Ptičji iztrebki – Zakaj jih morate takoj odstraniti z avta?

Ptičji iztrebki vsebujejo velik delež sečne kisline in so kisli – njihova pH vrednost je med 3 in 4,5. Zaradi korozivnosti sečne kisline in kislosti lahko ptičji iztrebek na avtu počasi razžre lak.

nasveti

Poletje je čas povečane »aktivnosti« golobov, vrabčkov, galebov in žuželk

Ptičji iztrebki vsebujejo velik delež sečne kisline in so kisli – njihova pH vrednost je med 3 in 4,5. Zaradi korozivnosti sečne kisline in kislosti lahko ptičji iztrebek na avtu počasi razžre lak. Povsem vsakdanji pojav je, da se na avtu znajde ptičji kakec. Čeprav je nekaj običajnega, niti ni tako nedolžen.

Podobno velja za smolo, mušice in ostanke drugih žuželk

Zato je treba iztrebke, smolo ali insekte z avta čim prej odstraniti. Ptičji iztrebek odstranite takoj, ko ga opazite. Če to storite pravočasno, se še ne bo zažrl v avto lak, poleg tega pa ga bo tudi lažje očistiti. Zato imejte v avtu vedno pri roki nežno čistilno sredstvo, čistilo za odstranjevanje mrčesa, krpo iz mikrovlaken, pa tudi rokavice. Zlasti v poletnem času se iztrebki hitro zasušijo, zato je treba biti pri odstranjevanju še toliko hitrejši.

Črna barva avtomobila je še zlasti občutljiva, saj se na njem še bolj pozna, če se je iztrebek zažrl v lak.

Kako se znebiti ptičjih iztrebkov in mušic z avta?

Prvo pravilo je, da so ptičji iztrebki ali ostanki žuželk karseda hitro odstranjeni s površine avta.

Zelo pomembno je, da čistite ohlajeno površino. Zato je odstranjevanje ptičjih iztrebkov in insektov najboljše izvajati v senci. Vročo površino lahko ohladite z vodo. Posebej učinkovito je, če čiščenje opravite ročno. Pri čiščenju je treba biti zelo previden, saj pri tem lahko poškodujete lak na avtomobilu.

Najprej odstranite vrhnji del kakca. Uporabite vlažno krpo iz mikrovlaken. Če je iztrebek že zasušen, nanj položite mokro brisačo ali gobo. Krpo ali gobo prelijte z nekaj vode in počakajte 10 minut. Zatem jo nežno odstranite. Za čiščenje zasušenega in trdovratnega iztrebka lahko uporabite tudi polirno pasto za avto.

Pri čiščenju malih rumenih kakcev si lahko pomagate s sprejem za odstranjevanje insektov. Sprej razpršite in počakajte 5 minut. Nato površino obrišite s krpo.

Pri čiščenju smole je učinkovito tudi olje iz domače kuhinje. Pri tem je pomembno, da se smola ne zasuši. V nasprotnem primeru vam lahko pomagajo v avtopralnici, kjer lahko zasušeno smolo odstranijo s primernim čistilnim sredstvom. Še najbolje pa se je izogniti parkiranju pod iglavci.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Poškodovan lak na avtu?

Če je iztrebek že nekoliko razžrl lak, si pomagajte s poliranjem.

Če je poškodovana manjša površina laka, uporabite visokokakovosten polirni stroj z brusnim papirjem granulacije 1000 ali 2000. Polirate lahko tudi ročno. S poliranjem ne pretiravajte, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do stanjšanja sloja laka. V kolikor je ptičji iztrebek poškodoval večjo površino laka, uporabite polirni stroj z mokro-suhim brusnim papirjem granulacije 3000.

Na koncu nanesite še zaščitni premaz za lak oziroma vosek.

Ptičji iztrebki – Kako zaščititi avto?

Najboljši način zaščite pred ptičjimi »minami« je impregnacija avta z zaščitnim voskom. Tanek sloj voska je na videz premalo učinkovit način zaščite, toda v resnici je to najboljša zaščita avto laka. Iztrebke in ostanke insektov je najlažje odstraniti s povoskanega avta.

Kot zanimivost naj omenimo še študijo, v kateri so ugotovili, da avtomobili rdeče barve »privlačijo« več ptičjih iztrebkov kot avtomobili drugih barv. Na drugem mestu se je znašla modra barva avtomobilov. Zelena vozila pa naj bi bila za ptiče najmanj zanimiva. Ptičji iztrebki golobov naj bi bili bolj korozivni kot ptičji iztrebki galebov, saj se ti prehranjujejo drugače kot ptiči v mestu.

V poletnem času je zaradi vseh »prilepljenih« žuželk in iztrebkov avto priporočljivo pogosto prati, vsaj 2x na mesec. To še posebej velja za avtomobile, ki so parkirani na odprtem. Prav tako ne pozabite po vsakem pranju avta impregnirati z voskanjem.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Vozilo je tudi investicija, zato je dobro ohranjati njeno vrednost. Vzdrževano vozilo bomo hitreje prodali. Pravilno vzdrževanje vozila je na prvem mestu. Pri odstranjevanju ptičjih iztrebkov in insektov vam lahko pomagamo tudi v Avtocentru Avtostop.

Vabimo vas na strokovni pregled vozila pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button