Letne gume ali celoletne gume poleti. Kakšne so razlike?

Kakšne so sploh razlike med letnimi in celoletnimi gumami? Je uporaba celoletnih gum dobra izbira? Lahko z njimi v resnici prihranimo? To in še več preberite v naslednjih vrsticah.

nasveti

Lahko z nakupom celoletnih gum prihranimo?

Najsi bo kriv slab javni promet, razpršena poselitev ali naša želja po udobju, avtomobil je v Sloveniji nuja, brez katere ne gre. A hkrati je avto velik strošek za vsakega posameznika ali družino in vedno iščemo načine, kako bi pri stroških za avtomobil prihranili. Mnogi se zato odločijo, da namesto menjave zimskih in letnih pnevmatik glede na sezono kupijo celoletne in s tem prihranijo.

Celoletne pnevmatike se znajdejo v vseh situacijah

Ključna beseda, ki si jo morate zapomniti pri celoletnih pnevmatikah je zadovoljivo. Glavna naloga celoletnih gum je prilagodljivost na vse vremenske razmere. Vsaj zadovoljivo se morajo odzvati tako v snegu, kot poleti na poti na morje pri 35 °C, zato je pri njihovi izdelavi poudarek na prilagodljivosti, udobju in daljši življenjski dobi. Hkrati pa celoletne pnevmatike nikjer ne blestijo.

Glavna razlika med letnimi in celoletnimi pnevmatikami je v profilu pnevmatike, ki je pri celoletnih globlji in ima več kanalov v dezenu. Po drugi strani imajo letne gume manj kanalov, zato je večja površina pnevmatike v stiku s cesto, kar poveča oprijem. Obenem so letne pnevmatike mehkejše kar prav tako pomaga pri boljšem oprijemu.

Ključne razlike med letno in celoletno pnevmatiko

S celoletno gumo boste naredili več kilometrov kot z letno, a letni pnevmatiki lahko v toplem vremenu veliko bolj zaupate, da bo ob nenadni spremembi smeri ali zaviranju svojo nalogo opravila zanesljivo. V toplem poletnem vremenu in pri višjih hitrostih se celoletne gume odrežejo precej slabše od letnih. Če poleti veliko kilometrov naredite na avtocesti, vam vsekakor priporočamo namestitev letnih pnevmatik, ki imajo več oprijema in so precej bolj odzivne.

Kdaj so celoletne pnevmatike dobra izbira?

Kot ste iz članka lahko razbrali, so celoletne pnevmatike bolj izhod v sili, ki se v vseh razmerah odrežejo zadovoljivo, a nikjer ne navdušijo. Zato so primerne za drugi avtomobil, s katerim hodite po hitrih opravkih le nekaj kilometrov od doma. Prav tako so primerne za toplejše podnebje z milimi zimami, kjer pozimi le redko sneži. V območjih s pravimi zimami in pri avtomobilih, s katerimi naredite veliko kilometrov pa vam toplo priporočamo menjavo pnevmatik. Ne le, da se boste v avtu počutili bolj varno, dolgoročno boste celo prihranili, saj se pnevmatike optimalno obrabljajo v razmerah, za katere so bile narejene.

Rabite nasvet pri nakupu letnih ali celoletnih gum? Pokličite nas.

Če želite dodatne nasvete, nas obiščite v Avtocentru Avtostop na Devovi ulici 18 v Ljubljani, kjer vam zagotavljamo pestro izbiro pnevmatik vseh dimenzij in cenovnih razredov. Poskrbimo pa tudi za ekspresno menjavo. Ne oklevajte in nas kontaktirajte!

Želite varnejše pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva?

Upamo, da smo s tem člankom razložili nejasnosti, ki se porajajo v zvezi s celoletnimi in letnimi gumami. V Avtocentru AvtoStop vam nudimo bogat izbor pnevmatik. Vabimo vas, da obiščete našo spletno trgovino oziroma nas kontaktirate in obiščete na Devovi ulici 18 v Ljubljani.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button