Ali je vseeno, katero hladilno tekočino nalijete v avto

Do sedaj ste v posodici imeli rdečo hladilno tekočino. Sedaj ste pa v trgovini kupili hladilno tekočino zelene barve.

nasveti

Ali je vseeno, katero hladilno tekočino nalijete v avto?

Obvezno je treba uporabljati tekočino katero predpisuje proizvajalec vozil. Nikoli ne mešajte antifriza različnih barv. Npr. Če imate rdečega – G12, uporabljajte le tega. Tudi pri uporabi motornega olja se držite specifikacij in ne mešajte olj različnih viskoznosti (mazljivosti).

Hladilna tekočina ali antifriz v avtu hladi motor

Njen glavni namen je, da preprečuje pregrevanje motorja in s tem okvare. Pozimi hladilna tekočina ali antifriz ne zmrzne, zaradi česar pri temperaturah pod ničlo motor lahko normalno deluje. Hladilna tekočina preprečuje tudi korozijo. V preteklosti smo lahko izbirali hladilno tekočino po barvi. Danes to ne velja več. Hladilna tekočina je določene barve samo zaradi dodanega barvila, ne pa zato, ker vse rdeče hladilne tekočine imajo iste aditive. Bolj je pomembna vrsta tekočine.

Ali je vseeno, katero hladilno tekočino nalijete v avto

 

Ali je dobro mešati različne hladilne tekočine med seboj?

Čeprav ni nekih določenih predpisov, ki določajo sestavo hladilnih tekočin, imajo proizvajalci avtomobilskih motorjev svojo specifikacijo.

Dobro je vedeti, da so današnji motorji izdelani iz različnih materialov (aluminij, jeklo, baker, plastika, guma…). Prav tako so v primerjavi z motorji v preteklosti bolj dovzetni za okvaro. Pravilno izbrana hladilna tekočina ščiti vse sestavne dele motorja pred poškodbami.

V večini primerov različne hladilne tekočine lahko mešamo med seboj, vendar ne vedno.

  • Ko dolivamo, je priporočljivo vedeti, katera hladilna tekočina je že v avtu.

hladilna-tekocina-v-avtu-antifriz

 

Kaj pa navadna voda?

Marsikdo je verjetno vsaj enkrat že dolil navadno vodo namesto hladilne tekočine. Toda navadna voda povzroča korozijo. Poleg tega pozimi zmrzne. Če ste poleti dolili vodo, je zima pravi čas, da dolijete antifriz.

  • Pri mešanicah antifriza in vode, dolijte destilirano vodo, ki ni korozivna.
  • Preveri hladilno tekočino
  • Če ni dovolj hladilne tekočine, posveti rdeča lučka za temperaturo hladilne tekočine in kmalu se lahko začne kaditi izpod pokrova.
  • Hladilno tekočino je potrebno tudi redno menjati, saj sčasoma izgubi moč zaščite pred korozijo. Menjava je priporočljiva na 2 leti.

 

menjava-in-pregled-tekocin-v-avtu

 

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

V primeru, da se odpravljate na daljšo pot, obvezno preglejte vse tekočine v avtu!

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila in brisalce na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

==> Spletna prodaja gum: https://gume-avto.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button