Kako lahko porabo goriva zmanjšate do 20%

Najboljši način kako izkoristiti vaše vozilo v čim večji meri, ne glede na to ali vozite športni, hibridni avtomobil ali pa terensko vozilo je, da ste pozorni na izkoristek goriva in da vaša poraba goriva ostane čim nižja

nasveti

Kako privarčevati gorivo pri vožnji

V današnjem članku vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, kako prihraniti denar na gorivu in obenem ohraniti odgovorno držo do okolja.

Kako lahko porabo goriva zmanjšate do 20% in na letni ravni prihranite tudi do 600 evrov?

Vozniki se vedno bolj zavedamo, da predstavlja strošek goriva velik udarec za naše denarnice, avtomobil pa je v današnjem času nepogrešljiv za marsikoga. V nadaljevanju si preberite uporabne namige.

1. Ogrevanje vozila

Ne priporočamo vam ogrevanje vozila. Ko avtomobil zaženete, je priporočljivo, da se čimprej odpravite na pot.

 

2. Če stojite na mestu

V kolikor z vozilom čakate na mestu več kot par minut je bolje, da motor ugasnete. Tako boste privarčevali na gorivu in manj škodovali okolju!

 

3. Tlak v pnevmatikaih

Preverite tlak pnevmatikin optimizirajte obtežitev vozila. Prenizek tlak poleg prekomerne obrabe pnevmatike prav tako poveča porabo goriva. Svetujemo vam, da v vozilu ne prevažate prekomerno težkih reči, s seboj na pot vzemite le nujno potrebne stvari in ne uporabljajte svoje vozilo kot nadomestno skladišče.

 

4. Enakomerna vožnja

Izogibajte se odvečnem zaviranju in pospeševanju, vozite čimbolj tekoče, enakomerno in prestavljajte po potrebi. Vozniki najpogosteje delamo napake, kot je vožnja s prevelikimi obrati, menjavanje prestav pri visokih vrtljajih in prepozno zaviranje. V kolikor vaše vozilo vsebuje tempomat, ga izkoristite kadar je to mogoče. S tempomatom lahko prihranite celo 5 % goriva.

 

5. Avtoklima

Marsikdo ne ve, da lahko klimatska naprava porabi tudi do 10 odstotkov goriva! Priporočamo vam, da klimatsko napravo uporabljate zmerno ali pa na primer pri visokih hitrostih, kjer bi odprta okna povzročala dodaten upor in povišala porabo goriva. Pri manjših hitrostih je priporočljivo zračenje vozila z odprtimi okni in tako zmanjšate porabo energije.

 

6. Strešni dodatki

Strešni dodatki, kot so na primer prtljažniki ali nosilci za kolesa povečujejo zračni upor vozila in s tem tudi večjo porabo goriva. Te dodatke je priporočljivo namestiti na vozilo le takrat, ko jih uporabljate.

 

7. Redni servis vozila

Poraba goriva se lahko zmanjša tudi z rednim vzdrževanjem vozila. Preverjajte stanje in kvaliteto olja, redno opravljajte servise in menjave zračnih filtrov.

 

Kako se meri poraba goriva?

Na svetu poznamo različne metode merjenja porabe goriva, vendar so vsi načini merjenja predstavljeni v razmerju dveh dejavnikov – prevožene razdalje in porabe goriva (dizla ali bencina).

V večini evropskih držav, Kanadi, Avstraliji in Južni Afriki se uporablja oblika porabljenih litrov goriva na sto prevoženih kilometrov (L/100km), medtem ko v Veliki Britaniji, ZDA in ponekod v Kanadi uporabljajo metodo merjenja prevoženih milj na galono goriva (angleško: miles per gallon).

Kot zanimivost naj dodamo, da na primer poraba pri 7 l/100km predstavlja porabo 40 milj na galono (VB) oz. 33.6 milj na galono goriva (ZDA).

 

Poraba goriva – kako jo lahko enostavno preverim preko spleta?

Na spletni strani https://poraba.com lahko vsak voznik preveri porabo goriva svojega vozila in si brezplačno sname aplikacijo ter sproti preverja porabo.

Portal Spritmonitor.de, ki je na voljo tudi v angleškem jeziku (https://www.spritmonitor.de/en/) pa omogoča tudi aplikacijo za mobilne telefone. Tako lahko pripomorete k boljšem obvladovanju stroškov goriva pri vsakodnevni vožnji, hkrati pa boste z varčnejšo vožnjo poskrbeli tudi za okolje!

 

Preverite akcijsko ponudbo zimskih gum! >>

Obiščite nas, da preverimo delovanje vašega vozila!

Vabimo vas na strokovni pregled vašega vozila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

==> Spletna prodaja gum: https://gume-avto.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button