Akumulator – kaj je potrebno vedeti, da bo dobro služil

Akumulator je elektrotehnična naprava za shrambo električne energije, v kemični obliki. Danes so akumulatorji neizogibni sestavni del v vseh večjih tehničnih sistemih transporta, signalizacije, varovanja, sodobnih računalnikih in telekomunikacijskih sistemih.

nasveti

Test akumulatorja – predčasno preverite delovanje

V preteklem tednu smo se že bili priča stalnim temperaturam pod lediščem, zato se v tem času izdatno poveča možnost odpovedi akumulatorjev – največkrat zaradi slabše zmogljivosti baterije in neprimernega vzdrževanja. V današnjem članku vam predstavljamo osnovne lastnosti akumulatorja in kako vedeti, kdaj se odločiti za menjavo ali popravilo akumulatorja.

Menjava akumulatorja – kaj je dobro poznati ob menjavi

 

Najpomembnejša funkcija akumulatorja je startna. Na nalepki akumulatorja je zapisan zagonski tok, ki je merjen v amperih (A). Različni proizvajalci zagonsko moč merijo po različnih normah (npr. CCA – zagonski tok merjen pri -17°C ali CA – zagonski tok merjen pri 0°C). Ko primerjate zagonske moči različnih akumulatorjev bodite pozorni, da primerjate po enakem standardu (npr. EN, DIN …) .Za zagon motorja ne potrebujemo velike kapacitete akumulatorja, ampak zagonsko moč!

akumulator-menjava-testiranje-ljubljana

 

Naslednji pomemben podatek je kapaciteta akumulatorja, ki se meri v amperskih urah (Ah). Zmogljivost akumulatorja nam pove količino električne energije, ki jo akumulator oddaja v časovnem obdobju. Na primer, kapaciteta akumulatorja 12V 100Ah, pri C20 (20 ur), pomeni, da se bo akumulator popolnoma izpraznil, če ga 20 ur praznimo s tokom 5A.

Napetost akumulatorja se meri v voltih (V). Električna napetost pove, koliko dela je potrebno za premik elektrike po električnem polju, merimo pa jo z voltmetrom. Ker je vse več porabnikov elektrike v vozilu, so se s časom napetosti polnjenja v akumulatorju povzpele.

test-akumulatorja-ljubljana-avtostop

 

Tipi akumulatorjev. V osnovi ločimo dve vrsti akumulatorjev. Akumulator s tekočimi elektroliti in akumulatorje brez vzdrževanja (v tehnologiji AGM –Absorbed glass mat). Pri AGM akumulatorjih je elektrolit napit na steklenih vlaknih, zaradi posebne tehnologije pa je akumulator uporaben brez vzdrževanja – dolivanja destilirane vode. AGM akumulator je sestavljen tako, da bolje »preživlja« večkratno polnjenje ciklov. Pri akumulatorju s tekočimi elektroliti je potrebno vzdrževanje, vendar so v primerjavi z AGM baterijami veliko cenejše.

 

Kdaj je potrebno opraviti menjavo ali se odločiti za popravilo akumulatorja?

Menjava akumulatorja je priporočena takoj, ko zaznate, da akumulator izgublja na moči. Predvsem starejši akumulatorji (4 leta ali več) bodo ob prvi večji spremembi temperature tisti, ki bodo najprej odpovedali. V poznih jesenskih in zimskih dneh prihaja do večje porabe električne energije z ogrevanjem vozila, sedežev in oken, na splošno pa se v krajših obremenitvah akumulator ne uspe napolniti. Mraz in vlaga pa dodatno povzročita počasnejše delovanje kemičnih procesov v bateriji.

https://avtostop.si/kontakt/

 

Menjava akumulatorja Ljubljana

V kolikor uporabljate v vašem jeklenem konjičku starejše akumulatorje, vam priporočamo, da se oglasite v Avtocenter Avtoastop na Devovi 18 v Ljubljani, kjer vam bomo s pomočjo sodobnih diagnostičnih naprav preverili stanje akumulatorja in vam glede na vaše želje in potrebe ponudili ustrezen in nov akumulator!

 

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

PREVERITE DELOVANJE VAŠEGA AKUMULATORJA

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila in brisalce na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

==> Spletna prodaja gum: https://gume-avto.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button