Zakaj je pomembno redno preverjanje tlaka v gumah

Zračni tlak v pnevmatikah ne vpliva le na življenjsko dobo pnevmatik, bistveno pripomore tudi pri porabi goriva in voznih lastnostnih vašega vozila. Ker se pri vožnji želi voznik počutiti varno, vam v nadaljevanju članka ponujamo nekaj hitrih nasvetov zakaj in kako preveriti zračni tlak v gumah.

nasveti

Zakaj je pomembno redno preverjanje tlaka?

Oprijem in zaviranje avtomobila se poslabša. Zavorna pot se pri prenizkem zračnem tlaku v povprečju podaljša za več kot 10 metrov, vožnja z neustreznim tlakom krajša življenjsko dobo pnevmatik in njihovo obliko, pnevmatika se predčasno in neenakomerno obrablja, poraba goriva se poveča pri vožnji s pnevmatikami, ki so napolnjene z zračnim tlakom, nižjim od priporočenega (poraba goriva se lahko poviša vse do 6 %), nižji tlak v gumah pripomore tudi do večje nevarnosti splavanja na mokri cesti.

Kako preprosto in hitro preverim tlak v svojih pnevmatikah?

Pred pričetkom preverjanja stanja zračnega tlaka vam svetujemo, da v priročniku za uporabo vozila natančno poiščete podatek o ustreznem tlaku za vaš avtomobil. Velikokrat je informacija dostopna tudi na notranji strani voznikovih vrat, na notranji strani pokrova posode za gorivo ali v prostoru za varovalke.

zimske-gume-avtostop-pravilen-profil

 

Če želite preveriti zračni tlak doma, boste potrebovali merilno napravo imenovano manometer.  V kolikor te naprave nimate, so v mehaničnih delavnicah in na bencinskih črpalkah po navadi zračni kompresorji opremljeni z manometri in vam tako v pomoč.

Tlak se vedno meri v hladnih in neogretih pnevmatikah.* Odvijemo plastično kapico z ventila in nanj nastavimo manometer. Ko zaslišite kratek sikajoč zvok zraka se na merilni napravi pojavi odčitek. Nato primerjamo dejanski rezultat zračnega tlaka s tistim, ki smo ga poiskali v priročniku za uporabo vozila. V kolikor merite pritisk s kompresorjem, zračni tlak po potrebi znižamo ali zvišamo na optimalno raven. Postopek ponovimo na vseh pnevmatikah, vendar bodite pozorni na to, da zračni tlak pogosto ni enak na sprednjih in zadnjih pnevmatikah.

 

Kdaj ste nazadnje preverili zračni tlak v pnevmatikah?

V popolnih voznih razmerah pnevmatika vseeno počasi pušča zrak in tako znižuje pritisk v gumi. Vsem voznikom priporočamo preverjanje tlaka vsaj enkrat mesečno, obvezno pa pred vsako daljšo vožnjo. Več kot polovica voznikov ni pozorna na tlak v pnevmatikah – ne bodite eden izmed njih!

preverite-tlak-v-pnevmatikah

 

Če doma ne uporabljate manometra, vas vabimo, da nas kontaktirate ali obiščete v Avtocentru AvtoStop, Devova 18 v Ljubljani, kjer vam naši strokovnjaki preverijo, po potrebi znižajo ali zvišajo zračni tlak v pnevmatikah ter strokovno svetujejo!

*To pomeni, da ne smete npr. voziti 2-3 ure in potem meriti tlak, ker ne bo pravilen, ampak večji (med vožnjo se poveča tlak). Avto mora stati nekaj časa po dolgem potovanju predno merite tlak, oz. da se zapeljete do najbližje črpalke in preverite tlak.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Imate težave z vašimi pnevmatikami? Pokličite nas.

Avtocenter Avtostop vam nudi:

Menjava gum | Centriranje gum | Hramba gum

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vašega avtomobila Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

==> Spletna prodaja gum: https://gume-avto.si/

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button