fbpx

Marsikdo si vroče dni hladi s klimo v avtu. Vendar s klimo je potrebno tudi ustrezno ravnati, tako da imate najboljši izkoristek klime in se izognete uporabi klimatske naprave, ki lahko povzroči prehlad ali bolezen dihalnih poti.
Naslednji nasveti bodo pripomogli izogniti se takšnim težavam.

1. Klimo redno vzdržujte

Redno vzdrževanje klima naprave v avtu pomeni: zamenjati filter, čiščenje klimatske naprave in preverjanje količine plina. Edino brezhibna naprava lahko pravilno deluje.

2. Zaščitite avtomobil pred soncem

V vročih poletnih dneh parkirajte v senci in obvezno zaščitite vetrobransko steklo na primer z aluminijskim senčnikom. S tem boste preprečili prekomerno segrevanje avtomobila. Klima naprava bo tako hitrejše in lažje ohladila notranjost avta.

3. Izpihajte vroč zrak iz avta

Pregret avto najprej prezračite. Prižgite avto in vključite klimo, potem:

 1. Odprite vsa okna
 2. Uporabite notranje kroženje zraka
 3. Nastavite najnižjo temperaturo
 4. Ventilator naj piha s srednjo močjo
 5. Usmerite tok zraka tako, da najbolj piha na režah ob oknu

S tem boste odpihali ven vroč zrak, ki se je nakopičil v avtu, medtem ko je avto bil parkiran. To je najbolj učinkovit način za hitro ohlajanje potniške kabine.

Med vožnjo

 1. Zaprite okna. Nima smisla imeti vključeno klimo in odprta okna.
 2. Vključite notranje kroženje zraka. Avtoklima bo lažje hladila delno ohlajen zrak, kot vroč zunanji zrak. Notranje kroženje zraka je priporočljivo imeti vključeno največ 10 minut v kosu. Zunanji zrak je potreben zaradi dovoda kisika in reguliranja vlažnosti zraka.
 3. Zmanjšajte moč ventilatorja.
 4. Nastavite primerno temperaturo. Razlika med notranjo temperaturo in zunanjo temperaturo naj ne bo prevelika. Dovolj je, da vam je prijetno v avtu. S tem se boste izognili temperaturnemu šoku, ki lahko povzroči zmanjšano odpornost telesa in s tem večjo dovzetnost za prehlad.
 5. Iz ventilatorjev naj piha tako, da ohlaja kabino in ne vas.

4. Izključite klimo predno se ustavite

Nekaj minut preden prispete na cilj, izključite klimo, vendar pustite vključeno ventilacijo. Tako boste dosegli 2 učinka:

 1. Preprečili boste nastajanje bakterij, ki imajo rade vlago. Bakterije lahko povzročijo neprijeten vonj iz klime in različne bolezni. Potem ko ste izključili klimo in pustili vključeno ventilacijo, se bo klima osušila in ne bo kondenza.
 2. Povečali boste temperaturo v avtu in se s tem pripravili na zunanjo vročino.

S temi napotki boste najučinkoviteje uporabljali klima napravo v avtu in čuvali svoje zdravje.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>