fbpx

1. Kako izbrati prave zimske pnevmatike?

Pri izbiri zimske pnevmatike je pomemben oprijem. Prav od oprijema zimske pnevmatike je odvisno pospeševanje, zaviranje in speljevanje ovinkov. Dobra pnevmatika nudi varnost, prihranek goriva in majhno obrabo.

Pred nakupom si pri izbiri pomagajte s primerjalnimi testi potrošniških organizacij (Zveza potrošnikov Slovenije, AMZS,…). Pri pnevmatiki je potrebno preveriti vozne lastnosti, varnost, vodljivost in zaviranje na suhi cesti, spolzki cesti, na snegu in ledu. Dobro je vedeti tudi, kako se pnevmatika obnaša ob večji količini vode. Najbolje ocenjene zimske pnevmatike so največkrat prava izbira.

2. Kompromis glede na ceno?

Najboljše pnevmatike so po navadi tudi najdražje, zaradi česar pogosto želimo najti kompromis. Kompromis vedno sklenite na podlagi vaših potreb. Če vaše potrebe niso velike, potem lahko primerno pnevmatiko najdete tudi med srednje ocenjenimi, ki so po navadi tudi cenejše.

Recimo, pozimi avto ne uporabljate pogosto, po avtocesti se vozite le včasih, potem lahko oceno nizkega hrupa v kabini in zunanje glasnosti, porabo goriva in obrabo pnevmatike tudi nekoliko ignorirate. Vsekakor je dobro izbrati pnevmatiko, ki je na testu prejela dobre ocene v več kategorijah.

Če pa na cesti preživite veliko časa, priporočamo najkakovostnejše pnevmatike brez obzira na ceno.

3. Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu zimskih pnevmatik?

zimske pnevmatike

Pnevmatike izberite glede na model vašega vozila. Vedno izberite pnevmatike, ki imajo prave dimenzije za vaš avto. V kolikor pogosto prevažate kakšen tovor, potem bodite pozorni tudi na ustrezni indeks nosilnosti.

V primeru, da ste kupili rabljen avto, v lastniški knjižici avta preverite, ali so trenutne pnevmatike ustreznih originalnih dimenzij. Nikoli ne veš, kakšen okus je imel prejšnji lastnik.

4. Ali lahko zamenjam samo dve pnevmatiki?

Na avtu lahko imate dve pnevmatiki enega proizvajalca in drugi dve pnevmatiki drugega proizvajalca. Na isti osi morajo biti enake pnevmatike. Vendar je pomembno, da so istega tipa, imajo isto velikost ter isti indeks nosilnosti in hitrostni razred.

5. Kaj, če zamenjam samo eno pnevmatiko?

Če se pnevmatika poškoduje, jo je najbolj priporočljivo zamenjati z enako pnevmatiko.

Na koncu je res dobro premisliti o ceni pnevmatik. S pnevmatikami predvsem kupujete svojo varnost na cesti. Splača se kupiti kvalitetne gume. Tako boste bolj varni na cesti, imeli boste nižjo porabo goriva in dlje jih boste imeli.

Zadnje čase so se pnevmatike močno pocenile. Zdaj so kvalitetne pnevmatike še bolj dosegljive.

 

Menjava gum – cena »

Kontaktirajte nas

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>