fbpx

Kako izbrati prave pnevmatike

9 nasvetov, da se bo nakup pnevmatik obrestoval

Vsak nakup potrebuje premislek glede na vaše potrebe.
Tukaj je 9 nasvetov, na katere lastnosti je dobro biti pozoren pri nakupu pnevmatik.

1. Dimenzija pnevmatik

Upoštevajte navodila proizvajalca vašega vozila glede dimenzij pnevmatik ter hitrostnega in nosilnostnega razreda.

2. Vrsta pnevmatik

Pnevmatike izberite glede na letni čas, zimske za vožnjo pozimi (od 15. novembra) in letne pnevmatike za toplejše vreme (od 15. marca). Izberete lahko tudi letno-zimske pnevmatike (celoletne). Vendar jih priporočamo za kraje, kjer ni ekstremnih zimskih pogojev. Oznaka M+S pomeni blato in sneg. Več o oznaki M+S na zimski in celoletni pnevmatiki » 

3. Celoletne pnevmatike kupite samo, če vozila ne uporabljate pogosto

Celoletne gume na testih niso pokazale takšne kvalitete kot zimske ali letne pnevmatike. Za nakup celoletnih pnevmatik se odločite, če se z avtom vozite bolj poredko in od njih ne pričakujete visoke kvalitete. Uporabo celoletnih pnevmatik priporočamo za obmorske kraje oziroma, kjer temperatura ne pade pod -3 stopinje °C.

4. Energijska nalepka

Vse pnevmatike so od novembra 2012 označene z energijsko nalepko (oznaka EU za pnevmatike). Na nalepki so zapisane informacije o izkoristku goriva, oprijemu na mokri cesti ter zunanjem kotalnem hrupu.

5. V toplejšem vremenu uporabljajte letne pnevmatike

Po zakonu je po 15. marcu dovoljeno zamenjati zimske pnevmatike za letne, ni pa obvezno. Vendar je vožnja z zimskimi pnevmatikami v toplejšem, še posebej v vročem vremenu manj varna. Zimske pnevmatike na vročem asfaltu postanejo mehke in imajo zato slabši oprijem v ovinkih ter med zaviranjem. V vročem vremenu se tudi močno poveča njihova obraba. Uporaba letnih pnevmatik občutno zmanjša tudi porabo goriva.

6. Starost pnevmatik

Preverite, kdaj je bila pnevmatika izdelana (poiščite štiri številke za oznako DOT, prvi dve predstavljata teden, zadnji dve pa leto). Vsi najboljši svetovni proizvajalci gum garantirajo, da so gume tretirane kot nove do 10 let, pod pogojem, da so skladiščene v pravilnih pogojih. Starati se začnejo z dnevom uporabe.

7. Lastnosti dobre pnevmatike

Lastnosti, ki jih ima dobra pnevmatika, je dober oprijem na mokri in na suhi cesti, dolga življenjska doba in nizka poraba goriva. Če na cesti dnevno preživite veliko časa, priporočamo najkakovostnejše pnevmatike ne glede na ceno. Seveda je tudi odvisno, katero vozilo uporabljate, kajti tudi najboljša guma na testu še ne pomeni, da bo dobra tudi na vsakem vozilu.

V primeru, da na leto naredite zgolj nekaj tisoč kilometrov in vozite predvsem po mestu, lahko naredite bolj racionalen nakup in pretehtate kvaliteto pnevmatike glede na ceno. Ne priporočamo tudi, če vozila ne uporabljate veliko, da gledate na ceno gume in se odločite na podlagi tega za cenejše gume proizvajalcev iz daljnega Vzhoda.

8. Naselje, avtocesta, hriboviti kraji?

Če je pri nakupu pnevmatike potrebno skleniti kompromis, pnevmatike izberite glede na okoliščine, v katerih običajno peljete.

  1. Če se večino časa peljete predvsem po mestu oziroma naselju, so najboljše pnevmatike z dobrimi zaviralnimi lastnostmi in z manjšo obrabo.
  2. Za vsakdanjo vožnjo po avtocestah so potrebne pnevmatike, ki imajo najkrajšo zavorno pot na mokri in suhi podlagi, majhno obrabo in varčujejo gorivo.
  3. Če avto pogosto potrebujete za vožnjo v hribovite predele, je dobro kupiti pnevmatike z odličnim oprijemom.

9. Primerjalni testi

Pri izbiri si pomagajte s primerjalnimi testi potrošniških organizacij (Zveza potrošnikov Slovenije, AMZS,…). Glede odločitve katerega proizvajalca izbrati, si preberite članke na forumih, kajti še enkrat vas opozarjamo, da so vozne lastnosti ne glede na uporabo gum, katere so na testih na prvih treh mestih, še vedno treba upoštevati katero vozilo uporabljate.

Na tej povezavi si lahko preberete, katere pnevmatike najbolj ustrezajo vašemu vozilu. Povezava je v angleščini.

 

Kontaktirajte nas

Save

Save

Save

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>