Opozorilni znaki, da je treba zamenjati določen filter v avtu

Zračni filter, kabinski filter, oljni filter in filter goriva skrbijo za brezhibno delovanje vašega avtomobila. Enako kot zavore tudi filtri sodijo med potrošni material, ki ga je sčasoma treba zamenjati.

nasveti

Opozorilni znaki, da je treba zamenjati določen filter v avtu

Zračni filter, kabinski filter, oljni filter in filter goriva skrbijo za brezhibno delovanje vašega avtomobila. Enako kot zavore tudi filtri sodijo med potrošni material, ki ga je sčasoma treba zamenjati.  Včasih se prečiščevalna funkcija filtra predčasno močno zmanjša. Prepoznajte znake, kdaj je treba očistiti oziroma zamenjati določeni filter.

Prepoznajte znake, kdaj je treba očistiti oziroma zamenjati določeni filter

1. Zračni filter

Zračni filter čisti umazane delce iz zraka, ki prihaja v motor. Znaki zamašenega zračnega filtra: večja poraba goriva, zmanjšana moč pospeševanja, težave z vžigom avtomobila, prižgana lučka za napako motorja.

Zračni filter je priporočljivo pregledati ob vsaki menjavi olja. V kakšnem stanju je zračni filter, je dostikrat odvisno od načina vožnje. Ker je nakup filtra cenovno ugoden, ga je največkrat najlažje kar zamenjati.

menjava-filtra-ljubljana

 

2. Kabinski zračni filter

Kabinski zračni filter odstranjuje nečistoče iz zraka, ki ga med vožnjo vdihavamo v kabini.

Znaki zamašenega zračnega filtra kabine: zrak iz ventilatorja ima neprijeten vonj, ventilator dela z zmanjšano močjo, pretiran zvok delovanja ventilatorjev, ventilator ne zmore odrositi vetrobranskega stekla v hladnem in deževnem vremenu.

Kabinski filter je priporočljivo menjati enkrat letno, če pogosto parkirate pod drevesi ali se vozite po makadamu pa dvakrat letno. Če ste v dvomu, ali kabinski zračni filter očistiti ali zamenjati, velja enako kot pri zračnem filtru.

menjava-kabinskega-filtra

 

3. Oljni filter

Oljni filter skrbi za čistočo motornega olja, kar omogoča normalno delovanje motorja in mu podaljšuje življenjsko dobo.

Znaki zamašenega oljnega filtra: hrup motorja, črno olje na merilni palici za olje, prižgana lučka za prenizek tlak motornega olja ali prižgana lučka za napako motorja. Čiščenje oljnega filtra je zamudno, saj je prepojen z umazanim oljem. Najbolje ga zamenjati ob vsaki menjavi olja.

menjava-oljnega-filtra

 

4. Filter olja v avtomatskih menjalnikih

Obstaja tudi filter olja v avtomatskih menjalnikih, ki se ga menja glede na interval, ki je naveden v lastniški knjižici. Servis avtomatskih menjalnikov obvezno prepustite za to usposobljenim strokovnjakom.

menjava-filtra-v-avtomatskem-menjalniku

 

5. Filter goriva

Filter goriva preprečuje nečistim delcem v gorivu, da bi prišli v sestavne dele motorja. Motor ne mara umazanega goriva (dizelski motor zlasti ne mara vode v gorivu), zato vam bo dal jasno vedeti, da je filter goriva zamašen.

Znaki zamašenega filtra goriva: težave z vžigom, »cukanje« motorja pri vožnji, upočasnjeno pospeševanje, »nemiren« prosti tek.

Interval, v katerem je treba zamenjati filter goriva, načeloma ni določen. Enako kot velja za oljni filter, je tudi filter goriva bolje zamenjati, kot ga poskušati očistiti. Če se pojavijo zgoraj navedeni znaki, pa ga je treba zamenjati.

menjava-filtra-goriva

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Na pregled filtrov oziroma menjavo obiščite Avtocenter Avtostop

Pred menjavo filtra se pri usposobljenem in izkušenem mehaniku najprej prepričajte, da za navedene težave ni nobenega drugega razloga.

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button