fbpx

Pregorela žarnica na avtu pomeni konkreten problem

Menjava žarnic pri novejših vozilih je danes bolj zapletena kot nekoč

Menjava žarnice je na prvi pogled videti kot malenkost. Ker se nam zdi taka majhna reč, velikokrat odlašamo s tem opravilom. Vendar je žarnica še kako pomembna:

  • ponoči, ko se peljemo z zmanjšano vidljivostjo,
  • ali pa ko vključimo smerokaz in ker ne dela žarnica, drugi avti ne vidijo, da bomo spremenili smer.

Torej crknjena žarnica pomeni konkreten problem.

Menjava žarnic nekoč in danes

Na splošno velja, da menjava žarnic sodi v osnovno znanje vsakega voznika. Težava nastopi pri novejših avtomobilih, kjer do žarnice lahko pridete le, če odstranite tudi drug del avta (notranji del odbijača, akumulator, …).

Pri nestrokovni menjavi žarnice se lahko uničijo tudi vzmeti. Takrat je potrebno zamenjati celoten žaromet.

Xenon žarnice

Če namesto običajnih  halogenskih žarnic uporabljate xenonske, je menjava žarnic malo bolj zapletena.  (Zaradi velike napetosti, prepustite menjavo strokovnjakom).

Prilagodljivi žarometi imajo elektromotorje za pomikanje žarometov. Poleg tega je zaradi drugačne električne napeljave potrebno zelo previdno zamenjati žarnice. Najbolj varno je, da zamenjavo izvede strokovnjak.

Koliko časa traja žarnica?

Žarnice hitreje pregorijo, če se  luči samodejno prižgejo ob vžigu avtomobila. Pomembna je tudi kakovost žarnice. Poleg tega je trajanje žarnice odvisno od časa vožnje, saj je v Sloveniji uporaba luči na cesti obvezna. Za daljše trajanje žarnice je potrebno imeti tudi kakovostno električno napeljavo.

Ne pozabite na policaje!

Po zakonu je na vozilu potrebno imeti  brezhibno delujoče luči. Zaradi nedelujoče luči vam policist lahko v skladu z Zakonom o prekršku voznika izda denarno kazen.

 

Kontaktirajte nas

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>