Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Tehnične in ostale označbe

oznake-pnemvatike-vredestein-snowtrac-5

Ste že kdaj pogledali pnevmatiko in le skomignili z rameni, češ kaj mi te številke in črke na boku gume povedo? Ker nas veliko strank sprašuje kaj pomeni določena oznaka na pnevmatiki in kaj pomenijo označbe na tako imenovani »EU nalepki«, je tukaj mala šola branja oznak na pnevmatikah.

Kot primer vzemimo zimsko pnevmatiko blagovne znamke Vredestein:

195/65R15 91T Snowtrac 5 Vredestein

Na boku vsake pnevmatike so napisane tehnične in ne-tehnične oznake. Ne-tehnični oznaki sta znamka in oznaka proizvajalca gume, ter model in oznaka pnevmatike. V našem primeru je Vredestein ime proizvajalca pnevmatike, model pa se imenuje Snowtrac 5 – ime nakazuje na zimsko pnevmatiko.

Tehnične oznake glede na naš primer zimske gume pa so sledeče:

195 – predstavlja širino tekalne površine pnevmatike v milimetrih (mm).

65 – je višina pnevmatike oziroma presek. Predstavlja presečno razmerje izraženo v % med višino bočnice in širino tekalne površine iste pnevmatike.

R – oznaka zgradbe pnevmatike. Ločimo diagonalne in radialne, vendar so pri osebnih vozilih v zadnjih dvajsetih letih v uporabi samo radialne. Oznaka R tako pomeni radialno zgradbo.

15 – premer platišča (v colah/palcih)

91 – ta številka predstavlja indeks nosilnosti posamezne pnevmatike – kolikšno breme je pnevmatika sposobna nositi (glej tabelo indeks nosilnosti pnevmatike)

T – črka ponazarja indeks hitrosti pnevmatike, torej maksimalno hitrost pri kateri se je še varno voziti s pnevmatiko (glej tabelo indeks hitrosti pnevmatike)

Ostale označbe, ki se lahko nahajajo na pnevmatiki:

TL (Tubeless) – predstavlja oznako, da je pnevmatika brez zračnice

DOT XXXX – oznaka, ki določa starost pnevmatike. Prvi dve številki ponazarjata teden v letu, drugi dve pa leto izdelave. Za primer vzemimo DOT 2515 – pnevmatika je bila izdelana v 25. tednu, leta 2015.

M+S – oznaka, ki nakazuje na namen uporabe pnevmatike. M+S je angleška kratica za mud+snow (blato in sneg) in je namenjena zimskim pnevmatikam.

Oznaka EU za pnevmatike

Viking SnowTech ll m+sOd novembra 2012 dalje so vse nove pnevmatike opremljene s takšno nalepko.

»EU nalepka« poda potrošniku hitro informacijo o oceni ekonomičnosti, oprijem gume na mokri podlagi in vrednost hrupa, ki jo odda pnevmatika v decibelih.
Upamo, da smo tako odpravili določene nejasnosti, ki se pojavljajo, ko pobližje pogledamo pnevmatiko.

Vabimo vas, da se oglasite v Avtocenter AvtoStop v Ljubljani – Šiška, kjer vam je po ugodnih cenah na voljo menjava gum ali nakup pnevmatik! Svetovali vam bodo naši strokovno podkovani vulkanizerji z dolgoletnimi izkušnjami.

Indeks hitrosti pnevmatike
Indeks hitrosti Km/h
R 170
S 180
T 190
H 210
V 240
W 270
Y 300
w

Morda bi vas še zanimalo:

Opozorilni znaki za popravilo izpušnih sistemov

Izpušni sistem odvaja izpušne pline, regulira hrup, zmanjšuje emisije škodljivih plinov in optimizira porabo goriva. Življenjska doba izpušnega sistema je odvisna od starosti vozila in načina vožnje. Če avto pogosto uporabljate za vožnjo na kratke razdalje, je več...

Pridruži se nam

Ugodno: menjava pnevmatik že od 23,90 € za ALU in jeklena platiščaVeč »
+