4 znaki da je potrebno zamenjati zobati jermen

Zobati jermen je sestavni del motorja, ki skrbi za pogon odmičnih gredi. Zaradi obrabe ga je potrebno redno menjati. Motor ne more delovati brez brezhibnega zobatega jermena.

nasveti

Menjava zobatega jermena

Večina proizvajalcev avtomobilov v servisni knjižici predpiše, kdaj je potrebno menjati zobati jermen. Četudi zobati jermen redno menjate, je potrebno biti pozoren na opozorilne znake, da je nekaj narobe.

Običajni znaki, da je potrebno zamenjati zobati jermen

→ tiktakanje motorja, vžig vozila v prazno, tresenje vozila in premalo obratov ter spuščanje olja pod pokrovom zobatega jermena. Zobati jermen se je pretrgal.

1. Tiktakanje motorja

Če vam motor čudno tiktaka, je lahko preskočil zobati jermen ali pa gre za napenjalce jermena. Čim prej pri mehaniku preverite stanje kompleta zobatega jermena.

Pozor: Tiktakanje je lahko tudi znak nizkega tlaka motornega olja, oziroma, da v motorju primanjkuje olja. Če iz motorja občasno slišite tiktakanje, lahko gre tudi za okvaro vakuumske črpalke za zavore. To lahko preverite tudi tako, da ko nekajkrat pritisnete na zavoro (medtem ko avto stoji prižgan na mestu), mora tiktakanje prenehati.

menjava-zobatega-jermena-avtostop-ljubljana

 

2. Avto vrti motor, vendar ne »vžge«

Če avto, ko ga hočete prižgati, obrača precej z lahkoto, vendar ne »vžge«, je lahko počil zobati jermen.

Če zobati jermen poči, lahko povzroči škodo na drugih sestavnih delih motorja.

4-znaki-da-je-potrebno-zamenjati-zobati-jermen

 

3. Olje pušča na sprednji strani motorja

Če je mastno okoli zobatega jermena, je lahko vzrok tesnilni obroč (semering) na odmični gredi ali pa tesnilo na pokrovu ventilov. Takšno spuščanje olja lahko povzroči pregrevanje motorja, prav tako obstaja možnost, da se zobati jermen predčasno obrabi.

Ker lahko pretrgani zobati jermen povzroči uničenje sestavnih delov motorja, je priporočljivo takoj ukrepati (ob kateremkoli opozorilnem znaku) in težavo odpraviti na strokovnem servisu.

V Avtocentru AvtoStop priporočamo, da zobati jermen menjate, ko ste prevozili 100.000 – 120.000 km, tudi če proizvajalec tega ne zahteva. Tako se izognete večjim poškodbam motorja in velikim finančnim izdatkom.

4-znaki-da-je-potrebno-zamenjati-zobati-jermen-3

 

4. Avto trese zaradi neenakomernega teka, motor ima premalo obratov (neenakomerno delovanje motorja)

V takem primeru je potrebno takoj ukrepati in napako odpraviti, saj lahko pride do velike škode na motorju.

Za rezervacijo termina nas pokličite na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si. Oglasite se na Devovi 18, Ljubljana (smo 300 metrov od Mercator centra v Šiški).

Za pregled jermenskega pogona. Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocenter Avtostop

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega jermenskega pogona in motorja na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button