fbpx

Marsikomu izmed nas se ob nastopu hladnejših dni porajajo vprašanja, kdaj se odločiti za nakup novih gum in, ali bodo starejše pnevmatike zdržale še eno sezono? Pogosto vozniki svojim jeklenim konjičkom in predvsem njihovemu »obuvalu« posvečamo premalo pozornosti, zato vam v tem članku odgovarjamo na najpogostejša vprašanja in svetujemo, na kaj biti pozoren pri nakupu novih pnevmatik.

Ali je obraba zimske pnevmatike večja kot letne ter kakšna je razlika med letno in zimsko gumo?

Ne, zimske pnevmatike se obrabljajo z enako hitrostjo kot letne. Čeprav je zimska guma narejena iz drugačne gumene zmesi je obraba primerljiva z letno pnevmatiko. Razlika med letno in zimsko pnevmatiko je tudi v profilu, saj ima zimska guma globlji kanal (zaradi odvajanja vode, snega in plundre), prav tako pa je večja površina pnevmatike v stiku z voziščem.

Kako in kdaj naj preverim obrabo svojih gum?

Priporočamo vam redno, vsakoletno preverjanje pnevmatik, saj boste tako že sami na videz presodili ali je guma primerna ali ne. Pnevmatika se pod vremenskimi in ostalimi vplivi (npr. neustrezna hramba) obrablja in stara ter tako izgublja primarne lastnosti. Zamenjava zimskih pnevmatik za nove je priporočljiva po preteku petih letih od nakupa, v kolikor pa ste v dvomih o sposobnosti in primernosti vaših pnevmatik, vam bodo z veseljem svetovali naši strokovnjaki.

Kako izberem prave zimske pnevmatike za svoje vozilo?

Pri izboru ustrezne pnevmatike je potrebno upoštevati model vozila, dimenzijo gum, ki po homologaciji vozila tehnično ustrezajo danemu vozilu ter indeks hitrosti in nosilnosti. Hitrostni in nosilnostni indeks sta označena na boku pnevmatike in označujeta maksimalno obremenitev gume pri določenem tlaku oz. najvišjo hitrost, ki jo posamezna pnevmatika prenese v pogojih, ki jih določi proizvajalec.

Kakšna je razlika med previjačenjem in premontažo pnevmatik?

Menjava pnevmatik z zimskimi, ki so že na platiščih se imenuje previjačenje pnevmatik, medtem, ko se premontaža gum opravi z menjavo pnevmatik na druga platišča.

Menjava gum – cenik za premontažo ter za previjačenje

Kje lahko dobim cenovno ugodne zimske pnevmatike?

Zimske gume po ugodnih cenah so vam na voljo v Avtocentru AvtoStop v Ljubljani-Šiška. Svetovali vam bodo izkušeni, strokovno podkovani člani našega kolektiva in prepričani smo, da imamo prava obuvala za vaša vozila!

Nakup pnevmatik
Menjava gum

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>