Popravilo avta doma – 7 napak, ki se jim moramo izogniti

Popravilo avta v lastni režiji je aktivnost, ki je lahko izpolnjujoča in lahko tudi cenovno ugodna. Ampak… Po drugi strani pa so današnja vozila izdelana bolj kompleksno kot v preteklosti in nekatera popravila na vozilu so lahko precej zahtevna.

nasveti

Popravilo avta doma – 7 napak, ki se jim moramo izogniti

Varnost bi morala biti na prvem mestu. Na popravilo avta doma se je treba pazljivo pripraviti. Popravilo avta v lastni režiji je aktivnost, ki je lahko izpolnjujoča in lahko tudi cenovno ugodna. Po drugi strani pa so današnja vozila izdelana bolj kompleksno kot v preteklosti in nekatera popravila na vozilu so lahko precej zahtevna. Zato se je vedno priporočljivo primerno pripraviti na takšno opravilo.

Napake, ki se najpogosteje pojavljajo pri popravljanju avta doma

 

1. Izpostavljanje nevarnosti

Varnost bi morala biti na prvem mestu. Na popravilo avta doma se je treba pazljivo pripraviti.  Vozilo dvigujte na pravih točkah s primernimi dvigali in popravljate v isti višini kot vozilo.  Vozilo prestavite v pravilno prestavo in dvignite ročno zavoro. Uporabljajte osebno zaščitno opremo, ne samo zaradi umazanije, ampak predvsem zaradi dela s kemikalijami.

 

2. Komplicirano popravilo

Vozila postajajo vse bolj zahtevna za popravljanje. Danes redko avto razstavimo in sestavimo le z osnovnim orodjem. Popravilo, ki je videti kot ‘mačji kašelj’, se lahko izkaže kot zelo komplicirano. Tako je potrebno odstraniti več delov, kot smo mislili, nekateri deli so skriti ali pa preprosto težje dostopni.

Da si ne bi nakopali dela ‘preko glave’, si lahko pomagate s pametnim telefonom. Ko se prvič lotite nekega popravila, vse poslikajte. Tako si boste zapomnili, kako je nosilec usmerjen, kje točno treba vstaviti vijak, itd. V pomoč so lahko tudi ogromne količine podatkov na spletu, še posebej pa je koristen Youtube. Prav tako je treba pogledati tudi lastniško knjižico vozila, kjer so opisane vse specifikacije (količina maziv in tekočin,…).

 

3. Pomanjkanje posebnega orodja

Nekatera popravila so lahko enostavna, vendar je potrebno imeti specialno orodje. Zato preden se lotite popravila, preglejte vse dele, ki jih bo verjetno treba odstraniti. Pri tem si boste spet lahko pomagali z lastniško knjižico in Youtube videi. Če še vedno niste prepričani, lahko celo pokličete zastopnika za vaše vozilo in ga vprašate za več informacij.

 

4. Neupoštevanje specifikacij v lastniški knjižici

Veliko podatkov v lastniški knjižici je zelo pomembnih za pravilno popravilo vozila. Še posebej maziva in tekočine kot so motorno olje, hladilna tekočina ali zavorna tekočina potrebujejo imeti ustrezne specifikacije. Neustrezna maziva in tekočine lahko povzročijo hitrejšo obrabo motorja, sčasoma tudi okvaro na motorju. Če določenega podatka ne najdete v lastniški knjižici, je zopet dobra ideja po informacijah povprašati zastopnika za vaše vozilo.

 

5. Kupovanje poceni avto delov

Pri popravljanju avta doma si velikokrat želimo nekoliko prihraniti pri kupovanju nadomestnih delov. Glavno vodilo pri nakupu bi morala biti naša varnost.

Če gre za zračni filter in pri tem lahko nekaj prihranite, je to čisto v redu.  Če pa gre za zavore, je treba biti previden in se prepričati, da boste kupili zares kvalitetne dele.

 

6. Stvari ne gredo po prvotnem načrtu

Pomembno je imeti rezervni načrt. Pomislite, kaj bi se lahko zgodilo, če ne bi dobili vseh potrebnih nadomestnih delov, ali da ste kupili napačen del ali pa da nimate pravega orodja. Zaradi tega se je potrebno velikokrat vračati nazaj v trgovino ali pa počakati nekaj dni, da dobite rezervni del ali orodje. Priporočljivo je za vsak primer imeti tudi rezervno prevozno sredstvo ali pomoč od prijatelja.

 

7. Nepravilno odlaganje nevarnih odpadkov

Nekatere dele lahko odvržemo v navadne smeti, kot so na primer zračni filtri. Po drugi strani maziva in tekočine sodijo med nevarne odpadke in če v vaši občini ni premičnega zabojnika za nevarne odpadke, ga je treba odpeljati v zbirni center.  Isto velja za oljne filtre in filtre goriva, ki so prepojeni z okolju nevarnimi tekočinami.

Prav tako je treba pravilno ravnati s starterji, alternatorji in akumulatorji, ki jih je tudi treba odnesti na zbirno mesto. V trgovini z nadomestnimi deli se lahko pozanimate, ali jih morda tudi oni reciklirajo.  Prodajalca lahko vprašate tudi za druge nadomestne dele, kako jih je potrebno pravilno odlagati.

Na koncu pa velja, da je za vsako delo treba imeti potrpljenje in veliko dobre volje. Varnost pa naj bo vedno na prvem mestu.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Popravilo avta opravite v naših servisnih delavnicah

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila. V primeru, da potrebujete pomoč pri popravilu vašega vozila ali redni servis, se lahko obrnete na našo Avtocenter Avtostop strokovno ekipo avtomehanikov.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega vozila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button