Vožnja pod vplivom alkohola

Pri vozniku, ki je pil, se pojavi tudi t. i. rdeča slepota, ko težje zaznava rdečo luč na semaforju, zavorne luči, ali označbe za oviro na cesti.

nasveti

Vožnja pod vplivom alkohola

S prijatelji ste nekaj malega spili, ali vseeno greste voziti? Tudi če se ne počutite pijani, alkohol oslabi sposobnost običajnega miselnega presojanja. Še posebej pa velja: kdor cik-cak hodi, naj avto ne.

Kako vozi voznik, ki je pil?

Alkohol vpliva na lažno samozavest.  Voznik je tako bolj prepričan v svoje sposobnosti. V resnici pa ima voznik zaradi alkohola slabšo sposobnost zaznave oddaljenosti predmetov, počasnejše reakcije, manjši zorni kot, preobčutljivost na luči nasproti vozečega avta, itd.

Pri vozniku, ki je pil, se pojavi tudi t. i. rdeča slepota, ko težje zaznava rdečo luč na semaforju, zavorne luči, ali označbe za oviro na cesti.

Vse to pripelje do napačne ocene razdalj in precenjevanja situacij. Takšen voznik vozi prehitro ali pa prepočasi, smer spreminja brez smernih kazalcev, ustavlja pri zeleni luči ali pa prevozi rdečo luč, v ovinek pripelje s preveliko hitrostjo ali pa zamuja s spreminjanjem smeri in ga zato zanese v ovinku, tvegano prehiteva, drži prekratko varnostno razdaljo, ima počasnejši reakcijski čas na naglo zaviranje v prometu, težje spremlja smer vožnje, ipd.

V glavnem – voznik pod vplivom alkohola je v avtu preveč sproščen.

vožnja-pod-vplivom-alkohola-3

 

Prometna nesreča? Ne hvala.

Po statističnih podatkih policije se je delež prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola nekoliko zmanjšal. Alkohol sedaj predstavlja 9 odstotkov vseh nesreč na cesti. Kljub temu pa smrtne prometne nesreči povzroči več kot petina voznikov, ki so vinjeni.

Dejstvo je, da nihče ne zmore varno voziti potem, ko je nekaj spil ali vzel kakršnokoli drugo opojno substanco. Za vožnjo potrebujemo roke, oči, noge in trezne možgane, da kontroliramo avto. Avto ne pozna lažne samozavesti 

Čas za sproščanje s prijatelji ob kozarcu žlahtnega si je možno narediti še lepši, če je že vnaprej zagotovljen prevoz ali če se sproščamo v bližnjem lokalu.

Vožnja v opitem stanju vpliva tudi na stanje v denarnici. Če zadenete robnik, kar je še blaga posledica, je potrebno nastaviti podvozje, pride pa lahko tudi do poškodb platišča, stabilizatorja, mostu, diskov in amortizerjev.

pitje-alkohola-med-voznjo

 

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Obiščite nas v Avtocentru Avtostop - Varno na cesti!

Preden stopite v avto pod vplivom alkohola, raje pomislite na ostale udeležence v prometu in pokličite taksi službo.

Vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button