Kaj vpliva na močno obrabo diskov?

Na menjavo zavornih diskov vozniki svoja vozila večinoma pripeljejo po približno 50.000 prevoženih kilometrih. Zgodi pa se, da se pri nekaterih voznikih zavorni diski obrabijo že pri 25.000 prevoženih kilometrih, spet drugi zavorni diski lahko zdržijo do 70.000 kilometrov.

nasveti

Obrabljeni zavorni diski in ploščice niso varni

Naloga zavor je v prvi vrsti upočasnitev vozila in varna zaustavitev. Pomen njihovega odličnega delovanja se izkaže predvsem v nepredvidenih situacijah, ko se izognemo trkom z drugimi vozili, pešci in kolesarji oz. ko z zaviranjem preprečimo nesrečo. Učinkovitosti zavornega sistema ne smemo podcenjevati, zato je še toliko pomembneje, da ga redno vzdržujemo in servisiramo. Med najpogostejšimi vzroki za hitro obrabo zavornih diskov v našem avtocentru opažamo naslednje:

Zavorni diski se hitreje obrabljajo pri močnem zaviranju pri visokih hitrostih

Vožnja po avtocesti in po hitri cesti ob nenadnih in sunkovitih zaviranjih najhitreje obrablja zavorne diske. Menjava zavornih diskov je pogosta pri tistih voznikih, ki se vsakodnevno vozijo po avtocestah oz. z višjimi hitrostmi.

Pregled in servis celotnega zavornega sistema

 

je sicer priporočljivo opraviti vsaj enkrat letno oz. po prevoženih 12.000 kilometrih. Kako dolgo bodo zdržali zavorni diski, je odvisno tudi od stila vožnje – mestna vožnja, vožnja izven mest in vožnja po avtocesti. Znate prepoznati najpogostejše znake, da je zavorni sistem obrabljen? Preverite lahko tukaj.

Na obrabo zavornih diskov vplivajo tudi temperatura, vlaga in sol

Znano je, da so zavorni diski porozni in absorbirajo ogromno vlage. Klimatski dejavniki, kot so vlaga, temperaturne spremembe, ter drugi dejavniki, kot npr. cestna sol, vplivajo na hitrejšo obrabo zavornih diskov.

Je vozilo dlje časa stalo na enem mestu?

 

Na njihovo hitrejšo menjavo negativno vpliva tudi, če je vozilo daljše obdobje parkirano na enem mestu. Ko po daljšem času vozilo spet spravite v pogon, najprej na varnem mestu in pri nižji hitrosti z večkratnim pritiskom na zavoro preverite njihovo delovanje, obenem pa s tem z zavornih diskov in ploščic odstranite rjave in zarjavene lise.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Vedno zamenjajte vse zavorne diske in ploščice na isti osi

Zlato pravilo pri servisiranju in menjavi delov zavornega sistema je, da zavorne ploščice vedno zamenjate skupaj z zavornimi diski in to na obeh oseh. To pomeni, da zavornih diskov in ploščic ne gre menjati le na levi ali desni strani, ampak je to treba storiti na obeh straneh, tudi na sprednji in zadnji osi. Zaradi varnosti je namreč priporočljivo, da se zavorne diske menja na vseh štirih kolesih hkrati. Ob menjavi pa je priporočljivo še, da so zamenjani diski in ploščice istega proizvajalca.

Želimo vam pomagati, da bodo vaše poti varne z učinkovitimi in pravilno delujočimi zavorami. Oglasite se v Avtocentru AvtoStop, na Devovi 18, 1000 Ljubljana-Šiška, med tednom med 8. in 19. uro, ter ob sobotah med 8. in 15. uro.

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button