Kaj je DPF filter, čemu služi in zakaj ga moramo čistiti?

DPF je kratica za diesel particulate filter oz. filter trdih delcev. Namen DPF filtra je zbiranje in izločanje trdih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva in ki so škodljivi za ljudi, saj lahko prispevajo k razvoju pljučnih bolezni, poškodb srčno-žilnega sistema ter živčnega sistema.

nasveti

Kako deluje DPF filter

Filter trdih delcev deluje tako, da med počasno vožnjo na nižjih obratih (mestna vožnja) zbira proizvedene trde delce, nato pa ob hitrejši vožnji na višjih obratih in višji temperaturi motorja (relacija, avtocesta) ti delci zgorijo, filter pa se očisti.

Vse kar morate vedeti o DPF filtrih

Če ste se še pred nekaj leti odločali o nakupu avtomobila in si želeli nekaj zanesljivega, varčnega ter z dovolj navora, da lahko poleti udobno pripeljete do morja tudi počitniško prikolico, je bila izbira jasna: dizelski motor. A izkazalo se je, da dizli niso bili brez napak, saj so v zrak poleg toplogrednih plinov izpuščali tudi trde delce, ki so zdravju škodljivi. Zato so avtomobilski proizvajalci začeli v avtomobile vgrajevati filtre trdih delcev, znane tudi pod kratico DPF, ki so od uvedbe emisijskega standarda EURO 5 obvezni. Tako ste lahko še naprej brez skrbi kupovali dizelske avtomobile in če je vaš avtomobil mlajši od 10 let, ga gotovo imate.

CISCENJE-DPF-FILTRA-LJUBLJANA

 

1. Kaj pomeni kratica DPF

DPF je kratica za diesel particulate filter oz. filter trdih delcev. Namen DPF filtra je zbiranje in izločanje trdih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva in ki so škodljivi za ljudi, saj lahko prispevajo k razvoju pljučnih bolezni, poškodb srčno-žilnega sistema ter živčnega sistema. Filter trdih delcev deluje tako, da med počasno vožnjo na nižjih obratih (mestna vožnja) zbira proizvedene trde delce, nato pa ob hitrejši vožnji na višjih obratih in višji temperaturi motorja (relacija, avtocesta) ti delci zgorijo, filter pa se očisti.

ugodno-ciscenje-dpf-filtra-ljubljana

 

2. Kakšna vožnja ni primerna za DPF filter

Ahilova peta filtra trdih delcev so kratke vožnje pri nizkih hitrostih. Če avtomobil z dizelskim motorjem vozite pretežno v mestu, DPF filter nima priložnosti, da bi se očistil, kar lahko pripelje do zamašitve in posledično slabšega delovanja motorja. Prav tako lahko težave povzroči slabo servisiranje avtomobila (uporaba nekakovostnega olja) in drugi nestrokovni posegi v motor (chip tuning). Prižgala se bo rumena lučka, ki vas bo opozorila, da nekaj ni v redu. 

 

  • O joj! Kaj storiti? Vas čaka draga zamenjava filtra?

 

Ne nujno. V primeru, da se opozorilna lučka prižgala pred kratkim, lahko težavo poskusite odpraviti sami. Avtomobil morate za daljše obdobje spraviti na višje obrate, kar bo sprožilo proces aktivne regeneracije filtra. Priporočamo vam, da opravite 20-30 minutno vožnjo po avtocesti (hitrost vsaj 100 km/h), kar bi moralo zadostovati, da se DPF filter regenerira. Dodatno mu lahko pomagate z uporabo posebne tekočine za čiščenje DPF filtra, ki jo dolijete gorivu in ki trde delce veže nase ter pomaga pri hitrejšem izgorevanju. Pri nakupu in pred uporabo se posvetujte z enim od naših izkušenih serviserjev.

CISCENJE-DPF-FILTRA-poceni-avtostop-scaled

 

3. Brez skrbi – Avtostop vse uredi

V primeru, da težava z DPF filtrom traja že nekaj časa oz. se ponavlja, pa aktivna regeneracija z vožnjo žal ne bo pomagala. A brez skrbi, saj se lahko obrnete na nas! V Avtocentru Avtostop na Devovi 18 v Ljubljani nudimo strokovno in kakovostno čiščenje filtrov trdih delcev. Uporabljamo najnovejšo komoro EMR 98 za mokro čiščenje DPF filtrov z vodo, s katero lahko popolnoma odstranimo trde delce, ne da bi poškodovali sam filter. Pri servisiranju DPF filtra ne segrevamo na ekstremno visoke temperature, ga ne čistimo s kemikalijami, ter ga ne potrebujemo razstaviti ali rezati in nato ponovno zavariti skupaj.

Z našo metodo lahko zagotovimo, da bo filter trdih delcev vašega avtomobila spet praktično kot nov, s tem pa boste prihranili na stotine evrov, ki bi jih plačali za zamenjavo filtra z novim. Tako boste lahko z avtomobilom varno in neškodljivo naredili še veliko kilometrov. V prihodnje pa imejte v mislih, da dizelski avtomobili ne marajo samo umirjene vožnje od semaforja do semaforja. Vsaj občasno jih morate zapeljati domov, na avtocesto.

 

Za rezervacijo termina ali dodatna vprašanja nas pokličite na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si. Oglasite se na Devovi 18, Ljubljana (smo 300 metrov od Mercator centra v Šiški).

ciscenje-dpf-filtrov-avtostop-1080-4

Pregled in čiščenje DPF filtra. Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocenter Avtostop

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled in profesionalno čiščenje vašega DPF filtra na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori

Morate hitro očitstiti avto? Potem pa hitro v največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button