fbpx

Življenjska doba pnevmatike ni odvisna samo od uporabe, nanjo vpliva še mnogo drugih dejavnikov. Ker noben komplet gum ne traja večno, vam v nadaljevanju članka ponujamo nekaj priročnih nasvetov kako prepoznati, kdaj je potrebno zamenjati izrabljeno pnevmatiko in se odločiti za nakup nove gume.

Znaki, da vaša pnevmatika ni več uporabna

Obraba

Vidna obraba gume je najlažje prepoznavni element pri odločanju ali je pnevmatika še primerna za vožnjo ali ne. Prekomerna obraba pnevmatike se pokaže tako, da je tekalna plast gume izrabljena preko meje optimalne varnosti, pojavijo pa se tako imenovani indikatorji obrabe. Pri letnih pnevmatikah je zakonsko določen ostanek globine profila pri najmanj 1,6 mm, pri zimskih gumah pa 3 mm. V kolikor zaznate neenakomerno obrabo tekalne plasti je to lahko na primer znak težav na vozilu, neprimernega zračnega tlaku v pnevmatiki ali preobremenjenosti.

kako je videti indikator obrabe pnevmatike

Poškodbe

Če na pnevmatiki prepoznate zareze, razpoke, vdrtine ali mehurje, je čas, da se odpravite k vulkanizerju in opravite menjavo gum. Kakršnekoli nepravilnosti na pnevmatiki je potrebno vzeti resno, saj v nasprotnem primeru tvegate varnost vas in vseh ostalih udeležencev v prometu. Majhni defekti gum lahko povzročijo razpočenje ali drugo popolno odpoved pnevmatike.

Staranje

Material v pnevmatikah se stara ne glede nato, ali gume koristite ali pa niso v uporabi (npr. v skladišču). S časom tako guma izgublja in spreminja lastnosti, ter posledično ne more zagotavljati več ustrezne zmogljivosti, poveča pa se možnost poškodb in deformacij na pnevmatiki. Proizvajalci vozil po navadi svetujejo menjavo gum na pet let, proizvajalci pnevmatik pa na deset let. Strokovnjaki v Avtocentru AvtoStop vam priporočajo nakup novih pnevmatik najkasneje po petih letih uporabe, da zagotovite vodljivost in oprijem vozila za nadaljnjo varno vožnjo.

Uporaben namig pri nakupu pnevmatik

Ko se odločite za nakup kakovostne zimske in letne gume je priporočeno, da si pnevmatiko vizualno natančno ogledate, poiščete datum izdelave in povprašate osebje o lastnostih gume, materialov in garanciji.

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah? »

Nove gume cena?

Obiščite nas v Avtocentru AvtoStop, Devova ulica 18 v Ljubljani, kjer dobite avto gume poceni in kvalitetne izdelave.

Naši vulkanizerji z večletnimi izkušnjami vam bodo svetovali pri nakupu in menjavi pnevmatik ter vprašanjih, ki se vam porajajo. Zato ne oklevajte in nas kontaktirajte še danes!

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>