Posledice preveč ali premalo napolnjenih pnevmatik

Zaradi vsakdanje naglice velikokrat zanemarimo mala opravila na avtomobilu, med katera sodi tudi preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Vendar pa mora zaradi varnosti in tudi ekonomičnosti imeti vsaka pnevmatika ustrezen zračni tlak.

nasveti

Posledice preveč ali premalo napolnjenih pnevmatik

Zaradi vsakdanje naglice velikokrat zanemarimo mala opravila na avtomobilu, med katera sodi tudi preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Vendar pa mora zaradi varnosti in tudi ekonomičnosti imeti vsaka pnevmatika ustrezen zračni tlak. Neustrezen tlak v pnevmatiki lahko povzroči težave z upravljanjem volana, daljšo zavorno pot, neenakomerno obrabo in celo eksplozijo pnevmatike. Pnevmatike z neustreznim tlakom je treba tudi hitreje menjati.

Znaki, da so pnevmatike premalo napolnjene

Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom se močneje obrabljata zunanji in notranji rob. Prenizek tlak podaljšuje zavorno pot, saj tekalna površina pnevmatike nima pravega stika s podlago. Če imajo pnevmatike prenizek zračni tlak, boste volan težje obračali. Tako je vaše vozilo slabše odzivno na nepredvidene situacije na cesti.

Pravilni zračni tlak zmanjšuje kotalni upor pnevmatik, ki nastane ob stiku s cestiščem. Če imajo pnevmatike prenizek tlak, se poveča trenje in s tem poraba goriva. Na splošno velja, da ustrezen tlak v pnevmatikah privarčuje od 3 % do 4 % goriva.

Ustrezen tlak v pnevmatikah vas ščiti pred izgubo oprijema s podlago zaradi vode na cestišču. Pnevmatike s prenizkim tlakom imajo lahko težave s splavanjem oz. akvaplaningom.

Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom lahko tekalna površina odstopi od podlage in se počasi predre. Prenizek zračni tlak pri višjih hitrostih poveča možnost eksplozije pnevmatike zaradi previsoke temperature v njej. Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

Znaki, da so pnevmatike preveč napolnjene

Pri previsokem tlaku se preveč obrablja srednji del tekalne površine. Če ste pnevmatike preveč napolnili, se bo volan prehitro obračal in avtomobil ne bo sledili liniji, ki jo narekuje volan. Pnevmatika s previsokim tlakom se hitreje poškoduje pri vožnji po makadamu ali ob robnikih.

Če so pnevmatike preveč napolnjene, obstaja možnost eksplozije pnevmatike pri višjih hitrostih. Če ste pnevmatike preveč napolnili, bo vožnja neudobna in trda, začutili boste vsak kamenček, luknjo oz. druge nepravilnosti na cestišču. Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Kakšen zračni tlak mora biti v pnevmatikah?

V lastniški knjižici vašega avtomobila preverite, kolikšen je ustrezni zračni tlak za vaše pnevmatike. Tlak v pnevmatikah je treba vsak mesec redno preverjati na bencinski črpalki ali doma, če imate svoj merilec tlaka. Zračni tlak lahko preverjate tudi pri serviserju ali vulkanizerju. V primeru, da imate svoj merilnik, ga vsakih nekaj let dajte testirati in nastaviti.

Zračni tlak vedno preverjajte v hladnih pnevmatikah. Vedno preverite tudi tlak v nadomestni pnevmatiki. Če ste vozilo dodatno obremenili, morate temu prilagoditi tudi tlak v pnevmatikah. 

koliko-napolnim-gume-avtostop

Ali se lahko zanesete na TPMS senzor?

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) je obvezen od leta 2014. V različna vozila so vgrajeni različni sistemi, nekateri od njih ne sporočajo, kolikšen je dejanski tlak in za katero pnevmatiko gre.

Na trgu je mogoče kupiti neposredni sistem za merjenje zračnega tlaka, in sicer Continentalov REDI senzor, ki natančno sporoča, kolikšen tlak je v kateri pnevmatiki.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Avtocentru Avtostop imamo letne in zimske pnevmatike za vse vrste vozil, različnih proizvajalcev, znamk in dimenzij kot so: SavaVikingVredesteinUniroyalContinentalFalkenGoodyearPirelliKumhoNexenFulda in Michelin

Pnevmatike po želji kupca tudi naročimo

Za merjenje zračnega tlaka v vaših pnevmatikah se lahko obrnete tudi na naše zanesljive in prijazne vulkanizerje

Vabimo vas na strokovni pregled vozila in pnevmatik pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button