi. Ventilator klime piha zrak preko uparjalnika, pri čemer hladilni plin absorbira toploto iz zraka. Hladen zrak pride ven na drugi strani uparjalnika, hladilno sredstvo pa topel zrak pomakne v kondenzator. Drugi ventilator piha zrak skozi kondenzator in toplota iz zraka se sprosti iz vozila. Hladilno sredstvo spet zakroži nazaj v uparjalnik, da absorbira več toplote.

Kako uporabljati klimo – čeprav je mrzlo?

klima-gumb-avto

Ker klima napravo večinoma povezujemo s hlajenjem, nekateri vozniki v hladnem vremenu klimo nagonsko izključijo. V resnici pa bi klimo morali povezovati s suhim zrakom.

Ker hladen zrak ne more zadrževati vlage, se vlaga iz zraka kondenzira v uparjalniku klima naprave. To je tudi razlog, zakaj je pod vašim avtom lužica vode, kadar klimo uporabljate na deževen dan.

Klimatske naprave večine avtomobilskih proizvajalcev omogočajo uporabo tudi v hladnem vremenu. Ko vklopite funkcijo za odroševanje stekel, se avtomatično vključi tudi klima naprava.

Klima naprava ima tudi funkcijo ogrevanja zraka. Ko vključimo klimo, iz uparjalnika pride mrzel in suh zrak. Ko gre zrak skozi grelnik, iz njega pride vroč in suh zrak.

Vroč in suh zrak je na zamegljenem vetrobranskem steklu učinkovitejši kot vroč in vlažen zrak.  Zaradi tega na hladen ali deževen dan ni treba izključiti klima naprave. 

Po zakonu lahko postopke v zvezi s plini v klima napravah izvajajo le serviserji, ki so opravili ustrezno usposabljanje. Vzdrževanje in popravilo klimatskih sistemov v avtomobilu zahteva izurjene in izkušene strokovnjake.

Vabimo vas v Avtocenter Avtostop na Devovi ulici 18 v Ljubljani na polnjenje ali servis klime, ki ju bo opravil certificiran strokovnjak. Pokličite nas na telefon 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

 

Kontaktirajte nas »
* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>