Do katere temperature je priporočljivo voziti zimske gume?

Splošno pravilo, ki mu pritrjujejo tudi proizvajalci pnevmatik je, da je zimske pnevmatike dobro uporabljati, dokler temperature zraka pogosto padejo pod 7 stopinj °C …

nasveti

Do katere temperature je priporočljivo voziti zimske gume

Splošno pravilo, ki mu pritrjujejo tudi proizvajalci pnevmatik je, da je zimske pnevmatike dobro uporabljati, dokler temperature zraka pogosto padejo pod 7 stopinj °C. Pod to temperaturo se bodo namreč zimske pnevmatike izkazale občutno bolje od letnih in nudile več oprijema, tako na poledeneli, kot na mokri ali zasneženi cesti.

Je pametno voziti z letnimi gumami, ko je premrzlo?

Kaj so najbolj značilni znaki jeseni? Rdečerumeno odpadajoče listje, ptice, ki se selijo na jug, vonj po kostanju in dolge vrste pred vulkanizerskimi delavnicami. Vsi hitimo, da ujamemo zadnji zakonski rok za menjavo gum. A ko se spomladi otopli nam zakon ne zapoveduje, da moramo zimske pnevmatike zamenjati z letnimi.

Mnogi tako še počakamo štirinajst dni ali mesec, nekateri pa zimskih gum sploh ne menjajo in celo poletje vozijo z zimskimi. Pa je to pametna odločitev? Do kdaj je dobro imeti nameščene zimske gume in kaj se lahko zgodi, če z njimi vozimo tudi v poletni vročini?

razlika-zimska-letna-guma-pnevmatika

Splošno pravilo, ki mu pritrjujejo tudi proizvajalci pnevmatik je, da je zimske pnevmatike dobro uporabljati, dokler temperature zraka pogosto padejo pod 7 stopinj °C. Pod to temperaturo se bodo namreč zimske pnevmatike izkazale občutno bolje od letnih in nudile več oprijema, tako na poledeneli, kot na mokri ali zasneženi cesti.

Do kdaj pa je spomladi še pametno voziti z zimskimi gumami, preden jih zamenjamo in, ali jih je sploh treba menjati? 15. marec je obvezni rok, do katerega moramo obdržati zimske pnevmatike, a izkušnje zadnjih let so pokazale, da nas lahko sneg preseneti še precej kasneje. Zato z menjavo ne hitite in pred tem raje preverite še dolgoročno vremensko napoved.

ugodna-premontaža-gum-caps

Ko pa nastopi prava pomlad in se tudi zvečer temperature ne spustijo pod 10 °C, je prišel zadnji čas za menjavo pnevmatik. Zimske pnevmatike so namreč precej mehkejše od letnih. Pozimi je to prednost, saj nudijo več oprijema. V toplem vremenu pa se bodo prej obrabile. Na dolgi rok boste tako z menjavo pnevmatik prihranili, saj bo vsak komplet zdržal dlje, porabili pa boste tudi manj goriva.

Večja mehkoba v toplem vremenu pomeni tudi slabši oprijem, kar se pozna pri slabšem krmiljenju in občutno daljši zavorni razdalji, ki je premo sorazmerna z višjimi temperaturami.

progaja-zimskih-gum-avtostop

Skratka, vožnjo skozi vse leto z zimskimi gumami vam odsvetujemo. Če želite dodatne nasvete, nas obiščite v Avtocentru Avtostop na Devovi ulici 18 v Ljubljani, kjer vam zagotavljamo pestro izbiro pnevmatik vseh dimenzij in cenovnih razredov. Poskrbimo pa tudi za ekspresno menjavo. Ne oklevajte in nas kontaktirajte!

Preverite največjo izbiro pnevmatik!

V Avtocentru AvtoStop vam nudimo bogat izbor pnevmatik. Vabimo vas, da obiščete našo spletno trgovino oziroma nas kontaktirate in obiščete na Devovi ulici 18 v Ljubljani.

Vabimo vas na strokovni pregled vozila pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 031 813 813 ali nam pišite na info@avtostop.si

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button