fbpx

Redno čiščenje avtomobila ščiti lak in preprečuje rjavenje, poleg tega pa omogoča brezhibno ohranjenost vozila, zaradi česar ga boste lahko kasneje lažje prodali po višji ceni.

Če ste kdaj počitnikovali v okolici Pule na Hrvaškem in se vozili na plažo na rt Kamenjak, kamor vodi najbolj dolga in prašna cesta daleč naokoli, ste zagotovo vsak večer opazili velike količine prahu na avtu. Spominjal vas je na čudovit dan na prelepem rtu. Ko bi bil prah vedno tako zaželen. V resnici sta prah in umazanija zelo škodljiva za lak vašega jeklenega konjička.

Kako pogosto je sploh potrebno čiščenje vozila?

Včasih je očitno, da moramo opraviti temeljito čiščenje vozila. Najbolj pogosta primera, ki kličeta po pranju, sta daljša vožnja po prašni makadamski cesti in pa ko se na avtomobilu pojavijo ptičji iztrebki. Te je potrebno jemati resno in jih pravočasno odstraniti. Namreč, kislina v iztrebku lahko poškoduje lak, če ga pustite predolgo na avtu. Isto velja za drevesno smolo in insekte.

Sicer pa večina strokovnjakov priporoča čiščenje vozila vsaka dva tedna skozi celo leto. V zimskem času je potrebno avto čistiti celo pogosteje zaradi soli na cesti, ki povzroča rjavenje na podvozju. Takrat je potrebno poskrbeti za redno čiščenje podvozja, da sol odstranjujete sproti.

Vozilo pa lahko operete tudi na daljše intervale, če se ne vozite pogosto ali pa če imate avtomobil v garaži.

Ne pozabite na čiščenje notranjosti avtomobila!

Tudi notranjost vozila potrebuje redno čiščenje, čeprav ni izpostavljena tolikšni količini umazanije kot zunanjost. Predpražnikov in sedežev ni težko umazati. Kvaliteten akumulatorski sesalec z visoko sesalno močjo je vedno dobra naložba, ki lahko sesanje naredi enostavno, celo zabavno opravilo.  Pri roki naj bo v vedno škatla z avto-kozmetičnimi čistili in krpami.

Usnjene sedeže in druge usnjene dele v avtu je priporočljivo čistiti 2x do 3x letno, s čimer boste poskrbeli za prijeten videz in daljšo ohranjenost. Ob zelo visokih ali zelo nizkih temperaturah je usnje treba negovati še bolj pogosto. 

Kaj pa voskanje in poliranje avta?

Običajno večina avtomobilov potrebuje voskanje vsaj 2x na leto. Naredite preprost test, če potrebujete voskanje, tako da polijete malce vode po avtu. Če se naredijo kroglice vode, ne potrebujete voskanje. Če voda spolzi po avtu, pa je čas za voskanje. Vosek je pomemben ne samo zaradi izjemnega sijaja, ampak tudi omogoča osnovno zaščito pred lepljenjem korozivnih snovi kot so sol, ptičji iztrebki ali drevesni sok.

Spomladansko globinsko čiščenje avta

Priporočljivo je tudi občasno globinsko čiščenje avta. Priporočljivo je tudi spomladansko čiščenje avta. To še posebej velja v primeru, da v avtu kadite, jeste, imate domače ljubljenčke ali pa se vam zgodi kakšen neljubi incident, npr. da nekdo bruha v vašem avtomobilu. Predvsem se je dobro spomniti globinskega čiščenje pred prodajo vozila!

Avto je velika investicija, ki jo je treba vzdrževati tako s servisiranjem kot z rednim pranjem.

Za čiščenje avta lahko poskrbi tudi naša največja in najdaljša avtomatska avtopralnica Avtostop v BTC-ju zraven Bauhausa ali pa naša ročna avtopralnica na Devovi ulici 18,  Ljubljana – Šiška.

Pokličite nas na telefon 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si.

 

Kontaktirajte nas »
* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>