Ali mora imeti nova pnevmatika res oznako DOT 2020?

Pri nakupu pnevmatik je ena glavnih tematik, o kateri se na internetu veliko govori, t. i. DOT oznaka. Vas zanima, kaj ta številka sploh pove in, ali je pomembna pri izbiri novih pnevmatik? Berite naprej.

nasveti

DOT oznaka na gumah

Kratica DOT pomeni »Department of Transportation« oz. v prevodu ameriško ministrstvo za promet, ki je tudi pobudnik te oznake, ki se uporablja po vsem svetu. Sama DOT oznaka pa je zaporedje številk, ki nam sporoči, kdaj je bila pnevmatika izdelana. DOT 0120 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v prvem tednu leta 2020. Z DOT oznako torej izvemo starost gume.

Ali je DOT oznaka tekočega leta res (ne)pomembna?

Po spletu se širi veliko člankov, ki svetujejo, da morate pri nakupu novih pnevmatik vedno izbrati »sveže« gume, z DOT oznako tekočega leta. A to preprosto ne drži.
Pnevmatike niso pokvarljivo blago in ob pravilnem skladiščenju (v suhem, zračnem prostoru z enakomerno temperaturo pod 35 °C, proč od sonca, olj in raznih kemikalij) zdržijo kot nove do pet let. Pretirana skrb za to, da dobite gumo s »svežim DOT« lahko pripelje do tega, da boste obiskali 5 vulkanizerjev, preden boste dobili želeno pnevmatiko z oznako DOT letošnjega leta, že prvi vulkanizer pa vam je nudil gumo z lanskim DOT, ki je bila proizvedena le nekaj tednov prej. Se vam splača izgubiti toliko časa?

Gume z aktualno DOT oznako najdeš na gumenadom.si.

Sedaj, ko poznate pomen DOT oznake – najdite gumo dimenzije vašega avta.

Kdaj bodite še posebej pozorni na DOT oznako?

V praksi boste, če nove pnevmatike kupujete pri katerem od večjih ponudnikov, težko naleteli na gume, ki so starejše od enega leta, saj gredo pri njih pnevmatike hitro v promet, nenazadnje pa je zaloga za vulkanizerje tudi nepotreben strošek.

Na oznako DOT bodite pozorni predvsem, ko kupujete gume od manjših vulkanizerjev, ko kupujete rabljene pnevmatike ali pa rabljen avto. V tem primeru vam je lahko DOT oznaka v veliko pomoč. Če torej kupite rabljeno pnevmatiko ali avtomobil, le preverite DOT oznako.

Tudi če ima pnevmatika še vedno dovolj profila, so se lahko zaradi njene starosti vozne lastnosti tako poslabšale, da jo morate zamenjati. Priporočila proizvajalcev pravijo, da morate gumo zamenjati najkasneje po desetih letih od datuma izdelave, ne glede na samo obrabo.

DOT oznaka na pnevmatiki je pri nakupu rabljenega vozila lahko v veliko pomoč.

 

Podaljšajte življenjsko dobo gumam s pravilno hrambo. Preverite ugodno ceno hrambe gum med sezonama

Dodatno znižane zimske gume. Pokličite nas.

letne-gume-kontakt

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop

4 znaki, da so letne gume odpeljale svoje

Vibracije na volanu med vožnjo so lahko znak, da se vašim letnim gumam izteka življenjska doba. Tresenje volana med vožnjo nemalokrat nakazuje na težave z gumami, ki pa jih nikar ne zanemarite. Dobra vodljivost vozila je zaradi edinega stika vozila z voziščem v veliki meri odvisna od kvalitetnih in ustreznih letnih gum. Pomembno je, da preverjate stanje gum in v primeru, da na njih opazite izbokline in/ali mehurčke, odreagirate v trenutku. V primeru, da z vožnjo nadaljujete, ogrozite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, poškodba gume pa se lahko nadaljuje vse do poškodbe platišča ali v skrajnem primeru celo do eksplozije gume.

 

Nikar ne spreglejte – vsakršni nenavadni znaki in deformacije na tekalni površini gume lahko ogrozijo vašo varnost v prometu.

Avtocenter Avtostop vam nudi: Menjava gum | Centriranje gum | Hramba gum

 

Vabimo vas na strokovni pregled stanja vašega avtomobila Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 031 813 813 ali nam pišite na narocila@gumenadom.si

==> Spletna prodaja gum: https://gumenadom.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button