Polnjenje klime z novim plinom r1234yf

Vsi novi avtomobili izdelani po 1. januarju 2017 morajo imeti klima naprave napolnjene z novim plinom R1234yf, ki manj vpliva na globalno segrevanje.

nasveti

Danes je v splošni uporabi plin R134a

V starejših avtomobilih se bo v klimatski napravi dosedanji hladilni plin uporabljal dokler bo avto v uporabi. Po EU zakonodaji morajo imeti avtoklima naprave hladilni plin, ki ima potencial globalnega segrevanja manjši od 150.

Novi plin v avto klima napravah zaradi globalnega segrevanja

polnjenje-klime-servis-klime-avtostop

Plin R134a, ki se trenutno polni v avto klima naprave, ima ogromen vpliv na globalno segrevanje. Novi plin za avtoklime precej manj prispeva k segrevanju ozračja. Sedanji plin ima potencial globalnega segrevanja 1430, novi plin pa 4.

Po EU zakonodaji morajo imeti avtoklima naprave hladilni plin, ki ima potencial globalnega segrevanja manjši od 150. V tem trenutku glede na tehnološki razvoj omenjenemu standardu ustreza samo plin R1234yf.

Polnjenje klime z R1234yf lahko izvajajo samo usposobljeni serviserji

Po zakonu lahko postopke v zvezi s plini v klima napravah izvajajo serviserji, ki so opravili ustrezno usposabljanje.

tomaz-janezic-certificirani-serviser-klime

Vsi servisi, ki polnijo klime z novim plinom, morajo pridobiti novo servisno postajo, saj se pline ne sme med seboj mešati.

Polnjenje klime z novim plinom je dražje

Novi plin R1234yf je veliko dražji od sedanjega plina, zaradi česar bodo lastniki najnovejših avtomobilov imeli večje stroške s polnjenjem klima naprave.

Cena novega plina je trenutno visoka, ker obstajata le dva dobavitelja (ameriška giganta DuPont in Honeywell).

Plin R1234yf naj bi se v prihodnosti pocenil.

polnjenje-z-novim-plinom-R1234yf

R1234yf je vnetljiv plin?

Nemški avtomobilski koncerni so na osnovi varnostnih testov  ugotovili, da ob poškodbah klima naprave novi plin lahko zagori. Testi so ugotovili tudi, da če bi plin prišel v kontakt z vodo ali zračno vlago pri visokih temperaturah bi nastala jedka fluorovodikova kislina.

Toda strokovnjaki pravijo, da je novi plin v primerjavi z bencinom manj vnetljiv in slabo gorljiv. Gorenje tega plina bi se hitro ustavilo. Resnejša težava je vžig bencina ali pa metana, ki potrebuje za vžig samo iskrico in se težje ustavi.

Plina je v klima napravi povprečno 500 gramov, poleg tega bi ob nesreči plin, ker je zelo hlapljiv, hitro izparel.

Če bi prišlo do nesreče in bi avto zagorel, bi težava gorenja tega plina bil skoraj zanemarljiv problem v primerjavi z drugimi težavami.

To velja tudi za fluorovodikovo kislino, ki bi nastala ob kontaktu plina z vodo. Zaradi majhne količine tega plina v avtoklimi, bi potniki v avtomobilu, težko dobili večjo količino takšne kisline na kožo ali bi jo vdihnili.

Strokovnjaki zaključujejo, da plin dejansko ne predstavlja resnejše grožnjo.

Vseeno pa pri nemških avtomobilskih koncernih že delajo na razvoju drugega hladilnega plina R744, izdelanega na osnovi ogljikovega dioksida. Trenutno ga uporabljajo pri Mercedes Benzu S class.

 

Zakaj novi plin v klima napravah?

Hladilni plini, ki so sedaj v uporabi, uničujejo tudi ozonski plašč, ki ščiti pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, zaradi česar pride do ozonske luknje. Ozonska luknja se lahko sama obnavlja, vendar zaradi množične uporabe uničujočih hladilnih plinov, obnavljanje ne dohaja propadanja ozona. Ozon propada tudi zaradi prevelike količine ogljikovega dioksida, ki ga spuščajo vozila in tovarne. Posledice ozonske luknje so povečana možnost obolenja za kožnim rakom, okvare oči in astme, upočasnjena rast rastlin, manj pridelka, …

Cenik polnjenja avtoklime

STORITEV CENA(€) AKCIJA(€)
Polnjenje klime 65,00 35,00
Polnjenje klime kombi 120,00 45,00
Polnjenje klime tovorno vozilo 150,00
Polnjenje klime s plinom R1234yf 120,00
Dezinfekcija klime s sprejem 10,00
Dezinfekcija klime z ultrazvokom (MIST naprava) 100,00 35,00
Menjava kabinskega filtra 22,50
Testiranje z dušikom 19,90
Mehanična ura (pregled + lažji servis) 25,00
Servisna ura (zahtevnejši servis) 35,00

Polnjenje klime z novim plinom r1234yf. Pokličite nas.

Obiščite nas, da pregledamo vašo klimatsko napravo!

Vabimo vas na strokovni pregled vaše klimatske naprave v avtu na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

==> Spletna prodaja gum: https://gume-avto.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button