Kaj narediti, če odpovedo zavore

Eden največjih strahov voznika je, da mu kaj odpove ali da se ne bi mogel ustaviti. Zavore lahko med drugim odpovedo zaradi vlage v zavornem olju.

nasveti

Kaj narediti, če odpovedo zavore?

Vzrok za odpoved zavor je lahko tudi pregrevanje zavornega olja, zlasti v poletnem času. Zavorno olje je priporočljivo menjati vsaki dve leti. Odpoved zavor med vožnjo je zares nevarna situacija in prav je, da smo pripravljeni tudi na to možnost.

Čeprav upamo, da se nam to nikoli ne bo zgodilo, je dobro vedeti, kako ukrepati v takšni situaciji

 

1. Brez panike

Trezna glava je prvi zaveznik voznika, zlasti v kritičnih situacijah. Če odpovedo zavore, je treba ostati miren in poskusiti vozilo varno zapeljati s ceste.

 

2. Poskusite še enkrat zavirati

Vsako vozilo ima dvokrožni zavorni sistem. Da bi zavore popolnoma odpovedale, bi morali odpovedati obe polovici zavor naenkrat. Poskusite še enkrat zavirati, saj obstaja velika verjetnost, da druga polovica zavor še deluje. Močno in za dalj časa pritisnite na zavoro, da preverite, če se bo vozilo upočasnilo. ALI: v primeru, da je prišlo do pregrevanja zavornega olja, popustite zavoro in nato še enkrat pritisnite. Čutili boste, da so zavore nekoliko prijele. Potem zavoro še enkrat popustite in zopet pritisnite. Takrat bi zavore že morale prijeti.

 

3. Previdno uporabite ročno zavoro

Če so zavore res odpovedale, si pomagajte z ročno zavoro. Ročna zavora deluje samostojno in ni odvisna od glavnega zavornega sistema. Verjetno bo pomagala ustaviti vozilo, vendar je v tem primeru zavorna pot daljša, kot če bi uporabili glavne zavore.

odpoved-zavor-avtostop

 

4. Prestavite v nižjo prestavo

Drugi način zaviranja je prestavljanje v nižjo prestavo. To bo upočasnilo vozilo. Pri avtomatskem menjalniku spustite nogo s plina in vozilo bo samodejno prestavilo v nižjo prestavo. Novejša vozila z avtomatskim menjalnikom omogočajo tudi, da vključite ročno prestavljanje in sami prestavite v nižjo prestavo.

 

5. Varno zapeljite s ceste

Ko upočasnite vozilo, je zelo pomembno, da varno zapeljete s ceste. Če ste na avtocesti, se morate najprej osredotočiti na to, da varno zapeljete na odstavni pas. Uporabite smernik in bodite pozorni na druge udeležence. Na hitri ali magistralni cesti vklopite varnostne utripalke oziroma vse štiri smernike. Če je potrebno, druge voznike nase opozorite z žarometi in zvočnimi signali (hupanjem). Ko je mogoče, zapeljite v odstavno nišo ali – idealno – na parkirišče.

Ko zapeljete s ceste, prestavite v nevtralno prestavo. Uporabite ročno zavoro, in sicer tako, da ne blokira. V primeru, da ročna zavora ne deluje, poiščite drugačen način, da varno ustavite.

korensko-sedlo-nedelujoce-zavore-resitev

 

6. Avto ugasnite šele, ko se ustavite

Morda se zdi ugašanje motorja dobra ideja za ustavljanje avtomobila, vendar je motor vozila priporočljivo ugasniti šele, ko se popolnoma ustavite. Glavni razlog za to je, da ugašanje vozila zablokira volan, tako da ga ni več mogoče obračati. Zato je zelo pomembno, da vozilo odmaknete s ceste, se ustavite in šele takrat ugasnete avto.

 

7. Opozorite okolico na vaše težave in poiščite pomoč

Ko vam uspe ustaviti vozilo, imejte še naprej prižgane varnostne utripalke. Dovolj daleč za vozilom postavite varnostni trikotnik. Ne stojte ob vozilu ali za njim. Pokličite avtomobilsko asistenco.

 

8. Zavore naj vam vedno preveri strokovnjak

Po tem, ko ste uspešno rešili takšno nevarno situacijo, naj vam zavore pregleda strokovnjak. Vsekakor se je takšnemu dogodku dobro izogniti, zato je priporočljivo redno preverjati zavorni sistem in menjavati zavorno olje pri usposobljenem mehaniku.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Vabimo vas na strokovne redne preglede zavornega sistema v Avtocenter Avtostop na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button