fbpx

Sneg, megla ali močan veter zahtevajo prilagojeno vožnjo.

Množične prometne nesreče se po podatkih Javne Agencije RS za varnost prometa večinoma zgodijo ob neugodnih vremenskih razmerah. Pri tem sta najpogostejša vzroka neprilagojena hitrost in premajhna varnostna razdalja.

Pri vožnji v neugodnih razmerah bodite pripravljeni na nepričakovane situacije. Kako ravnati v primeru zanašanja na zasneženi cesti ali kako ravnati, ko se nenadoma pojavi megla v pasovih? Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ravnati v nevsakdanjih situacijah na cesti.

Kako voziti v snegu?

Vožnja v snežnih razmerah zahteva zmanjšano hitrost. Za pot raje izbirajte glavne ceste, saj obstaja možnost, da stranske ceste niso dobro splužene. Preden se odpravite na pot, poslušajte prometna obvestila, preverite informacije o stanju na cestah preko spleta in se pozanimajte o morebitnih zastojih.

Pri vožnji povečajte varnostno razdaljo. Vozite z enakomerno hitrostjo. Zavirajte z občutkom, prav tako speljujte ovinke. Zavirajte postoma, na stopalko pritiskajte z večkratnim pritiskom. Najbolj pogosta napaka v takšnih razmerah je vožnja pri visokih obratih. Takšen tip vožnje lahko povzroči drsenje na cesti in izgubo kontrole nad vozilom.

V primeru zanašanja v ovinku spustite stopalko za plin, uporabite sklopko in nežno zavirajte. Osredotočite se na smer, kamor želite zapeljati. Volan mehko upravljajte. Z uporabo sklopke izklopite pogon koles, kar jim omogoči prosto vrtenje. Tako se najlažje in najhitreje znova oprimejo cestišča.

Kako voziti v megli?

Megla vpliva na vidljivost na cesti in na spolzkost cestišča. V takšnih pogojih je treba voziti še posebej pozorno in previdno. Pri nenadnem pojavu megle v pasovih je potrebno pravočasno reagirati. Pomembno se je zavedati, da ste tudi sami slabo vidni drugim voznikom, zato je vedno potrebno prižgati meglenke. Uporaba meglenk je dovoljena pri zmanjšani vidljivosti ‒ pod 50 metrov. Hitrost zmanjšajte na predpisanih 50 km/h in povečajte varnostno razdaljo. Če je vidljivost še slabša, hitrost zmanjšajte na 30 km/h. S tem lahko pravočasno opazite druga vozila in ovire na cesti. Ker je ob megli vozišče spolzko, se izogibajte naglemu zaviranju in izvajanju hitrih manevrov.

Kako voziti, ko piha močan veter

Veter je verjetno najbolj podcenjevan vremenski pojav. Vedno si mislimo, da opozorila glede močnega vetra veljajo samo za tovorna vozila. Vendar močan veter lahko vpliva tudi na smer vožnje avtomobila. Ko piha močan veter, prilagodite hitrost vožnje.

Ko se spremenijo vremenske razmere, bi se moral spremeniti tudi način vožnje.

Viri:

Avp-rs.si, toprentacar, vecer.com, 24ur, siol.net, grcajdovscina.si

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>