Kako voziti v snegu, megli ali vetru?

Množične prometne nesreče se po podatkih Javne Agencije RS za varnost prometa večinoma zgodijo ob neugodnih vremenskih razmerah. Pri tem sta najpogostejša vzroka neprilagojena hitrost in premajhna varnostna razdalja.

nasveti

Sneg, megla ali močan veter zahtevajo prilagojeno vožnjo

Množične prometne nesreče se po podatkih Javne Agencije RS za varnost prometa večinoma zgodijo ob neugodnih vremenskih razmerah. Pri tem sta najpogostejša vzroka neprilagojena hitrost in premajhna varnostna razdalja.

Pri vožnji v neugodnih razmerah bodite pripravljeni na nepričakovane situacije. Kako ravnati v primeru zanašanja na zasneženi cesti ali kako ravnati, ko se nenadoma pojavi megla v pasovih? Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ravnati v nevsakdanjih situacijah na cesti.

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ravnati v nevsakdanjih situacijah na cesti

 

Kako voziti v snegu?

Vožnja v snežnih razmerah zahteva zmanjšano hitrost. Za pot raje izbirajte glavne ceste, saj obstaja možnost, da stranske ceste niso dobro splužene. Preden se odpravite na pot, poslušajte prometna obvestila, preverite informacije o stanju na cestah preko spleta in se pozanimajte o morebitnih zastojih.

Pri vožnji povečajte varnostno razdaljo. Vozite z enakomerno hitrostjo. Zavirajte z občutkom, prav tako speljujte ovinke. Zavirajte postoma, na stopalko pritiskajte z večkratnim pritiskom. Najbolj pogosta napaka v takšnih razmerah je vožnja pri visokih obratih. Takšen tip vožnje lahko povzroči drsenje na cesti in izgubo kontrole nad vozilom.

V primeru zanašanja v ovinku spustite stopalko za plin, uporabite sklopko in nežno zavirajte. Osredotočite se na smer, kamor želite zapeljati. Volan mehko upravljajte. Z uporabo sklopke izklopite pogon koles, kar jim omogoči prosto vrtenje. Tako se najlažje in najhitreje znova oprimejo cestišča.

vozne-razmere-kako-voziti

 

Kako voziti v megli?

Megla vpliva na vidljivost na cesti in na spolzkost cestišča. V takšnih pogojih je treba voziti še posebej pozorno in previdno. Pri nenadnem pojavu megle v pasovih je potrebno pravočasno reagirati. Pomembno se je zavedati, da ste tudi sami slabo vidni drugim voznikom, zato je vedno potrebno prižgati meglenke. Uporaba meglenk je dovoljena pri zmanjšani vidljivosti ‒ pod 50 metrov. Hitrost zmanjšajte na predpisanih 50 km/h in povečajte varnostno razdaljo. Če je vidljivost še slabša, hitrost zmanjšajte na 30 km/h. S tem lahko pravočasno opazite druga vozila in ovire na cesti. Ker je ob megli vozišče spolzko, se izogibajte naglemu zaviranju in izvajanju hitrih manevrov.

 

Kako voziti, ko piha močan veter?

Veter je verjetno najbolj podcenjevan vremenski pojav. Vedno si mislimo, da opozorila glede močnega vetra veljajo samo za tovorna vozila. Vendar močan veter lahko vpliva tudi na smer vožnje avtomobila. Ko piha močan veter, prilagodite hitrost vožnje.

Ko se spremenijo vremenske razmere, bi se moral spremeniti tudi način vožnje.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button