fbpx

Ste se že kdaj znašli na bencinski črpalki in se vprašali, na kateri strani avtomobila imate odprtino za polnjenje goriva? To se vam zgodi zlasti, kadar vozite izposojeno vozilo (službeno vozilo, rent-a-car, prijateljev avtomobil ipd.).

Simbol za črpalko

Da se naslednjič na bencinski črpalki ne boste znašli v zadregi in se postavili na napačno stran, si lahko pomagate s simbolom za črpalko, ki ga imate na armaturi. Pri starejših avtomobilih so proizvajalci uporabljali naslednja simbola:

1. Če je ročka za polnjenje goriva na levi strani simbola, je odprtina za polnjenje goriva na levi strani avtomobila; če je ročka na desni strani simbola, je odprtina na desni strani avtomobila.

2. Pri novejših avtomobilih pa proizvajalci poleg simbola za črpalko uporabljajo puščico:

Če puščica kaže proti levi, je odprtina za polnjenje goriva na levi strani avtomobila; če kaže proti desni, je odprtina na desni strani avtomobila.

Pravilo, kje se nahaja odprtina za polnjenje goriva

Načeloma sicer velja nepisano pravilo, da imajo avtomobili evropskih proizvajalcev odprtino za polnjenje goriva na desni strani vozila, avtomobili japonskih ali korejskih proizvajalcev pa na levi strani. Položaja odprtine za polnjenje goriva ne določa noben pravilnik, se pa proizvajalci avtomobilov, kot poroča The Allstate Blog, največkrat odločajo v skladu z navadami voznikov. Vozniki v državah, kjer vozijo po levi strani (npr. Velika Britanija, Japonska), imajo raje odprtino na levi strani, vozniki v državah, kjer vozijo po desni, pa na desni strani (izjema so ZDA). Pravila se sicer proizvajalci ne držijo dosledno, saj do različnih položajev odprtine za polnjenje goriva prihaja celo pri različnih modelih istega proizvajalca.

Da se naslednjič na bencinski črpalki ne boste postavili na napačno stran in vlekli cevi preko avtomobila, se le ozrite na armaturo in si olajšajte vaš postanek na poti.

Potrebujete pomoč pri vašem avtomobilu? Oglasite se pri nas.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>