Kako preprečiti krajo vašega avtomobila

Izkušeni tatovi potrebujejo manj kot 5 minut, da odtujijo vozilo. V Sloveniji sta med storilci najbolj iskani znamki Volkswagen in Renault, sledijo jima BMW, Audi, Mercedes in Opel. Najmanj priljubljeni so korejski in japonski avtomobili.

nasveti

Kako preprečiti krajo vašega avtomobila?

Najbolj pogosto avtomobile ukradejo med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Redko ukradejo vozila z dodatnimi varnostnimi sistemi.

Izkušeni tatovi potrebujejo manj kot 5 minut, da odtujijo vozilo. V Sloveniji sta med storilci najbolj iskani znamki Volkswagen in Renault, sledijo jima BMW, Audi, Mercedes in Opel. Najmanj priljubljeni so korejski in japonski avtomobili.

Najbolj pogosto avtomobile ukradejo med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj

 

Izkušeni tatovi potrebujejo manj kot 5 minut, da odtujijo vozilo. V Sloveniji sta med storilci najbolj iskani znamki Volkswagen in Renault, sledijo jima BMW, Audi, Mercedes in Opel. Najmanj priljubljeni so korejski in japonski avtomobili.

Po navadi so »na udaru« večja parkirišča, še posebej na območju Ljubljane. Statistika policije pravi, da je letno ukradenih med 900 in 1.100 avtomobilov.

Priporočamo nakup sledilne naprave

Storilci lahko avtomobil enostavno odprejo brez vidnih poškodb, za vžig motorja pa uporabljajo specialno elektronsko orodje. Če vaš avtomobil sodi med številčno bolj zastopane znamke na cesti, obstaja večja verjetnost, da so storilci že odkrili, kako odblokirati serijski varnostni sistem.

Najboljše si je zagotoviti dodatni varnostni sistem, tako da storilec ni v naprej seznanjen z njegovim delovanjem.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Kako napredni so storilci?

Vozila novejše izdelave, še posebej cenovno dražja, imajo vgrajene serijske varovalne sisteme. Vsa vozila v EU od leta 1998 imajo vgrajeno elektronsko blokado motorja. To pomeni, da avtomobil lahko zaženemo le z ustreznim kontaktnim ključem. Storilci lahko z določenimi elektronskimi pripomočki blokado zaobidejo.

Storilci uporabljajo tudi motilce signala, s katerimi prestrežejo signal in obenem blokirajo zaklepanje avtomobila. Tak način največkrat uporabljajo pri kraji predmetov iz avtomobila. Zato je dobro vedno biti pozoren, če se je pri zaklepanju prižgal tudi svetlobni signal oziroma če se je avtomobil res zaklenil.

Uredite si dodatni varnostni sistem za vaš avtomobil

Ne glede na elektronsko naprednost storilcev po navadi odnehajo, če ne gre vse po planu. Po podatkih policije redko ukradejo avtomobile s kvalitetnim dodatnim varnostnim sistemom.

skrito-stikalo-avtomobil

Kupite si lahko mehanske varnostne naprave, kot so kljuke za zaklepanje volana, volanski drog, ključavnica za menjalnik, ventil s ključavnico za blokado zavor itd. Pomembno je, da so vsa mehanska varovala, skupaj s pripadajočimi ključavnicami, izdelana iz visoko legiranega jekla. Izbirajte le varnostne sisteme, za katere dobite tudi potrdilo o kakovosti. Na podlagi takšnih potrdil potem dobite popust pri kasko zavarovanju. Priporočljivo je, da vse vgradnje opravi strokovnjak.

Omislite si lahko tudi skrito stikalo, ki prekine elektriko in tako prepreči vžig motorja. Postavite ga na nestandardno mesto.

Med bolj nenavadne zamisli sodi odstranljiv volan. Nihče ne zmore voziti avtomobila brez volana. J Tudi zaklenjena guma je eden od nepričakovanih načinov varovanja vašega jeklenega konjička. Pri tem je edina težava, da boste potrebovali kar nekaj časa, da nastavite ključavnico.

 

Lahko pa premislite o nakupu elektronske varuške. Postavite jo v avtomobil in v živo spremljate, kaj se dogaja. Elektronske varuške imajo nočno vidljivost in aktivirajo alarm ob zvoku ter zaznanem gibanju. Preveriti je potrebno le domet. V primeru, da storilca zasačite, pokličite policijo in ga ne pokušajte prijeti sami. Zapomnite si smer bega, osebni opis in registrsko številko, tip, znamko ter barvo vozila, če se je do vašega avtomobila pripeljal.

elektronska-varuska-avtostop

Glede na to, da storilci ne marajo označenih vozil, lahko na vsa stekla na avtomobilu vgravirate identifikacijsko številko ali se poslužite DataDot tehnologije za označevanje avtomobila (www.datadotdna.com). Kaj pa GPS naprava? GPS naprava naj bi policiji pomagala izslediti avtomobil. Vendar je v današnjem svetu tehnologije na internetu možno kupiti motilec signalov, ki bo preprečil oddajanje signalov GSP naprave.

 

Preprečite krajo delov vašega avtomobila

Izkušeni tatovi lahko v kratkem času z vozila ukradejo platišča s pnevmatikami, ogledala in žaromete. V ekstremnih primerih je možno, da odstranijo vrata vozila, odbijač, masko, pokrov motorja, hladilnik,  sedeže, armaturo itd.

Pred krajo posameznih delov vašega avtomobila se lahko zavarujete z zaščitnimi vijaki za platišča, ultrazvočnim nadzorom notranjosti vozila ali senzorjem udarcev. 

Kaj še lahko naredite za varnost vašega avtomobila?

  1. Parkirajte ga na osvetljenih urejenih parkiriščih ali v garažah.
  2. Avtomobil zaklepajte, četudi ga parkirate v zaklenjeni garaži.
  3. Zelo pomembno je, da v avtu ne puščate prometnega dovoljenja, zavarovalne police, servisne knjižice ali zelene karte.
  4. Vse varovalne naprave redno uporabljajte.
  5. S sosedom si pomagajte pri opazovanju avtomobilov.
  6. Na avtomobilu ni priporočljivo imeti reklamne nalepke varnostnega sistema, saj bi to lahko olajšalo delo storilcu.
  7. Tudi ključev avtomobila ne imejte na vidnem mestu v vašem domu, saj bi jih tat v primeru vloma hitro našel.
  8. Lahko si omislite kasko zavarovanje za krajo.
  9. Verjetno ni odveč povedati, da je potrebno vse dokumente in denar spravljati na varnem mestu. Torbe, telefona, ključev ipd. ne puščajte na zadnjih sedežih ali kjerkoli v avtomobilu, kjer bodo vidni mimoidočim.

Storilci imajo raje vozilo, s katerim bodo imeli čim lažje delo. Kakršenkoli dodatni mehanski ali elektronski varnostni sistem odvrača storilca od kraje vašega avtomobila.

 

varnostna-naprava-za-zaklpe-pogonskega-kolesa

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

Svetujemo vam, da namestitve dodatnih varnostnih sistemov prepustite usposobljenim strokovnjakom. V Avtocentru Avtostop imamo poleg odličnih mehanikov in certificiranih polnilcev klime tudi izredno natančnega avtoelektričarja.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button