fbpx

Menjava olja je eno od najbolj pomembnih vzdrževalnih del na vozilu, saj omogoča brezhibno delovanje motorja. Olje maže in čisti notranje dele motorja, zmanjšuje njihovo trenje in obrabo, preprečuje pregrevanje in korozijo. Menjava olja je tudi pomembnja, ker čez določen čas olje postane nečisto in postane manj učinkovito pri opravljanju svojega dela.

Obrabljeno motorno olje povzroča zmanjšano moč motorja in večjo porabo goriva. Sčasoma lahko celo povzroči okvaro na motorju. Zato naj bo menjava olja preventivna pri vašem jeklenem konjičku.

Kako pogosto je potrebna menjava olja?

menjava-olja

Menjava olja je odvisna od načina vožnje in kako star je motor. Priporočamo menjavo olja na 10.000 – 15.000 km.

Menjava olja je obdobje, ko je potrebna tudi menjava oljnega filtra!

Tudi izkušeni mehaniki za menjavo olja na avtomobilu potrebujejo kakih 20 minut. Avto je treba dvigniti, s posebnim ključem odviti vijak, pustiti, da olje povsem odteče, zamenjati filter, nato pa skozi drugo odprtino naliti olje do priporočene meje. Pri proizvajalcu motornih olj Castrol, ki je sicer del multikorporacije BP, so prišli na idejo, da bi celoten postopek menjave olja močno pospešili in ga naredili podobnega denimo menjavi kartuše za črnilo na tiskalnikih.

Katero olje uporabiti?

menjava-olja-v-avtu

Pri izbiri olja je najbolje upoštevati navodila proizvajalca v lastniški knjižici vašega vozila. Proizvajalec avtomobila predpiše, katerim specifikacijam mora olje ustrezati in priporoči določeno znamko olja. Seznam vseh olj, ki jih odobrijo proizvajalci avtomobilov je možno najti na spletnih straneh proizvajalcev olj. Priporočeno je kupovati sintetična olja, ki mažejo bolj kvalitetno.

Najbolj pomembna lastnost olja je viskoznost, ki vzdržuje mazivnost notranjih delov motorja. Z uporabo prave viskoznosti olja boste izboljšali tudi porabo goriva vsaj za 1-2 odstotka.

Ali lahko na redni servis (hitri servis menjava olja) prinesem svoje olje?

Lahko, če ste ga kupili od zanesljivega prodajalca in ustreza predpisanim specifikacijam za vaš avto.

Če se odločite prepustiti menjavo olja strokovnjakom, vas vabimo v našo servisno delavnico avtocentra AvtoStop, kjer vam hitro in ugodno zamenjamo olje.

 

Rezervirajte termin

 

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>