Vozne navade, ki škodijo vašemu avtu

V avtošoli nas učijo: »Pazite na varnostno razdaljo in držite se avta pred vami.« Če pri tem nenehoma zavirate samo z zavoro, si dajte na stran kup denarja za pogosto menjavanje zavornih ploščic in diskov.

nasveti

Vozne navade ki škodijo vašemu avtu

Dlje časa ste že voznik, več navad pri vožnji imate. Toda niso vse navade dobre. Zaviranje izključno z zavoro ali vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem so navade, ki lahko povzročajo pretirano obrabo in vodijo do okvare določenih avto delov.

Tudi vi med vožnjo počivate roko na menjalniku

Dlje časa ste že voznik, več navad pri vožnji imate. Toda niso vse navade dobre. Zaviranje izključno z zavoro ali vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem so navade, ki lahko povzročajo pretirano obrabo in vodijo do okvare določenih avto delov.

Tukaj je 6 navad, ki bi jih bilo najboljše čim prej opustiti. Mogoče bo najtežje tisto z roko na menjalniku.

 

1. Zaviranje samo z zavoro

V avtošoli nas učijo: »Pazite na varnostno razdaljo in držite se avta pred vami.« Če pri tem nenehoma zavirate samo z zavoro, si dajte na stran kup denarja za pogosto menjavanje zavornih ploščic in diskov. Bolje je dovolj zgodaj spustiti gas in zavirati z motorjem, ko je to seveda možno. Dodatno zmanjšanje hitrosti dosežemo tako, da z občutkom prestavimo v nižjo prestavo in sklopko ob tem počasi spuščamo.
K ohranjanju zavor bo pomagal tudi prijazen in umirjen način vožnje.

vozne-navade-ki-skodijo-vasemu-avtu

 

2. Čakanje do zadnjega s popravilom

Škripanje in drugi nenavadni zvoki lahko pomenijo določeno okvaro. Veliko voznikov si pogosto zatiska ušesa, ker so preprosto navajeni čakati do zadnjega. Posledično se takšni avti pokvarijo sredi ceste. Če vaš avto spušča nenavaden zvok, je najboljše čim prej reagirati in se posvetovati z mehanikom. Prihranili si boste slabo voljo in denar.

hitri-servis-avta-avtostop-ljubljana

 

3. Zanemarjanje ročne zavore pri avtomatskem menjalniku

Ko parkirate avto s avtomatskim menjalnikom na klancu brez ročne zavore, trpi vgrajen mehanizem sklopk. Pri parkiranju na klancu držite zavoro in prestavite v »P«. Potem zategnite ročno zavoro in potem počasi spustite zavoro.

voznja-avtomatski-menjalnik

 

4. Vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem

Večina novodobnih motorjev ne potrebuje ogrevanja. Toda dokler se motor ne ogreje na delovno temperaturo, ne bi smeli voziti več kot 2000 obratov na minuto.
Kaj pa v hladnem vremenu? Tudi takrat boste motor najhitreje ogreli z umirjeno vožnjo.

voznja-z-hladnim-motorjem-avta-avtostop

 

5. Pri klancu navzdol tiščite samo zavoro

Ali imate tudi vi pri vožnji po klancu navzdol navado uporabljati samo zavoro? Pri tem lahko pride do pregrevanja zavornega sistema ter obrabe zavornih diskov in ploščic. Uporabite tudi zaviranje z motorjem, tako da prestavite v nižjo prestavo.

voznja-navzdol-klanec-zavora-2

 

6. Roka, ki počiva na menjalniku

Veliko voznikov ima navado, da med vožnjo počiva roko na menjalniku. To ni priporočljivo iz več razlogov. Najbolj očiten razlog je, da za manevriranje potrebujete obe roki na volanu. Poleg tega majhen vendar pa stalen pritisk na menjalniku vpliva na menjalniški sklop, kar lahko počasi privede do prevelike obrabe in težav pri menjavanju prestav. Nekateri proizvajalci avtomobilov tudi v navodilih odsvetujejo držanje roke na menjalniku.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

Navade je včasih težko opustiti, še posebej izkušenim voznikom. Ne glede na vozniški staž, nikoli ni prepozno za začetek lepega odnosa do avta in za varčevanje. Če se ujamete pri kakršnikoli od naštetih navad, pomislite na denar, ki ga lahko privarčujete.

Svojemu vozilu pazljivo prisluhnite in če opazite kakršnekoli znake okvare, se v najkrajšem času oglasite na servisu. Pravočasen obisk serviserja vam bo prihranil velike stroške popravila.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button