Poceni zimske gume ali letne gume, ali ste vedeli?

Vozniki avtomobilov imamo v glavi datum, ki smo si ga zapomnili bolje od ženinega rojstnega dneva. 15. november, datum, do katerega moramo imeti nameščene zimske pnevmatike. A kdo je postavil ta datum in ali ima sploh smisel? To in druge koristne informacije o zimskih in letnih gumah izveste v tem članku.

nasveti

Zakaj moramo letne pnevmatike zamenjati z zimskimi do 15. novembra?

Pnevmatike so edini stik našega avtomobila s cesto. Žal še nismo uspeli izumiti gume, ki bi nudila dober oprijem v vseh razmerah, zato jih moramo dvakrat letno menjati. Proizvajalci pnevmatik so pri testiranjih ugotovili, da je magična meja za menjavo pnevmatik 7 °C. To je temperatura, pri kateri zimske pnevmatike bolje opravijo svojo nalogo od letnih.

Kaj so glavne razlike med zimskimi in letnimi gumami?

Usklajevanje menjave pnevmatik glede na vsakoletne vremenske razmere bi bilo zelo zapleteno, zato je država morala postaviti zadnji datum, do katerega morate zamenjati pnevmatike. A v primeru hladne jeseni nikar ne čakajte do zadnjega;

Obutev svojega avtomobila pravočasno prilagodite razmeram in poskrbite za varnost vas, vaših sopotnikov in drugih udeležencev v prometu.

Obstajajo tri glavne razlike, skupna nit vseh pa je oprijem. Zimske pnevmatike vsebujejo več naravne gume (kavčuka), zato so mehkejše, kar poveča oprijem (letne gume pri nizkih temperaturah otrdijo). Prav tako imajo zimske gume tisoče majhnih lamel, ki odvajajo vodo in preprečujejo učinek aquaplaninga in nudijo boljši oprijem v snegu, ledu in zimski brozgi. Tretja razlika pa so globlji kanali v dezenu, ki se pri vožnji v snegu napolnijo s snegom, kar poveča oprijem. Da, prav ste prebrali, najboljši oprijem v snegu nudi sneg v kanalih pnevmatike.

Kakšne so minimalne globine profilov pnevmatik?

Po zakonu je minimalni profil letne pnevmatike, s katerim še lahko vozite vozilo 1,6 mm pri letnih pnevmatikah in 3 mm pri zimskih pnevmatikah. Sami vam priporočamo menjavo že kakšen milimeter prej. Za primerjavo, nove pnevmatike imajo navadno med 8 in 9 mm profila.

Kako enostavno preverim globino profila pnevmatike?

Gume imajo vgrajene indikatorje porabe, ki jih najdete v kanalih pnevmatik, gre pa za majhna vodoravna rebra, ki so razporejena po celem obodu gume. Ko se profil pnevmatike poravna z indikatorji je skrajni čas za menjavo. Lahko pa uporabite tudi merilnik globine, ki vam bo dal natančnejši odgovor.

Poceni zimske gume - pohiti v Avtostop

 

Rabite nasvet pri nakupu zimskih gum? Pokličite nas.

Želite varnejše pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva?

Upamo, da smo s tem člankom razložili nejasnosti, ki se porajajo v zvezi z celoletnimi in zimskimi gumami. V Avtocentru AvtoStop vam nudimo bogat izbor pnevmatik. Vabimo vas, da obiščete našo spletno trgovino oziroma nas kontaktirate in obiščete na Devovi ulici 18 v Ljubljani.

Vabimo vas na strokovni pregled vozila pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button