Zakaj potrebujemo centriranje pnevmatik ob vsaki menjavi

Centriranje je potrebno že pri montaži nove pnevmatike. Prav tako je centriranje potrebno vsakič ob redni sezonski menjavi pnevmatik dvakrat na leto. Če med vožnjo čutite nenehne vibracije na volanu ali vozilu, je tudi potrebno narediti centriranje pnevmatik.

nasveti

Kaj pomeni uravnoteženje pnevmatik, kot se centriranju tudi reče?

Centriranje pnevmatik je potrebno ob vsakokratni menjavi gum. S centriranjem pnevmatik in platišč se prepreči tresenje med vožnjo na volanu ali vozilu, ki bi nastalo zaradi neuravnoteženih pnevmatik. Centriranje izravna sile, ki nastanejo pri vrtenju pnevmatike zaradi neenakomerne razporeditve mase, v odnosu na os platišča.

Centriranje pnevmatik je potrebno ob vsakokratni menjavi gum – Zakaj?

Centriranje je potrebno že pri montaži nove pnevmatike. Prav tako je centriranje potrebno vsakič ob redni sezonski menjavi pnevmatik dvakrat na leto. Če med vožnjo čutite nenehne vibracije na volanu ali vozilu, je tudi potrebno narediti centriranje pnevmatik.

Kaj se zgodi, če pnevmatike niso centrirane?

Necentrirane pnevmatike povzročajo tresenje volana. Poleg tega, da je zelo neprijetno voziti z necentriranimi (nebalansiranimi) pnevmatikami, se takšne pnevmatike tudi hitreje obrabljajo. Tresenje ob vožnji povzroča izredno hitro obrabo kolesnih ležajev.

V primeru, da imate letne in zimske pnevmatike na ločenih platiščih, se centriranje pnevmatik izvede pri montaži pnevmatik na vozilo. Centriranje pnevmatik po končani sezoni, ko pnevmatike na svojih platiščih spravite v hrambo, ni potrebno.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Kakšen je postopek za centriranje pnevmatik?

Postopek centriranja:

 • vozilo namestimo na dvigalo
 • onemogočimo premikanje vozila
 • odvijemo varnostne vijake
 • vozilo dvignemo
 • označimo kolesa
 • kolesa odvijemo
 • nastavimo primeren tlak pnevmatike
 • izberemo primerne nastavitve na stroju za uravnoteženje
 • na ustrezna mesta pritrdimo uteži za uravnoteženje
 • naredimo kontrolo uravnoteženja in odstranimo uteži s platišča
 • stroj uravnovesi neravnotežje
 • vijake očistimo in zaščitimo s premazom proti koroziji
 • kolesa privijemo na avto
 • avto spustimo z dvigala
 • zategnemo vijake
 • preverimo še stanje rezervnega kolesa (po želji)

Urovnoteženost pnevmatik

Če želite začeti uravnavati svoje pnevmatike, jih bo tehnik namestil na pravilne platišče in prilagodil pritisk na optimalno napihovanje. Nato vsaka pnevmatika gre na središčno izvrtino balansirnega stroja. Stroj zavrti pnevmatiko z veliko hitrostjo, da izmeri neravnovesje med kolesom in pnevmatikami. Prikazuje, koliko teže bi morala tehnologija dodati, da bi uravnotežila pnevmatiko in področja, kjer je potrebna teža.

Uravnoteženje pnevmatik je nujno potrebno za ustrezno nego pnevmatik iz istega razloga kot pri poravnavi koles: preprečevanje prezgodnje obrabe pnevmatike. Ko so pnevmatike poravnane in uravnotežene vsakih 5.000 do 6.000 milj, lahko s tem povečate njihovo življenjsko dobo in splošno učinkovitost.

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Avtocentru Avtostop imamo letne in zimske pnevmatike za vse vrste vozil, različnih proizvajalcev, znamk in dimenzij kot so: SavaVikingVredesteinUniroyalContinentalFalkenGoodyearPirelliKumhoNexenFulda in Michelin

Pnevmatike po želji kupca tudi naročimo

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Vabimo vas na strokovni pregled vozila pred vašo daljšo vožnjo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button