5 najbolj umazanih delov v vašem avtu

Avto je idealno gojišče bakterij in drugih zdravju škodljivih mikroorganizmov. To še zlasti velja, če v avtu tudi jeste in pustite naokoli ležati smeti in ostanke hrane.

nasveti

5 najbolj umazanih delov v vašem avtu

Angleška anketa je pokazala, da 42 % voznikov redno pije in se prehranjuje v avtu. Tretjina voznikov naj bi notranjost avta očistila enkrat letno, kar 10 % voznikov pa naj nikoli ne bi očistilo notranjosti avtomobila s krpo ali sesalcem.

Navade vseh voznic in voznikov

Ročna avtopralnica za čiščenje zunanjosti avtomobila je običajno naša redna praksa, kaj pa ročna avtopralnica za čiščenje notranjosti avta? Avto je idealno gojišče bakterij in drugih zdravju škodljivih mikroorganizmov. To še zlasti velja, če v avtu tudi jeste in pustite naokoli ležati smeti in ostanke hrane. Angleška anketa je pokazala, da 42 % voznikov redno pije in se prehranjuje v avtu.

Tretjina voznikov naj bi notranjost avta očistila enkrat letno, kar 10 % voznikov pa naj nikoli ne bi očistilo notranjosti avtomobila s krpo ali sesalcem. Veliko ljudi meni, da so najbolj umazani deli avtomobila podvozje in blatniki. Dejansko pa sta poleg prtljažnika rabljenega avtomobila najbolj umazana volan in menjalnik.

Vabljeni v najbolj napredno avtomatsko avtopralnico v Sloveniji

Pranje avta že od 5,99 € »

Kje v avtu se skrivajo bakterije, prah, maščobe in znoj?

1. Prtljažnik avta

Prtljažnik avtomobila je absolutni zmagovalec v gojenju bakterij. Na kvadratnem centimetru živi kar 1.000 bakterij. Študija je med najštevilčnejšimi bakterijami odkrila vrsto Bacillus cereus, ki je odgovorna za zastrupitve s hrano, in bakterijo iz rodu Arthrobacter, ki jo najdemo v zemlji in na človeški koži. Ko boste naslednjič čistili vaš avto, na seznam čiščenja uvrstite tudi prtljažnik. Nenazadnje prav v prtljažnik po navadi odlagamo nakupovalne vrečke s hrano.

2. Volan in menjalnik

Volan in menjalnik sta pravzaprav bolj umazana kot javno stranišče. Raziskava iz Velike Britanije je pokazala, da se na volanu na kvadratnem centimetru nahaja 700 različnih bakterij, medtem ko jih je v javnem stranišču na kvadratnem centimetru okoli 80. Volan in menjalnik − pa tudi kljuke na vratih − je priporočljivo čistiti z dezinfekcijskimi robčki vsaj enkrat mesečno ali pa je v tem primeru kar najboljša ročna avtopralnica.

3. Sedeži

Nihče se ne more izogniti prahu, znoju in maščobi s kože, ki se vztrajno nabirajo na sedežih. Če v avtu tudi jeste, k navedenim prištejte še ostanke hrane in pijače. Če imate hišne ljubljenčke, so tu še njihove dlake in vonj. Globinsko čiščenje sedežev je mogoče opraviti s kvalitetnim globinskim sesalnikom. Ročna avtopralnica ponuja od osnovnega do bolj kompleksnega čiščenja notranjosti vozila in dezinfekcijo.

4. Stekla

Dež, umazanija in prah se vsak dan nabirajo na steklih. Spomladi se na vetrobranskem steklu nabira cvetni prah, zlasti poleti je steklo prekrito z insekti, pozimi pa se na njem nabira debel sloj umazanije z vlažne ceste. Če v avtu kadite, se na vetrobranskem steklu nabira tudi dim. Trdovratne madeže s stekla lahko poskusite odstraniti s coca-colo. Pri tem pazite, da coca-cola ne pride v stik z lakom avtomobila in jo po uporabi temeljito izperite. Vlažilni robčki so dober pripomoček za čiščenje vzvratnega in stranskih ogledal.

5. Tla pod avtomobilsko preprogo

Tudi če ne parkirate na makadamu, sta vaša redna sopotnika v avtu drobni pesek in prah. Ko posesate avtomobilske preproge, posesajte tudi tla pod njimi. Za boljši učinek preproge pretresite ali pa avto peljite na čiščenje v ročno avtopralnico.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Čiščenje notranjosti avtomobila

Avtomobil je bolj umazan kot hiša, saj ima kar 17.000-krat več bakterij. Po navadi smo večino časa osredotočeni na urejenost doma, družine in financ, pri čemer je čiščenje avta na repu prioritet. Vendar je treba avto sproti vzdrževati, zlasti če ga želite kasneje tudi prodati. Najbolje si je vzeti vsaj 10 minut na teden za čiščenje avta, s čimer se boste izognili nabiranju umazanije in poskrbeli za ohranjanje vrednosti svoje investicije. V primeru da ste na tesnem s časom, vam je ročna avtopralnica vedno na voljo.

Nasvet ročna avtopralnica

Za čiščenje avta ni priporočljivo uporabljati sredstev, kot so čistilo za pranje posode, čistilo za wc školjko ali alkohol, ki lahko poškodujejo lak avta. Najboljše je kupiti namenska čistila in v avtu imeti škatlo s čistili, ki vam je vedno pri roki. Med najboljšimi prijatelji vašega avtomobila so tudi dezinfekcijski robčki. Izogibajte se puščanju ostankov hrane v avtomobilu. Če se redno prehranjujete v avtu, si omislite koš za smeti. Koš potem tudi redno praznite. Če vam ne uspe pogosteje, je včasih najbolje smeti odnesti naslednjič, ko boste točili gorivo. Vožnja v čistem in lepo dišečem avtu pozitivno vpliva na vaše počutje, to pa pripomore tudi k boljši koncentraciji na cesti.

*P.S. Kot zanimivost naj omenimo, da so pri proizvajalcu Ford preizkusili antimikrobno tehnologijo Agion®, ki na različnih delih avta preprečuje razmnoževanje bakterij in ne vpliva na sijaj in barvo površin avtomobila.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Si želite profesionalno globinsko čiščenje umazanije in mikrobov? V Avtocentru Avtostop nudimo ugodno temeljito čiščenje in nego z razkuževanjem vašega avtomobila. Avto bo zadišal kot nov.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja umazanije vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button