6 opozorilnih znakov, da je treba menjati zavorne ploščice

nasveti

Zavorne ploščice in zavorni sistem

Zavorne ploščice in zavorni sistem so zagotovo najpomembnejša komponenta avtomobila, ki pa ne traja večno. Zavorne ploščice se postopoma obrabljajo, njihova življenjska doba je odvisna od tipa vozila in od načina vožnje.

Včasih je težko ugotoviti, ali »bremze« potrebujejo popravilo, predvsem če vozite nekoliko starejši avto. Vseeno je nekaj znakov, ki jih ne smete spregledati ali preslišati, saj nedvomno kažejo na obrabo zavornih ploščic, ki jih je treba zamenjati.

1. GLASNO ŠKRIPANJE PRI ZAVIRANJU

Zavore so sestavljene iz dveh glavnih komponent – iz zavornih ploščic in zavornih diskov. Pri pritiskanju na stopalko za zavoro zavorna ploščica pritiska ob zavorni disk. To povzroči trenje na kolesih in posledično upočasni ali ustavi vozilo.

Zavorne ploščice so ponavadi narejene iz železnih ali keramičnih ostružkov in so mehkejše od zavornega diska. To pomeni, da se bodo s konstantnim pritiskanjem na zavore postopoma obrabljale.

Novejši avtomobili imajo vgrajen opozorilni sistem, ki nam pove, kdaj je treba zavorne ploščice zamenjati. Ko se zavorne ploščice obrabijo, boste ob zaviranju slišali glasno škripanje. To pomeni, da so zavorne ploščice obrabljene in da jih je treba nemudoma zamenjati. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe zavornih diskov. Popravilo zavornih diskov je precejšen finančni zalogaj, zato pravočasno poskrbite za menjavo zavornih ploščic, ki je bistveno cenejša.

2. SLABO ODZIVANJE ZAVOR IN STOPALKE

Če se vaša stopalka ob zaviranju slabo odziva, je to znak, da v hidravličnem sistemu nekje prihaja puščanja. V tem primeru vaše zavore ne bodo delovale, kot bi morale, stopalka pa bo delovala nekoliko »mehko« in se ne bo dobro odzivala na vaše ukaze.

To je lahko posledica uhajanja zraka iz zavorne cevi ali puščanja hidravlične zavorne tekočine. V obeh primerih je nujno, da čim prej opravite zavorni servis. Če se zavore slabo odzivajo, svetujemo da pokličete avtovleko. Slabo delujoče zavore so pri hitri vožnji lahko smrtno nevarne.

3. PRI ZAVIRANJU VLEČE V ENO SMER

Če opazite, da vaš avto pri zaviranju vleče v eno smer, je to lahko zaradi naslednjih vzrokov:

  • Neporavnana kolesa pogosto povzročijo, da vaš avto pri zaviranju vleče v eno smer. Sčasoma se zaradi tega zavorne ploščice in pnevmatike neenakomerno obrabijo. Zavorna ploščica se bo na neporavnanem kolesu hitreje obrabljala, medtem ko se bo zavorna ploščica na drugem kolesu normalno obrabljala. To bo vodilo do slabšega zaviranja, saj se bo ena stran avta pri zaviranju ustavljala hitreje kot druga.
  • Tujki v zavorni tekočini lahko povzročijo »vlečni efekt« avtomobila v eno smer. Če se v hidravličnem sistemu pojavijo drobci, to vpliva na zavorni tlak, kar povzroči neenakomerno zaviranje. Če vaš avto vleče v eno smer samo pri zaviranju, ne pa pri sami vožnji, je to lahko znak, da so se v hidravličnem sistemu pojavili drobci. V teh primerih avto nemudoma odpeljite k serviserju, saj lahko tujki v zavorni tekočini resno poškodujejo vozilo.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas 

4. GLASEN ZVOK MED ZAVIRANJEM

Če slišite zares glasne zvoke »brušenja« pri zaviranju, nemudoma prenehajte z vožnjo. Tovrstni zvok namreč kaže na to, da so zavorne ploščice popolnoma obrabljene do gole kovine in da je ta kovina v neposrednem stiku z zavornim diskom.

To lahko resno poškoduje zavorni disk, ki ga bo zato treba servisirati ali celo zamenjati. Popravilo oziroma menjava diska je velik strošek, ki se mu lahko izognete z redno menjavo zavornih ploščic.

5. NEZNANO VIBRIRANJE PRI ZAVIRANJU

Če avto pretirano vibrira, ko pritisnete na zavoro, so zavorni diski najverjetneje deformirani. Deformacijo diskov lahko povzročijo daljša obdobja neprekinjenega zaviranja. Ustvarjena toplota je razlog za neenakomerno obrabo diskov in jih lahko trajno deformira. Vibracijo povzročajo zavorne ploščice, ki so v neenakomernem stiku z diski (kadar so diski vroči in pridejo v stik z vodo, se lahko deformirajo, posledično pride do tresljajev pri zaviranju).

Neenakomerni stik z zavorno ploščico zmanjša učinkovitost zavornega sistema in povzroča vibriranje  ploščice ob površino diska, kjer ni enakomernega, trdnega oprijema na kovinskem materialu.

6. OPOZORILNA LUČKA ZA ZAVORE

Ko zasveti opozorilna lučka za zavore, je to znak, da je čas za menjavo zavornih ploščic. Novejši avtomobili imajo senzor na zavorni ploščici, ki se ob njeni obrabi samodejno aktivira. Ko zasveti opozorilna lučka se nemudoma oglasite pri serviserju, ki vam bo pregledal zavorni sistem in zamenjal zavorne ploščice.

Če opazite katerega od navedenih opozorilnih znakov ali imate občutek, da zavore ne delujejo, kot bi morale, se zapeljite do serviserja. Za brezhibno delovanje zavornega sistema je treba redno preverjati zavorne ploščice in druge komponente: zavorne diske, zavorna čeljusti in bobne.

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button