Kako pravilno uporabljati avto klimo v vročini in v mrzlih dneh

Ker klima napravo večinoma povezujemo s hlajenjem, nekateri vozniki v hladnem vremenu klimo nagonsko izključijo. V resnici pa bi klimo morali povezovati s suhim zrakom.

nasveti

Kako pravilno uporabljati avto klimo v vročini in v mrzlih dneh

Kako uporabljati klimo, če se vam je zaradi parkiranja na soncu v poletni vročini ali dolgotrajne počasne vožnje v koloni na morje pregrel avto? V takih trenutkih si najbolj želite ohladitve s pomočjo delujoče klime.

Klima v avtu pa nam prav pride tudi za gretje in odroševanje oken v mrzlih in deževnih dneh.

Kako deluje klima?

Klima je toplotna črpalka. Klimatska naprava deluje tako, da premika topel zrak iz notranjosti kabine ven iz avta.

Klima naprava ima tri glavne sestavne delekompresor, kondenzator in uparjalnik. Kompresor omogoča kroženje hladilnega plina skozi kondenzator in uparjalnik, ki sta povezana s cevmi. Ventilator klime piha zrak preko uparjalnika, pri čemer hladilni plin absorbira toploto iz zraka.

Hladen zrak pride ven na drugi strani uparjalnika, hladilno sredstvo pa topel zrak pomakne v kondenzator. Drugi ventilator piha zrak skozi kondenzator in toplota iz zraka se sprosti iz vozila. Hladilno sredstvo spet zakroži nazaj v uparjalnik, da absorbira več toplote.

Kako uporabljati klimo – čeprav je mrzlo?

Ker klima napravo večinoma povezujemo s hlajenjem, nekateri vozniki v hladnem vremenu klimo nagonsko izključijo. V resnici pa bi klimo morali povezovati s suhim zrakom. Ker hladen zrak ne more zadrževati vlage, se vlaga iz zraka kondenzira v uparjalniku klima naprave. To je tudi razlog, zakaj je pod vašim avtom lužica vode, kadar klimo uporabljate na deževen dan.

Klimatske naprave večine avtomobilskih proizvajalcev omogočajo uporabo tudi v hladnem vremenu. Ko vklopite funkcijo za odroševanje stekel, se avtomatično vključi tudi klima naprava.

Klima naprava ima tudi funkcijo ogrevanja zraka. Ko vključimo klimo, iz uparjalnika pride mrzel in suh zrak. Ko gre zrak skozi grelnik, iz njega pride vroč in suh zrak.

Vroč in suh zrak je na zamegljenem vetrobranskem steklu učinkovitejši kot vroč in vlažen zrak.  Zaradi tega na hladen ali deževen dan ni treba izključiti klima naprave. 

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Si želite profesionalen pregled, polnjenje in dezinfekcije vaše avtoklime? V Avtocentru Avtostop nudimo ugoden in temeljit pregled vašega avtoklimatskega sistema. Z barvilom pregledamo tesnjenje, s kompresijo napolnimo sistem in po želji stranke še opravimo dezinfekcijo za normalizacijo vonjav. Seveda je potrebno zamenjati tudi kabinski filter.

Zato vas vabimo na strokovni pregled vaše avtoklime na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori 

Da bo vaš avto najlepši v mestu pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button