fbpx

Menjava sklopke

Kdaj je potrebna menjava sklopke? Sklopka je avtomobilska komponenta, ki omogoča, da se moč motorja na menjalnik prenaša karseda nežno. Primarna funkcija sklopke je blaženje sil in vibracij ter tako zaščita motorja pred preobremenitvijo.

Kdaj je treba zamenjati sklopko?

Sklopka je potrošni material, ki ga bo na neki točki vaše vozniške kariere treba zamenjati. Dobra novica pa je, da je življenjska doba sklopke v veliki meri odvisna od vas samih in od vašega načina vožnje. Pomembno je, da vemo, kako lahko obrabljanje sklopke zmanjšamo in kateri so opozorilni znaki menjavo sklopke.

menjava-stare-sklopke

Sklopka je avtomobilska komponenta, ki omogoča, da se moč motorja na menjalnik prenaša karseda nežno. Primarna funkcija sklopke je blaženje sil in vibracij ter tako zaščita motorja pred preobremenitvijo. Z drsenjem sklopka skrbi za nemoten prenos sile s pogonske na gnano gred – pri čemer se počasi, a vztrajno obrablja. Četudi lahko sklopka brezhibno deluje do 150.000 km, se je treba zavedati, da bo prej ali slej prišlo do njene obrabe in posledično do menjave.


Obraba sklopke

nova-sklopka

Trenje, ki se ustvari med sestavnimi deli sklopke, je lahko večje ali manjše glede na voznikov način vožnje. Več trenja pomeni večjo toploto in posledično večjo obrabo sklopke. Za obrabo sklopke ni enoznačnega pravila – odvisna je od tipa vozila, načina vožnje in celo od vremenskih vplivov. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da se v toplejših podnebjih sklopka obrabi hitreje.


Razlogi za obrabo sklopke

1. Hitro speljevanje

Eden izmed pogostejših razlogov za obrabo sklopke je mestna vožnja, kjer je potrebno hitro speljevanje in ustavljanje, vožnja v koloni, kjer se premikamo po nekaj centimetrov, ter držanje vozila na strmini – speljevanje v klanec.

2. Vleka teže

Pogost razlog za menjavo sklopke zaradi obrabe je tudi vleka prikolic ali drugih težkih predmetov.

3. Počivanje na sklopki

Na obrabo sklopke nezavedno vplivamo s tem, ko z levo nogo počivamo na njej. Pri tem sicer ne čutimo delovanja sklopke, vendar pa ta zaradi konstantnega nežnega pritiska ves čas drsi in se obrablja (tanjšanje lamelne plošče).

sestavni-deli-sklopke

Število opravljenih servisov v letu 2018

Število zamenjanih gum v letu 2018

Število zadovoljnih strank v letu 2018

Obrabljena sklopka – opozorilni znaki

Pomembno je prepoznati in upoštevati preventivne ukrepe za podaljšanje življenjske dobe sklopke. Pozorni pa moramo biti na morebitne opozorilne znake, ki nam sporočajo, da bo potrebna menjava sklopke.  Simptomi obrabljene sklopke se pojavijo v različnih oblikah – od nenavadnih vonjav do oslabljenega delovanja vozila.

skurjena-sklopka-1

1. Vonj

Bodite pozorni na vonj, ki lahko nastaja ob pregreti podlogi sklopkine plošče. Mnogokrat je to vonj po zažganem, ki ga v kritičnih primerih lahko spremlja tudi ogenj.

2. Ropot

Prisluhnite svojemu vozilu. Če slišite nenavaden ropot motorja, ko je vozilo v prostem teku, zvok stopalke ali nevsakdanje pokanje pri vožnji, je to zagotovo znak za podrobnejši pregled vozila.

3. Težave z menjalnikom

Mnogokrat se obraba sklopke kaže na menjalniku – bodite pozorni, ali je prestavljanje otežkočeno. Najpogosteje to zaznamo pri menjavanju v vzratno.

4. Težave s stopalko

Najbolj očiten pokazatelj obrabe sklopke lahko zaznamo pri speljevanju. Največkrat za to uporabimo izraz, da sklopka »drsi«: avto pridobiva obrate, hitrosti pa ne (t.i. drseča sklopka).

Znake obrabe sklopke je treba prepoznati pravočasno in čim prej ukrepati!
Ob nepravilni uporabi sklopke je namreč zelo verjetno, da bomo poškodovali še katero od drugih komponent vozila.

Primer z delavnice Avtostop:

Najpogostejši opozorilni znaki, da je menjava sklopke neizogibna, so: 

  • spodrsavanje sklopke,
  • tresenje oz. močno vibriranje sklopke,
  • obraba dvomasnega vztrajnika,
  • obraba lamelne plošče,
  • okvara potisnega ležaja,
  • uničenje vzmeti v potisni košari,
  • pok potisne košare.

Če prepoznate katerega od navedenih opozorilnih znakov, vam svetujemo, da se nemudoma oglasite pri serviserju. Odlašanje namreč lahko vodi do resnejših okvar drugih delov avtomobila in dodatnih stroškov.

Ali ste vedeli?
Neučinkovit prenos moči zaradi obrabljene sklopke lahko bistveno poveča porabo goriva.

 

 

Vabimo vas na strokovni preventivni pregled sklopke ali celotnega sistema v naših servisnih delavnicah na  Devovi ulici 18, Ljubljana – Šiška


Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si


 

Rezervirajte se na svoj termin za strokovni preventivni pregled vašega vozila

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>