Kako preverim obrabo pnevmatike

Obraba pnevmatik izrazito poveča možnost nastanka prometne nesreče v zimskih razmerah, oslabljen je oprijem vozila in nadzor nad njim. Pnevmatike so edini del vozila, ki se stikajo z voziščem, vozniki pa pogosto posvečamo premalo časa za kontrolo obrabe gum. 

nasveti

Obraba pnevmatik izrazito poveča možnost nastanka prometne nesreče

V zimskih razmerah, oslabljen je oprijem vozila in nadzor nad njim. Da je košara polna, ste lahko z obrabljenimi gumami v cestnem prometu tudi oglobljeni. Pnevmatike so edini del vozila, ki se stikajo z voziščem, vozniki pa pogosto posvečamo premalo časa za kontrolo obrabe gum. 

Namen današnjega članka je predstaviti kako preveriti kolikšna je obraba pnevmatik in vam ponuditi nekaj koristnih nasvetov, da do prehitre obrabe ne pride.

Kako preverimo kolikšna je obraba pnevmatike?

Prvi korak pri preverbi svojih pnevmatik je, da vozilo postavite na ravno podlago ali površino in zavrtite volan tako, da so sprednje pnevmatike jasno vidne. Pri zadnjih pnevmatikah to žal ni mogoče, vendar si lahko pomagamo npr. z žepno svetilko in tako omogočimo lažjo vidljivost gume.

Naslednji korak je splošni, vizualni ogled stanja gume – obraba pnevmatike. Preverimo stanje pnevmatike, odstranimo morebitne tujke, ki so zagozdeni v profil gum, očistimo pnevmatiko na mestu, kjer bomo merili ostanek profila in pripravimo merilnik globine profila.

kako-preverim-obrabo-pnevmatik  

Preverjanje ostanka globine profila

Preverjanje ostanka globine profila je tretji korak. Priporočena je uporaba merilnika globine profila, v kolikor pa te naprave nimate, se lahko zanesete na indikatorje obrabe, ki postanejo vidni ob obrabi.

Meritev ostanka profila se opravi na notranjem in zunanjem robu pnevmatike. Slovenska zakonodaja določa da je obraba pnevmatik – ostanek globine profila pri 1,6 mm za letne pnevmatike in 3 mm za zimske gume. Menjava zimskih pnevmatik za nove je priporočena pri ostanku 4 mm globine profila, saj je vožnja z nizkim ostankom profila podvržena večjim možnostim splavanja na vodi, slabši je oprijem vozila na cestišču in podaljša se zavorna razdalja vozila.

obrabljena-pnevmatika-avtostop

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Koristni nasveti za daljšo življenjsko dobo pnevmatik

Najpogostejši vzrok za obrabo ali neenakomerno obrabo gum je prenizek ali previsok tlak v pnevmatikah.

Priporočamo vam, da tlak v gumah redno preverjate, vsaj enkrat mesečno in pred vsako daljšo vožnjo. V kolikor na pnevmatikah opazite obrabo profila na zunanji strani, je to lahko posledica prenizkega tlaka v gumah ali neopravljene rotacije pnevmatik na vozilu. V primeru previsokega tlaka se profil pnevmatik obrabi bistveno hitreje na sredini gume. Z merilnikom tlaka je priporočeno znižati pritisk na priporočeno vrednost, v nasprotnem primeru tvegate razpočenje gume.

preveri-tlak-gume-ljubljana 

Preobremenjenost gum je prav tako odločilen faktor pri obrabi pnevmatik

saka pnevmatika ima svoj indeks nosilnosti (označba na boku gume), ki določa največjo obremenitev posamezne gume v kilogramih. Vsak poskus preobremenitve lahko vodi do pretirane obrabe in poškodb. Življenjska doba pnevmatik pa se bistveno skrajša.

merilnik-globine-profila-avtostop

 

Za doseganje enakomerne obrabe profila je pomembna rotacija gum. Sprednje gume namestimo zadaj, zadnje pa spredaj in tako ohranimo optimalno obrabo in življenjsko dobo. Da bo obraba pnevmatik le najmanjša  je pomembna tudi pravilna hramba gum.

Naši vulkanizerji priporočajo hrambo v temnem, hladnem in ne vlažnem prostoru. V kolikor nimate ustreznega prostora, vam je hramba pnevmatik po ugodnih cenah na voljo v Avtocentru AvtoStop v Ljubljani!

pravilna-hramba-gum-ljubljana

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Vabimo vas na strokovni pregled vozila pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button